Polvivammojen uusimmat tutkimus- ja hoitomenetelmät akateemisesti ja kansainvälisesti katsottuna – Helsingissä 3.–6.8.2022
Akateemiset tutkijat ympäri maailmaa ovat kokoontuneet IPSG (International Patellofemoral Study Group) -konferenssiin jo 19. kerran, ja tällä kertaa Helsinkiin keskustelemaan ja vaihtamaan tutkimustietoa ja ajatuksia polven alueen vammoista, niiden diagnosoinnista ja hoidoista. Neljän päivän pituista konferenssia isännöi lääketieteen tohtori, ortopedian ja traumatologian erikoislääkäri Petri Sillanpää, joka toimii myös Pihlajalinnan Koskiklinikan ja Kelloportin ylilääkärinä. Pihlajalinnasta on konferenssissa mukana myös toinen alansa huippua edustava ortopedian ja traumatologian erikoislääkäri Ari Itälä.
Pihlajalinnan ortopedian ja traumatologian erikoislääkärit Ari Itälä (vas.) ja Petri Sillanpää.
Polven vammat ovat kivuliaita ja on syytä hoitaa oikein, jotta vältytään suuremmilta vaurioilta tai vamman uusiutuminen, kuten esimerkiksi polvilumpion sijoiltaanmeno, voidaan estää. Oikeanlainen kuvantaminen on avainasemassa oikean hoidon valitsemisen kannalta ja oikeanlainen hoito taas ensisijaisen tärkeä, jotta vamma saadaan hoidettua, ihminen jalkeille ja uusiutuminen estettyä mahdollisimman tehokkaasti. On myös syytä kiinnittää huomiota fyysisen suorituskyvyn tasoon, ylipainoon ja lihaskuntoon, mitkä omalta osaltaan aiheuttaa polven alueen ongelmia.
Mitä tiedetään uusimmista tutkimus- ja hoitomenetelmistä ja mitkä ovat suurimmat ongelmat diagnostiikan ja toisaalta hoidon osalta? Muun muassa näiden kysymysten ympärille rakentuu konferenssin yhteenveto. Kysymyksiin vastaavat Petri Sillanpää ja Ari Itälä.
Mitä tiedetään uusimmista tutkimus- ja hoitomenetelmistä?
– Yksilöllinen polvivamman hoito – yksilölliset tekijät, kuten mahdolliset polven anatomian poikkeavuudet saattavat vaatia erilaista hoitoa kuin valtaväestöllä.
Mitkä ovat suurimmat ongelmat diagnostiikan ja toisaalta hoidon osalta?
– Kuvantamistutkimusten rajoitteet – haasteena dynaaminen kuvantaminen, jossa polven asentoa pystyttäisiin arvioimaan liikkeessä.
Mikä on uusin innovaatio?
– Polvilumpionivelen muotoa muuttava trokleaplastialeikkaus nykyaikaisin tekniikoin sekä nivelsidekorjausleikkausten kehittyminen.
Mikä on tutkijoiden keskuudessa kiistanalaisin kysymys?
– Polvinivelen ruston säilyminen vamman jälkeen – eli polvikuluman estäminen.
Mitä muualla, esim USA:ssa (tai muussa maassa) tehdään toisin vai tehdäänkö?
– Pohjois-Amerikassa menetelmät ovat hivenen konservatiivisempia, joten pohjoismainen ja eurooppalainen osaaminen on korkealla tasolla.