Flunssa ja liikunta eivät kuulu yhteen. Treenaaminen kannattaa aloittaa sairauden jälkeen varovasti.
Anne niistää nenäänsä kesken työpäivän. Kahvitauolla puhelin piippaa, ja ystävä pyytää Annea illalla kaveriksi kuntosalille. Anne on kahden vaiheilla: kurkku tuntuu karhealta, mutta kuumetta ei ole. Hän miettii, voiko ystävälle vastata kyllä vai olisiko viisaampaa levätä.
– Kipeänä ja puolikuntoisena treenaaminen on syytä jättää väliin. Vaikka vointi flunssan alussa tuntuisi hyvältä, riskiä ei kannata ottaa, sillä elimistön alttius saada tulehduksia kasvaa treenaamisen jälkeen, sanoo korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri Tiina Rinne.
Kuume, yskä, väsymys ja heikko olo ovat yksiselitteisiä merkkejä siitä, ettei liikkumaan kannata lähteä. Sairaana liikkuessa kunto ei kehity ja sairaus voi pahentua. Myös jälkitautien riski kasvaa.
– Yksi vakavimmista flunssan jälkitaudeista on sydänlihastulehdus. Sen oireita ovat rintakipu, hengenahdistus, heikentynyt rasituksensieto ja rytmihäiriöt. Muita mahdollisia jälkitauteja ovat muun muassa korva-, poskiontelo- ja nielurisatulehdukset sekä keuhkokuume, Rinne kertoo.
Nyrkkisäännöksi sopii se, että mitä korkeampi kuume on ollut ja mitä pidempään sairaus on kestänyt, sitä varovaisemmin toivuttuaan kannattaa lähteä liikkeelle. Ensimmäisillä liikuntakerroilla on hyvä tarkkailla sykettä. Jos se nousee rasituksessa normaalia enemmän, lepoa kannattaa vielä jatkaa.
– Sairauden jälkeen ei kannata lähteä suoraan pakkaskeliin rasittamaan hengityselimistöään, vaan aloittaa mieluummin maltillisesti sisäliikunnasta ja kehonhuollosta, Rinne sanoo.
Aina flunssan tuloa ei voi estää, mutta moni tartunta jää tulematta, kun muistaa hyvän käsihygienian. Flunssakaudella kädet on syytä pestä useita kertoja päivässä ja käyttää myös käsidesiä, etenkin jos liikkuu yleisissä tiloissa.
Kuntosaleilla ja muilla liikuntapaikoilla on tärkeä noudattaa hyvää käsihygieniaa, koska samat välineet ovat useiden treenaajien käytössä ja virukset leviävät näin helposti ihmisestä toiseen.
Voit varata ajan lääkärille verkkoajanvarauksestamme tai puhelimitse numerosta 010 312 010.
Teksti: Tiina Laaninen
Juttu on julkaistu alun perin Pihlajalinnan Turun-asiakaslehdessä.