Jos sinulle sattuu käden alueen vamma, varaa heti aika asiantuntevalle käsikirurgillemme. Käsivammat vaativat nopeasti hoitoa, erityisesti jos käteen tulee haava.
Käden alueen hermo- ja jännevammat tulee korjata viikon kuluessa tapaturmasta, ettei niistä jää pysyvää haittaa. Pysyviä haittoja voivat olla erilaiset tuntohäiriöt, liikevajaus tai krooninen kipu, jotka syntyvät esimerkiksi korjaamattoman hermovamman seurauksena.
Huolehdi siitä, että ihosi on täysin ehjä käsi- tai ranneleikkaukseen tullessasi.
Haavat aiheuttavat riskin leikkauksen jälkeisille tulehduksille, mutta akuutissa hermo- tai jännevammassa haava ei ole este leikkaukselle. Tällöin hoitoon liitetään lyhytkestoinen antibioottihoito alentamaan tulehdusriskiä. Esimerkiksi pureskellut kynsinauhat ja epäsiistit tekokynnet lisäävät tulehdusriskiä. Älä kuitenkaan jätä tekokynsien poistamista edelliseen iltaan, jotta kynnet ehtivät toipua poistosta.
Ota käsi- tai ranneleikkaukseen tullessasi mukaan väljähihainen paita, joka on helppo pukea päälle.
Huolehdi, ettei kotona ole ranneleikkauksen jälkeen odottamassa sellaisia askareita, jotka aiheuttavat kuormitusta leikatulle kädelle. Useimpien leikkausten jälkeen leikatulla kädellä ei voi nostaa kahvikuppia painavampaa esinettä.
Ennen kotiutusta leikkausosaston henkilökunta neuvoo sinulle, kuinka käsisidoksen kanssa toimitaan kotona. Samalla sinulle varataan kaikki tarvittavat jatkohoidot ja jälkitarkastusajat.
Saat fysioterapeutilta suulliset ja kirjalliset liikeharjoitusohjeet leikkauksen jälkeiselle ajalle ennen varsinaisen fysioterapian alkamista. Olet itse vastuussa harjoitusten tekemisestä. Kuntoutus on käden paranemisen ja toimintakyvyn palautumisen kannalta tärkeää.
Kättä on pidettävä kohoasennossa 3–4 vuorokautta ranneleikkauksen jälkeen, jotta käteen ei tule turvotusta.
Käsi- tai ranneleikkauksen jälkeen käsisidos täytyy pitää kuivana ja puhtaana viikosta kahteen. Hikiliikunta ja saunominen on tuona aikana kielletty.
Lue lisää: Vinkkejä kotona toipumisen tueksi