Käden ja ranteen luudutusleikkauksessa voidaan yhdistää kaksi tai useampia luita toisiinsa. Leikkaus voi olla tarpeen onnettomuuden tai nivelkuluman vuoksi.
Luudutusleikkaus lievittää kipua ja parantaa nivelten toimintaa
Käden ja ranteen luudutusleikkaukset ovat kirurgisia toimenpiteitä, joissa yhden tai useamman luun liikkeitä rajoitetaan pysyvästi. Leikkauksen tavoite on lievittää kipua ja parantaa nivelten toimintaa silloin, kun muut hoitomuodot eivät ole tuottaneet tulosta.
Yleisimpiä luudutusleikkauksia ovat sorminivelten ja rannenivelen jäykistäminen. Leikkaus muuttaa pysyvästi käden tai ranteen toimintaa, mutta sen ansiosta kipu hellittää.
Varaa aika käsikirurgille toimenpidearvioon verkkoajanvarauksesta.
Luudutusleikkaukseen voidaan päätyä, jos käden toiminta on selvästi rajoittunut, kipu on levossakin kova, eivätkä fysioterapia, toimintaterapia, lääkitys ja tukisiteet tai -lastat ole auttaneet.
Käsikirurgi tekee leikkauspäätöksen huolellisen arvioinnin ja keskustelun pohjalta. Luudutusleikkaus on peruuttamaton toimenpide. Se ei palauta käden toimintakykyä normaaliksi, vaan nivelten jäykistäminen muuttaa käden tai ranteen liikkuvuutta pysyvästi. Leikkaus voi kuitenkin parantaa merkittävästi elämänlaatua ja helpottaa kipuja ja toimintarajoitteita.
Yleisimpiä syitä luudutusleikkauksille ovat:
Ennen leikkausta kädestä ja ranteesta otetaan röntgenkuva. Tarvittaessa käytetään myös muita kuvantamismenetelmiä. Käsikirurgi laatii leikkaussuunnitelman potilaan tutkimisen ja kuvien avulla.
Leikkaus on puudutuksessa tehtävä päiväkirurginen toimenpide, johon osallistuu leikkaavan lääkärin lisäksi nukutuslääkäri ja hoitajia.
Käsikirurgi tekee jäykistettävän nivelen yläpuolelle kämmenselkään viillon, jonka kautta hän pääsee käsiksi hoidettaviin luihin ja niveliin. Aluksi hän poistaa mahdolliset huonokuntoiset kudokset nivelväleistä. Tämän jälkeen luudutettavat luut kiinnitetään toisiinsa ruuveilla, metallilevyllä tai muulla kiinnikkeellä, jotka usein jäävät pysyvästi käteen tai ranteeseen.
Lopuksi haava suljetaan ompeleilla tai hakasilla ja käsi tuetaan ulkoisesti lasikuitulastalla. Potilas pääsee kotiin heti leikkauksen jälkeen.
Joskus luudutusleikkauksessa voidaan tarvita luusiirrettä, joka otetaan yleensä lantioluusta. Silloin käsikirurgi tekee luudutusleikkauksen yleisanestesiassa, ja kotiin pääsee vasta leikkausta seuraavana päivänä.
Toipumisen kannalta on tärkeää, että vapaiden nivelien liikuttelu aloitetaan mahdollisimman pian leikkauksen jälkeen. Lääkäri antaa kotiutuksen yhteydessä seikkaperäiset ohjeet, miten kättä ja sormia voi ja pitää liikuttaa. Jos harjoittelua ei aloiteta, toipuminen hidastuu ja vapaana olevat niveletkin voivat jäykistyä. Liikuttelu myös vähentää kipua ja turvotusta leikkausalueella.
Tukilastasta on hyvä päästä eroon mahdollisimman pian, jotta koko käden liikeradat mahdollistuvat paremmin. Lasikuitulasta vaihdetaan yleensä tarrakiinnitteiseen lastaan kontrollikäynnillä kaksi viikkoa leikkauksen jälkeen. Seuraava kontrollikäynti on kuusi viikkoa leikkauksen jälkeen, jolloin lastan käytöstä yleensä luovutaan kokonaan.
Kolme kuukautta leikkauksen jälkeen on viimeinen lääkärikontrolli, jossa varmistetaan luutumisen eteneminen. Lääkäri voi kirjoittaa käynnin yhteydessä tarvittaessa lähetteen fysio- tai toimintaterapeutille, joka antaa yksilölliset liikunta- ja voimaharjoitteluohjeet.
Lääkäri myöntää sairauslomaa luudutusleikkauksen jälkeen yleensä muutamasta viikosta muutamaan kuukauteen. Sairausloman kesto riippuu työtehtävistä: raskaisiin, käsillä tehtäviin töihin voi yleensä palata aikaisintaan kolmen kuukauden kuluttua leikkauksesta. Koska luudutusleikkaus muuttaa käden rakennetta, aina töihin paluu ei onnistu lainkaan.
Kuntoutuminen voi kestää jopa vuoden. Kuntoutumisen aikana voi käyttää erilaisia apuvälineitä, jotka helpottavat käden käyttöä. Esimerkiksi avaimen kääntämiseen ja esineiden kantamiseen on olemassa käteviä helpotuskeinoja. Fysio- tai toimintaterapeutin ohjeiden säännöllinen noudattaminen nopeuttaa kuntoutumista.
Varaa aika käsikirurgille toimenpidearvioon verkkoajanvarauksesta.