Kohdunpoisto

Kohdunpoisto eli hysterektomia tehdään tavallisimmin hyvänlaatuisten kohdun lihaskasvainten eli myoomien, kuukautiskipujen, kohdun laskeuman tai endometrioosin takia. Kohdunpoistoja tehdään myös vuotohäiriöiden tai syövän vuoksi.

Kohdunpoistoleikkauksen tarpeen arvioi lääkäri vastaanottokäynnillä. Varaa aika gynekologille verkkoajanvarauksesta tai puhelimitse numerosta 010 312 010.

Pihlajalinnassa tehdään gynekologisia leikkauksia Helsingissä, Tampereella ja Seinäjoella.

Kohdunpoisto toimenpiteenä

Kohdunpoisto on yleisin naiselle tehtävä toimenpide. Tarvittaessa samassa leikkauksessa voidaan poistaa myös munasarjat. Kohdunpoisto tehdään lähes aina tähystysleikkauksella. Muita vaihtoehtoja ovat avoleikkaus tai alatieleikkaus.

Tähystysleikkauksessa vatsaan tehdään navan ja alavatsan alueelle muutamia noin 1 cm pituisia viiltoja, joiden kautta vatsaonteloon ohjataan leikkausinstrumentit. Kohtu ja munajohtimet irrotellaan vastaontelossa, minkä jälkeen kohtu voidaan tuoda ulos emättimen kautta.

Alatieleikkauksessa kohtu poistetaan emättimen kautta. Tämä menetelmä on suositeltavaa, jos on todettu laskeumaa.

Avoleikkaukseen voidaan päätyä esimerkiksi kohdun suuren koon takia. Leikkauksessa vatsapeitteisiin tehdään alavatsalle viilto, jonka kautta kohtu poistetaan.

Toimenpiteeseen liittyvät komplikaatiot ovat mahdollisia, kuten muissakin leikkauksissa. Vaikeuksia voivat aiheuttaa haavojen infektoituminen, veritulpat tai aiemmat vatsan alueen leikkaukset. Näihin varaudutaan huolellisesti etukäteen kartoittamalla mahdolliset rikitekijät.

Mitä tapahtuu kohdunpoiston jälkeen?

Kohdunpoiston jälkeen kuukautisia ei enää tule, joten raskaaksi ei voi myöskään enää tulla. Kohdunpoistoleikkauksen läpikäynneillä vaihdevuodet alkavat keskimääräisesti vuotta aiemmin kuin heillä, joilla kohtu on tallella.

Jos toimenpiteessä on säästetty munasarjat, ei hormonitoimintaan tule muutoksia. Munasarjojen poisto puolestaan käynnistää vaihdevuodet. Vaihdevuosioireiden hoitoon voi gynekologi määrätä estrogeeniä (naishormonia), jota on saatavana tablettina, laastarina, geelinä tai suihkeena.

Leikkauksesta toipuminen

Hoitoaika sairaalassa on leikkaustavasta riippuen 1–3 päivää. Kohdunpoisto on varsin turvallinen ja yleensä toipuminen sujuu hyvin. Sairausloman pituus on yleensä kaksi viikkoa, riippuen tehdystä toimenpiteestä. Mahdollinen jälkitarkastusaika ja -paikka sovitaan kotiutettaessa.

Sukupuolielämän voi aloittaa toipilasvaiheen jälkeen. Kohdunpoistoleikkaus ei vaikuta seksuaaliseen halukkuuteen tai seksielämän laatuun tai miellyttävyyteen.

Ajanvaraus

Kohdunpoiston tarpeellisuuden arvioi lääkäri vastaanottokäynnillä. Varaa aika gynekologille verkkoajanvarauksesta tai puhelimitse numerosta 010 312 010. Asiakaspalvelumme auttaa vuorokauden ympäri.

Lue myös