Lapsen flunssa aiheuttaa nuhaa, tukkoisuutta, yskää, kurkkukipua ja usein myös kuumetta. Tärkein hoitokeino on lepo.
Lapsen flunssa aiheuttaa nuhaa, tukkoisuutta, yskää, kurkkukipua ja usein myös kuumetta. Tärkein hoitokeino on lepo.
Voit varata ajan suoraan verkosta tai puhelimitse asiakaspalvelumme kautta.
Lastenlääkärin chat-palvelussa voit asioida lastenlääkärin kanssa ilman ajanvarausta huollettavanasi olevan alle 12-vuotiaan lapsen puolesta.
Flunssa eli nuhakuume on akuutti ylähengitysteiden tulehdustila. Sitä aiheuttavat kymmenet eri virukset, joista yleisimpiä ovat rinovirukset. Virukset tarttuvat helposti käsien välityksellä ja pisaratartuntana, joten flunssatautien ehkäisyssä hyvä käsihygienia on tärkeää. Tautien leviämistä on kuitenkin hankala estää, sillä oireettomatkin lapset voivat levittää tartuntaa. Alle 2-vuotiaat voivat sairastaa jopa kymmenen flunssaa vuodessa, isommatkin lapset sairastavat sitä usein.
Flunssan tyypillisiä oireita lapsella ovat:
nuha
kurkkukipu
kuume
yskä.
Flunssan itämisaika on yleensä 1–3 vuorokautta. Infektio-oireet kestävät lapsilla keskimäärin 1–2 viikkoa.
Flunssa paranee yleensä itsestään kotihoidossa. Tärkeintä on riittävä lepo ja nesteytys. Lapselle voi tarjota nestemäisiä, viileitä ja helposti nieltäviä ruokia kuten smoothieita, viiliä ja jogurttia.
Kuumeisen lapsen huoneen lämpötila tulee pitää sopivan viileänä ja vaatetus kevyenä. Ilman reseptiä myytävät tulehduskipulääkkeet ja parasetamoli voivat helpottaa oloa. Tarkista lapsen ikään ja painoon sopiva annostus pakkausselosteesta.
Yskää ja tukkoista oloa voi helpottaa korottamalla lapsen sängynpäätyä. Myös höyryhengityksestä voi olla apua. Yli 1-vuotiaille voi antaa yskänlääkkeeksi iltaisin pari teelusikallista hunajaa. Yskänlääkkeistä lapset eivät hyödy tavallisessa flunssassa.
Nuhaa ja karstaista nenää voi hoitaa keittosuolatipoilla ja -sumutteella. Jos lapsi osaa jo niistää, voidaan nuhaa hoitaa korkeintaan viiden vuorokauden ajan verisuonia supistavilla lääkeainetipoilla tai -sumutteilla.
Antibiootit eivät auta virusinfektioissa, eikä niitä käytetä flunssan hoidossa. Flunssaan voi liittyä jälkitauteja kuten poskiontelotulehdus, korvatulehdus tai keuhkokuume, jotka tarvitsevat usein lääkärihoitoa.
Nuhakuumeinen lapsi on syytä tuoda lääkärin vastaanotolle, jos:
alle 3 kuukauden ikäisellä on kuumetta
lapsella on hengitysvaikeuksia tai hengitys vinkuu
lapsi saa ensimmäisen kuumekouristuksen
korkea kuume jatkuu pitkään eivätkä kuumetta alentavat lääkkeet tehoa
iholle nousee pistemäistä ihottumaa, joka ei häviä painamalla
kuumeeseen liittyy päänsärkyä, joka ei helpota lääkkeellä
kuumeeseen liittyy rinta- tai virtsaamiskipua
lapsi ei suostu ottamaan nesteitä riittävästi
kuume kestää yli viisi vuorokautta
yleistila heikkenee
flunssa kestää yli kaksi viikkoa.
Pihlajalinnassa on kattavasti palveluja flunssan tutkimiseen ja hoitoon. Apua saat seuraavista vastaanotoista.
Pihlajalinnan mukavien lastenlääkärien ansiosta lääkärikäyntiä ei tarvitse jännittää. Meiltä saa avun niin pieniin kuin suuriinkin vaivoihin – pidämme huolta pienimmistä!
Yleislääkärin vastaanotolle voit tulla minkä tahansa terveysongelman takia.
Korvalääkäri eli korva-, nenä-, ja kurkkutautien erikoislääkäri tutkii ja hoitaa ylähengitysteiden sekä pään ja kaulan alueen sairauksia ja kasvainsairauksia.
Päivystyksissä lääkärit ja muut asiantuntijamme auttavat äkillisen sairauden tai tapaturman yllättäessä. Voit tulla päivystykseen toimipisteestä riippuen ajanvarauksella tai ilman.