Rokottaminen on tehokas tapa suojata lapsia tarttuvilta taudeilta.
Rokottaminen on tehokas tapa suojata lapsia tarttuvilta taudeilta.
Suomessa lapset saavat tarvittavat perusrokotukset neuvolassa kansallisen rokotusohjelman mukaan. Rokotusohjelman ulkopuolisia rokotteita saatetaan tarvita esimerkiksi matkustusta varten.
Rokotusten ansiosta on onnistuttu hävittämään monia vakavia tauteja. On tärkeää, että mahdollisimman moni rokottautuu, koska korkealla rokotuskattavuudella varmistetaan laumasuoja myös niille, jotka eivät voi erinäisistä syistä johtuen itse ottaa rokotteita. Suojellakseen lapsia myös aikuisten on tärkeää pitää huolta rokotuksistaan. Esimerkiksi hinkuyskä voi tarttua rokottamattomasta aikuisesta pieniin lapsiin, joille tauti on erityisen vaarallinen. Hinkuyskää vastaan suojaudutaan jäykkäkouristus-kurkkumätä-hinkuyskä-rokotteella.
Lapsen rokotusta varten varataan aika rokotushoitajalle. Jos lapsella on jokin sairaus, on syytä käydä lääkärin vastaanotolla.
Voit varata ajan lapsen rokotusta varten verkosta tai puhelimitse asiakaspalvelumme kautta.
Jos olet saapumassa lapsesi kanssa vastaanotolle useamman rokotettavan, esimerkiksi sisarusten tai muun perheen kanssa, varaa ajanvarauksesta vähintään 10 minuuttia henkilöä kohden.
Minkä tahansa rokotteen tarpeellisuudesta, vaikutuksesta tai muista yksityiskohdista voit aina kysyä rokotushoitajalta, lääkäriltä tai asiakaspalvelustamme.
Punkkibussista saat kätevästi rokotteet perheen pienimmille ilman ajanvarausta.
Katso aikataulut, hinnastot ja yhteystiedot Punkkibussin® sivuilta.
Rokotuksessa annetaan pieni määrä taudinaiheuttajaa tai sen osaa. Keho alkaa valmistaa vasta-aineita taudinaiheuttajaa vastaan eli luo itselleen vastustuskyvyn. Kehon luoma vastustuskyky suojaa niissä tilanteissa, kun taudille altistutaan.
Kaikki rokotteet voivat aiheuttaa haittavaikutuksia, mutta niitä ilmenee vain pienellä osalla rokotetuista. Tavallisimpia oireita ovat pistoskohdan punoitus, kuumotus ja kipu. Myös lieviä yleisoireita, kuten päänsärkyä, kuumetta ja pahoinvointia, saattaa aiheutua. Vakavat haittavaikutukset, kuten anafylaktinen allerginen reaktio, ovat erittäin harvinaisia.
Yleisin lapselle suositeltava rokote matkaa varten on A-hepatiittirokote. Samalla on mahdollista ottaa yhdistelmähepatiittirokote, joka suojaa A- ja B-hepatiitilta. Hepatiittirokotesarja voidaan antaa yli 1-vuotiaille lapsille.
Matkalle tarvittavia rokotteita arvioidaan matkakohteen ja keston mukaan THL:n suositusten pohjalta. Lisätietoa matkalle tarvittavista rokotteista saa rokotehoitajalta tai lääkäriltä.
Matkailijoiden on tärkeä tarkistaa voimassa olevat rokotukset hyvissä ajoin ennen matkalle lähtöä, jotta tarvittavat rokotteet ehditään antaa tarpeeksi ajoissa riittävän suojan muodostumiseksi. Joitain rokotteita voidaan antaa myös nopeutetulla aikataululla, jos kyse on äkillisestä tarpeesta.
Influenssarokote suojaa influenssalta ja sen jälkitaudeilta, kuten keuhkokuumeelta. Influenssarokote vähentää lapsen antibioottihoitoja ja torjuu esimerkiksi korvatulehduksia.
Alle 7-vuotiaat lapset saavat influenssarokotteen osana kansallista rokotusohjelmaa. Sen jälkeen influenssarokote annetaan riskiryhmiin kuuluville. Influenssarokotetta suositellaan myös riskiryhmiin kuuluvien läheisille.
Influenssarokote pitää ottaa joka vuosi. Lapsille influenssarokote voidaan antaa joko pistettävänä rokotteena tai nenäsumuterokotteena. Pistettävän influenssarokotteen voi antaa 6 kuukauden iästä ylöspäin ja influenssarokotteen nenäsumutteena voivat ottaa 2-17-vuotiaat.
Punkkirokote suojaa punkkien levittämältä puutiaisaivokuumeelta. Täysi suoja edellyttää kolmen rokotuksen sarjaa. Rokote voidaan antaa yli 1-vuotiaalle lapselle.
Punkkirokotetta suositellaan, jos oleskelee toistuvasti puutiaisaivokuumeen riskialueilla. Punkkirokotteen ottamista voi harkita, jos harrastuksen, kuten luonnossa liikkumisen tai kotieläimen takia altistuu toistuvasti punkin puremille.
Punkkirokote ei suojaa borrelioosilta, joten lapselle on aina tärkeää tehdä punkkitarkastus.
Rokotusta varten ei tarvitse erityisesti valmistautua. Rokotukseen on kuitenkin tultava terveenä.
Kerro lapselle rehellisesti rokotustapahtumasta etukäteen. Pistäminen voi vähän sattua, mutta se menee nopeasti ohi. Mitä rennompana tilanteessa osaa olla, sitä vähemmän pistäminen sattuu. Rokotustilanne voi olla jännittävämpi aikuiselle kuin lapselle.
Rokotustilanteessa lapsi voi istua aikuisen sylissä. Rokotus kestää vain pienen hetken. Sen aikana voi kertoa lapselle jostain mukavasta asiasta tai laulaa tuttua laulua. Myös puhelimesta voi katsoa videoita tai kuvia.
Rokotuksen jälkeen muista kehua lasta. Rokotehoitaja antaa myös pienen palkinnon.
Katso rokotusten hinnasto Pihlajalinnan lääkärikeskuksissa: rokotusten hinnasto
Katso rokotusten hinnasto Punkkibussissa: Punkkibussin hinnasto
Pihlajalinnassa on monia huippuosaajia, joiden luokse on kiva tulla. Perheen pienimpiä auttavat esimerkiksi lastenlääkärit, korvalääkärit sekä muut asiantuntijat.
Pihlajalinnan mukavien lastenlääkärien ansiosta lääkärikäyntiä ei tarvitse jännittää. Meiltä saa avun niin pieniin kuin suuriinkin vaivoihin – pidämme huolta pienimmistä!
Korvalääkäri eli korva-, nenä-, ja kurkkutautien erikoislääkäri tutkii ja hoitaa ylähengitysteiden sekä pään ja kaulan alueen sairauksia ja kasvainsairauksia.
Pihlajalinnan lasten päivystyksissä kokeneet lastenlääkärimme ja muut asiantuntijat auttavat kaiken ikäisiä lapsipotilaita, vauvoista varttuneempiin nuoriin.
Lastensairaanhoitajat antavat ohjausta, neuvontaa ja tukea vanhemmille lapsen ja nuoren sairauksissa sekä sairaan lapsen hoidossa kotona.
Yleislääkärin vastaanotolle voit tulla minkä tahansa terveysongelman takia.
Allergologian erikoislääkärit auttavat kaiken ikäisiä allergisten sairauksien sekä astman hoidossa. Allergologin vastaanotolta saa apua myös ihottuman hoitoon.