CPAP-laite uniapnean hoitoon

CPAP-hoito eli ylipainehengityshoito on keskivaikean, vaikean ja joskus jopa myös lievän uniapnean ensisijainen hoitomuoto.

Pihlajalinnassa voit aloittaa CPAP-hoidon heti

CPAP-hoito eli nukkuessa käytettävä CPAP-laite on tarkoitettu uniapnean oireenmukaiseen hoitoon. Onnistuessaan hoito parantaa hengityskatkokset sekä parantaa huomattavasti elämänlaatua.

Unen Pihlajalinnan CPAP-hoidon aloitukseen ei tarvita erillistä lähetettä. Riittää, että sinulla on todettu uniapnea. Pääset aloittamaan hoidon heti ostamalla tai vuokraamalla CPAP-laitteen käyttöösi. Hoidon aloitus Unen Pihlajalinnassa ei estä siirtymistä julkisten palveluiden piiriin myöhemmin.

CPAP-hoitoa on tarjolla Helsingissä Pihlajalinna Dextra Munkkivuoressa ja Pihlajalinna Tavastia Kampissa, Tampereella Pihlajalinna Koskiklinikalla, Oulussa Pihlajalinna Hiirosessa ja Vaasassa Pihlajalinna Vaasan toimipisteessä.

Varaa aika CPAP-hoidon aloituskäynnille verkkoajanvarauksesta tai asiakaspalvelustamme numerosta 010 312 010.

Epäiletkö uniapneaa? Varaa aika uniapnean ensikäynnille hoitajalle tai lääkärille verkkoajanvarauksesta tai puhelimitse numerosta 010 312 010.

Mitä on CPAP-hoito?

CPAP (Continuous Positive Airway Pressure) eli ylipainehengityshoito pitää ilmatiet auki nukkuessa ja estää unenaikaisia hengityskatkoksia. Laite puhaltaa kevyesti kostutettua ilmaa hengitysteihin pienellä ylipaineella laitteeseen kuuluvan maskin kautta. Kevyt paine pitää hengitystiet turvallisesti auki nukkuessa.

CPAP-hoito poistaa kuorsauksen ja parantaa uniapnean laitetta käytettäessä. Laitteen säännöllinen käyttö parantaa merkittävästi elämänlaatua sekä vähentää uniapnean aiheuttamia terveyshaittoja.

CPAP-hoitoa käytetään ensisijaisesti keskivaikean ja vaikean uniapnean hoitoon. Hoitoa voidaan käyttää myös lievemmän uniapnean hoitoon, mikäli sairauteen liittyy vaikea ylipaino, voimakasta väsymystä tai muita merkittäviä oheissairauksia.

CPAP-laite on hiljainen. Nykyaikaiset CPAP-laitteet myös tallentavat joka yö tietoa hoidosta ja hoidon onnistumisesta.

Laitteeseen ilmaletkulla kytketty CPAP-maski voi olla joko nenän ja suun peittävä malli, pelkän nenän peittävä maski tai vain sierainten suulla oleva maski. Maskin on oltava käyttäjän kasvoille sopiva ja tiivis. Tärkeää on myös, että maski pysyy paikallaan ja tuntuu mukavalta. Paras maski löytyy sovittamalla kokeneen hoitajan avustuksella.

Unen Pihlajalinnan asiantuntijat varmistavat, että CPAP-laitteesi ja maskisi ovat juuri sinulle sopivat. He myös opastavat laitteen käytössä ja varmistavat, että uniapneatauti on hyvin hoidettu.

CPAP-hoidon hyödyt

  • Kuorsauksen loppuminen
  • Unenlaatu paranee
  • Sydän- ja verisuonisairauksien riski pienenee
  • Liikenneturma- ja työtapaturmariski pienenevät
  • Painonhallinta voi helpottua
  • Diabeteksen ja verenpainetaudin hoito tehostuu

Laitteen käyttö

CPAP-laitetta käytetään nukkuessa ja tarvittaessa myös päiväunilla. Laite asetetaan sängyn viereen tasolle ja kytketään sähköverkkoon. Ilma kulkee laitteesta letkua pitkin maskiin, joka asetetaan kasvoille. CPAP-laite pitää hyvin hiljaista suhinaa.

CPAP-laitteen kanssa nukkuminen voi onnistua nopeastikin, mutta usein se vaatii aluksi totuttelemista. Ensimmäisinä öinä laitetta voi käyttää lyhyempiäkin jaksoja ja laitteeseen tottuessa käyttötuntien määrä kasvaa.

Paras hyöty uniapnean hoitoon saadaan käyttämällä CPAP-laitetta säännöllisesti. Tavoitteena on nukkua laitteen kanssa koko yö.

Etenkin alkuvaiheessa CPAP-hoito voi aiheuttaa nenän ja suun kuivumista. Limakalvojen kuivuminen voi aiheuttaa myös nuhaa ja tukkoisuutta, jota voi helpottaa apteekin kostuttavilla itsehoitovalmisteilla. CPAP-laitteessa on käytössä kostutin, joka vähentää kuivumisongelmia, ja jonka tehoa voi tarvittaessa itse säätää. Hoidon aloitus voi aiheuttaa myös ilmavaivoja, jolloin laitteen säätäminen tai maskityypin vaihtaminen voivat auttaa.

Etäseurantapalvelun avulla CPAP-laitteen toimintaa voidaan arvioida ja asetuksia säätää etänä ilman käyntiä lääkärikeskuksessa.

CPAP-laitteen arvot ja uniapnean vaikeusaste

CPAP-laite tallentaa tietoa laitteen käytöstä ja hoidon onnistumisesta muistikortille ja etäseurantapalveluun. Tallenteesta nähdään esimerkiksi mahdolliset maskivuodot sekä heräily ja nukkuminen hoidon aikana. Laite kertoo AHI-indeksillä (hengityskatkoksia tunnissa) kuinka paljon hengityskatkoksia ilmenee CPAP-hoidon aikana. Tavoitteena on päästä lähelle normaalia (AHI 5 tai alle). Mikäli arvot ovat korkealla hoidosta huolimatta, tulee olla yhteydessä lääkäriin tai hoitajaan. Arvoja käydään myös läpi yhdessä hoitajan kanssa jo viikon kuluttua hoidon aloituksesta.

  • Lievä uniapnea: AHI 5–15
  • Keskivaikea uniapnea: AHI 16–30
  • Vaikea uniapnea: AHI > 30

CPAP-laitteen huolto

CPAP-laite on varsin huoltovapaa, mutta sitä on kuitenkin huollettava säännöllisesti, jotta laite toimisi parhaalla tavalla. Päivittäin on suositeltavaa pestä maskityyny, huuhdella ilmaletku, tyhjentää vesisäiliö aamulla ja täyttää se illalla raikkaalla vedellä. Viikoittain suositellaan maskin ja remmien pesua saippuavedellä sekä ilmaletkun ja kostuttimen säilön pesua astianpesuaineella.

Laitteen suodatinta on hyvä pudistella kevyesti noin kerran kuussa. Suodatin tulee vaihtaa puolen vuoden välein. Maski uusitaan vuoden välein ja letku tarvittaessa. Kostuttimen vesisäiliö suositellaan vaihdettavaksi parin vuoden välein. Kalkkisaostumat on hyvä poistaa laimennetulla ruokaetikalla tarvittaessa.

CPAP-hoidon aloitus

CPAP-hoito on tarkoitettu niille, joilla lääkäri on jo todennut uniapnean sekä käynyt läpi uniapnean luonteen ja hoidon periaatteet. Hoito tehoaa uniapnean oireisiin nopeasti, eikä sen aloittamista kannata pitkittää.

Varaa aika CPAP-hoidon aloituskäynnille verkkoajanvarauksesta tai asiakaspalvelustamme numerosta 010 312 010.

Tunnin mittaisella CPAP-hoidon aloituskäynnillä saat perusteellisen opastuksen laitteen käytöstä. Hoitaja käy kanssasi läpi laitteen toimintaperiaatteet ja kuinka se huolletaan. Käynnillä myös sovitetaan erilaisia maskimalleja ja valitaan niistä sinulle mukavin ja parhaiten sopiva. Hoitaja säätää laitteen asetukset kunkin potilaan tarpeiden mukaan.

Aloituskäynnin jälkeen hoitaja voi tarkkailla laitteen toimivuutta etäseurannan kautta tarpeen mukaan. Myös laitteen henkilökohtaisia säätöjä voidaan säätää etäyhteydellä. Noin viikon kuluttua hoidon aloituksesta hoitajan kanssa käydään läpi hoidon sujumista puhelimitse. Aloituksen jälkeen hoitajaan voi olla yhteydessä kaikissa lisäkysymyksissä.

Hoidon aloitus Pihlajalinnassa ei estä siirtymistä julkisten palveluiden piiriin myöhemmin. Pihlajalinna tekee tiivistä yhteistyötä julkisen terveydenhuollon kanssa. Sairaaloiden hoitojonojen ollessa pitkät hoidon voi aloittaa jonottamatta Unen Pihlajalinnassa.

Kun potilas vuokraa CPAP-laitteen Pihlajalinnasta, hän voi saada hoidon käynnistyttyä Pihlajalinnasta lähetteen maksuttoman CPAP-laitteen ja oheistarvikkeiden saamiseksi jatkossa julkiselta puolelta. Kun potilas saa laitteen pysyvään käyttöön julkisesta terveydenhuollosta, vuokrattu CPAP-laite palautetaan Pihlajalinnaan.

CPAP-laitteen vuokraaminen

Pihlajalinnasta voi vuokrata CPAP-laitteen. Maski, vesisäiliö sekä ilmaletku ovat henkilökohtaisia tarvikkeita, joten ne ostetaan aina omaksi.

Laitteen voi vuokrata itselleen niin pitkäksi aikaa kuin tarpeen. Yleinen vuokra-aika on 3–4 kuukautta. Halutessaan laitteen voi myös lunastaa itselleen.

Hinta

Katso tarkemmat hintatiedot Unen Pihlajalinnan palveluiden hinnastosta.

Ajanvaraus

Mikäli lääkäri on jo todennut sinulla uniapnean, voit varata suoraan ajan CPAP-hoidon aloitukseen. CPAP-hoitoa on saatavilla Helsingissä Pihlajalinna Dextra Munkkivuoressa ja Pihlajalinna Kamppi Tavastialla, Tampereella Pihlajalinna Koskiklinikalla, Oulussa Pihlajalinna Hiirosessa ja Vaasassa Pihlajalinna Vaasan toimipisteessä.

Varaa aika CPAP-hoidon aloituskäynnille verkkoajanvarauksesta tai asiakaspalvelustamme numerosta 010 312 010.

Epäiletkö uniapneaa? Varaa aika uniapnean ensikäynnille hoitajalle tai lääkärille verkkoajanvarauksesta tai puhelimitse numerosta 010 312 010.

Tietoa uneen liittyvistä oireista

Pihlajalinnan muut uneen liittyvät asiantuntijapalvelut

Lue myös