Eturauhasen magneettikuvaus eli MRI on tutkimusmenetelmä, jolla tutkitaan pääsääntöisesti eturauhasperäisiä ongelmia. Eturauhasen eli prostatan magneettikuvausta voidaan käyttää esimerkiksi eturauhassyövän poissulkemiseen tai hoidon suunnitteluun.
Eturauhasen magneettikuvauksia tehdään usealla paikkakunnalla Pihlajalinnassa. Kuvaukseen tarvitset erikoislääkärin, kuten urologin, lähetteen.
Varaa aika erikoislääkärille verkkoajanvarauksesta tai puhelimitse asiakaspalvelustamme 010 312 010.
Jos sinulla on lähete, voit varata ajan eturauhasen magneettikuvaukseen asiakaspalvelustamme.
Magneettikuvauksella voidaan tutkia eturauhasen anatomiaa ja toiminnallisuutta tarkemmin kuin esimerkiksi perinteisellä ultraäänitutkimuksella. Magneettikuvauksella voidaan tutkia esimerkiksi eturauhassyöpää ja sen levinneisyyttä. Kuvauksella mahdollinen eturauhassyöpä voidaan havaita tehokkaasti ja suunnitella syöpähoito aggressiivisuuden ja levinneisyyden mukaan.
Kuvauskäyntiin kannattaa varata aikaa tunti. Tutkimukseen annetaan erilliset esivalmisteluohjeet, joiden noudattaminen auttaa tutkimuksen onnistumisessa. Esimerkiksi syömistä ja juomista ennen kuvausta on rajoitettava esivalmisteluohjeiden mukaisesti.
Ennen magneettikuvausta täytetään esitietolomake, jolla varmistetaan, ettei tutkimukselle ole esteitä. Kuvaushuoneeseen kuljetaan erillisen pukuhuoneen kautta, jonne jätetään esimerkiksi kaikki korut ja metalliesineet.
Ennen kuvausta annetaan suonensisäisesti Buscopan-lääkettä, joka hidastaa suolen toimintaa ja mahdollistaa tarkemmat kuvat.
Magneettitutkimuksessa asetutaan tutkimuspöydälle makaamaan selin. Tutkimuksen suorittaa röntgenhoitaja radiologin antamin kuvausohjein. Ennen kuvausta röntgenhoitaja auttaa löytämään mukavan kuvausasennon. Kuvaus suoritetaan pinnallisella kuvauskelalla, joka asetetaan lantion päälle.
Kuvauksen aikana täytyy olla liikkumatta. Kuvauksen aikana voi kuunnella radiota. Röntgenhoitajalla on koko ajan näkö- ja puheyhteys tutkittavaan ja hän kertoo kuvauksen kulusta. Kuvauksen loppuvaiheessa annetaan suonensisäisesti gadolinium-tehosteainetta. Itse kuvaus kestää 20–30 minuuttia.
Mahdollisesta ahtaanpaikankammosta on hyvä mainita jo lähettävän lääkärin vastaanotolla tai ajanvarauksen yhteydessä. Ennen kuvausta on mahdollista saada rauhoittava esilääkitys. Ahtaanpaikankammosta on hyvä mainita röntgenhoitajalle viimeistään kuvaukseen tullessa.
Eturauhasen magneettikuvauksen jälkeen päivää saa jatkaa normaalisti. Annettu tehosteaine ei vaikuta tutkimuksen jälkeiseen toimintaan.
Esteenä eturauhasen magneettikuvaukselle voivat olla sydämentahdistin, sisäkorvaproteesi tai muu kehon vierasesine. Kehossa olevat leikkausruuvit tai hammasimplantit eivät yleensä ole este. Nämä selvitetään aina tapauskohtaisesti ennen tutkimusta.
Kaikissa epäilyksiä herättävissä tilanteissa voit aina soittaa ajanvaraukseemme, jonka kautta pääset halutessasi puhumaan myös kuvantamisen henkilökunnan kanssa.
Magneettikuvauksen jälkeen uroradiologiseen kuvantamiseen perehtynyt radiologi suorittaa kuvien jälkikäsittelyn ja mittaukset. Hän tulkitsee kuvat ja toimittaa lausunnon lähettävälle lääkärille, joka arvioi tarvittavan hoidon ja jatkotoimenpiteet.
Pääsääntöisesti lupaamme, että magneettikuvauksen tutkimustulokset valmistuvat seuraavaan arkipäivään mennessä. Soittoaika tulosten kuulemista varten sovitaan normaalisti tutkimusta seuraaville päiville.
Kuvaus vaatii erikoislääkärin lähetteen, esimerkiksi urologilta.
Varaa aika urologille verkkoajanvarauksesta tai puhelimitse asiakaspalvelustamme 010 312 010.
Jos sinulla on lähete, voit varata ajan eturauhasen magneettikuvaukseen puhelimitse asiakaspalvelumme numerosta 010 312 010.
Tutkimukseen voi tulla myös lähetteellä, joka on saatu muualta kuin Pihlajalinnasta. Asiakaspalvelumme auttaa ajanvarausasioissa joka päivä ympäri vuorokauden.
Löydät eturauhasen magneettikuvauksen ja muut kuvantamispalveluiden hinnat hinnastostamme.