Erilaiset ihotaudit ovat lapsuusiässä yleisiä. Niiden hoito vaihtelee ihottumatyypin mukaan.
Saat apua lapsen iho-oireisiin nopeasti ilman ajanvarausta Pihlajalinna Terveyssovelluksesta. Lastenlääkärin chat-palvelussa voit asioida lastenlääkärin kanssa ilman ajanvarausta huollettavanasi olevan alle 12-vuotiaan lapsen puolesta.
Varaa aika lasten iho-ongelmien asiantuntijalle verkkoajanvarauksesta tai numerosta 010 312 010.
Iholla esiintyviä sairauksia tai tulehduksia kutsutaan ihotaudeiksi. Ne ovat melko yleisiä lapsilla, ja paranevat usein itsekseen tai iän myötä. Ihotaudit voivat vaikuttaa lapsen elämänlaatuun, joten niitä kannattaa hoitaa hyvin.
Ihotautien puhkeamiseen vaikuttavat muun muassa perimä, ihon perusrakenne ja ulkoiset ärsykkeet kuten altistuminen, allergiat ja rokkotaudit. Ihotaudit voivat ilmetä muun muassa ihon kuivumisena, ihokudoksen halkeilemisena, rakkuloina, näppylöinä ja erilaisina ihottumaoireina.
Atooppinen ihottuma eli atooppinen ekseema on tavallisin lapsuusiän ihotaudeista. Sen oireita ovat kuiva, kutiseva, pitkäaikainen tai toistuva ihottuma, joka lapsilla ilmenee tyypillisesti taipeissa, poskilla ja raajoissa. Rikkoutunut iho voi olla hyvin kipeä ja kutina voi haitata yöunta. Atooppinen ihottuma ei tartu.
Atooppisen ihottuman toteaa lastenallergologi tai ihotautien erikoislääkäri. Ihottumaa hoidetaan keskirasvaisilla perusvoiteilla sekä 1 % kortisonivoiteilla kuuriluontoisesti. Lääkäri voi määrätä atooppiseen ihottumaan vahvempia lääkehoitoja. UV-valohoidosta voi joskus olla apua.
Lue lisää atooppisesta ihottumasta
Nokkosihottuma eli urtikaria on yleensä virusinfektion aiheuttama voimakkaasti kutiseva ihottumareaktio, joka muistuttaa ulkoisesti nokkosen polttamaa. Joskus ihottuman taustasyy voi olla allergia. Oireisiin voi liittyä myös paikallista turvotusta esimerkiksi huulessa, korvalehdessä tai silmäluomessa.
Nokkosihottuma ei tartu, eikä se yleensä vaadi lääkärihoitoa. Ihottuman kesto voi vaihdella minuuteista muutamiin päiviin, mutta krooninen nokkosrokko voi kestää jopa kuukausia tai vuosia. Nokkosihottumaa hoidetaan ensisijaisesti suun kautta otettavilla antihistamiinilääkkeillä eli allergialääkkeillä.
Märkärupi on etenkin pienten lasten yleinen ja kosketuksen kautta helposti tarttuva ihon bakteeritulehdus. Sen tyypillisiä oireita ovat kutina ja punoitus, rupeutuminen, rakkulat ja kudosnesteen erittyminen. Leikki-ikäisillä märkärupi oireilee tyypillisesti suupielissä ja sierainten alueella, vauvoilla taipeissa. Märkäruven itämisaika on 2–5 vuorokautta.
Vastasyntyneen märkärupi-infektio vaatii aina lääkärikäynnin. Isompien lapsien lieviä paikallisoireita voi hoitaa kotona huuhtelemalla rupea vedellä. Usein tarvitaan myös lääkärin määräämään antibioottivoidetta. Laajalle alueelle levinneisiin oireisiin lääkäri saattaa määrätä suun kautta otettavan lääkekuurin.
Virusperäiset rokkotaudit aiheuttavat yleisesti ihottumaoireita. Yleensä rokkotaudit ovat lieviä ja niitä voidaan hoitaa oireenmukaisesti kotona. Jos oireet ovat rajuja, niihin liittyy korkeaa kuumetta, poikkeuksellista väsymystä tai neurologisia oireita tai jos lapsi on alle kolmen kuukauden ikäinen, ota yhteys lääkäriin.
Lasten rokkotaudit tarttuvat helposti pisara- ja kosketustartuntana sekä ulosteen välityksellä.
Enterorokko
Enterorokko aiheuttaa rakkuloita tyypillisesti nieluun, kämmeniin, jalkapohjiin, sääriin ja pakaroihin. Sen aiheuttamat iho-oireet paranevat itsestään.
Lue lisää enterorokosta
Pavrorokko
Pavrorokko aiheuttaa helakanpunaista ihottumaa kasvoille, vartalolle ja pakaroihin. Ihottuma kestää tyypillisesti noin viikon ja paranee itsestään. Jos olet raskaana ja perheessäsi esiintyy pavrorokkoa, ota yhteys lääkäriin!
Vauvarokko
Vauvarokko on tyypillinen tauti alle 3-vuotiailla. Se alkaa 3–5 vuorokauden korkealla kuumeella, jonka jälkeen korvien, kasvojen, niskan ja vartalon alueelle ilmestyy punapilkkuista ihottumaa. Iho-oireet paranevat itsestään muutamissa tunneissa tai päivissä.
Vesirokko
Vesirokko aiheuttaa koko keholle voimakkaasti kutisevaa rakkulaista ihottumaa. Uusia rakkuloita ilmaantuu yleensä 3–5 vuorokauden ajan, minkä jälkeen ne rupeutuvat. Rakkuloiden kutinaa voi helpottaa apteekista saatavilla ihovoiteilla ja allergialääkkeillä.
Vesirokkoa vastaan on olemassa rokote, joka suojaa vakavalta infektiolta ja vesirokon jälkitaudeilta. Rokote on lisätty kansalliseen rokotusohjelmaan syksyllä 2017. Raskaana oleville, yli 13-vuotiaille ja aikuisille, joilla vakavan jälkitaudin riski on kohonnut, suositellaan reseptillä saatavaa viruslääkettä.
Saat apua lasten ihotauteihin nopeasti ja ilman ajanvarausta Pihlajalinna Terveyssovelluksen kautta. Terveyssovelluksen chat-vastaanotot ovat avoinna ympäri vuorokauden vuoden jokaisena päivänä.
Lastenlääkärin chat-palvelussa pääset asioimaan suoraan lastenlääkärin kanssa ilman ajanvarausta huollettavanasi olevan alle 12-vuotiaan lapsen puolesta. Lastenlääkärin chat-palvelu on avoinna Pihlajalinna Terveyssovelluksessa arkisin kello 8–22 sekä viikonloppuisin kello 8–18.
Varaa aika lasten iho-ongelmien asiantuntijalle verkkoajanvarauksesta tai numerosta 010 312 010. Asiakaspalvelumme auttaa ajanvarauksessa joka päivä ympäri vuorokauden.