Lonkan nivelrikossa kipu on jomottavaa, ja se pahenee liikkuessa ja lievittyy levossa, mutta sairauden edetessä se voi muuttua jatkuvaksi ja vaivata myös yöllä.
Varaa lonkan vaivoihin erikoistuneelle asiantuntijalle verkosta tai soittamalla ajanvarausnumeroomme 010 312 010.
Kipu, joka pahenee niveltä rasittaessa ja lievittyy levossa, on tyypillinen lonkan nivelrikon oire. Nivelrikon edetessä kipu voi myös olla jatkuvaa ja sitä voi esiintyä yöllä. Kipu paikantuu tyypillisesti nivuseen, pakaran ulkosyrjään ja reiden etuosaan. Nivelrikko voi aiheuttaa myös toiminnallisia vaivoja, kuten vaikeuksia saada kenkiä jalkaan tai leikata varpaankynsiä.
*Lonkan nivelrikon luokittelu
A: Nivelrako on hieman paikallisesti kaventunut.
B: Nivelrako on jo selkeästi kaventunut. Nivelen ympärille on muodostunut luunokkia eli osteofyyttejä.
C: Rustokuluma etenee molemmille nivelpinnoille. Rustokuluman johdosta luu alkaa ärtyä kuormituksen siirtyessä kimmoisan ruston sijasta alla olevaan luuhun.
D: Rusto on täysin kulunut pois ja luut hankaavat vastakkain. Reisiluun pallomainen muoto on usein alkanut litistyä. Niveltä ympäröivät isot osteofyytit.*
Potilaan kertomat esitiedot ja huolellinen kliininen tutkimus luovat perustan diagnoosille. Nivelrikon vaikeusaste luokitellaan seisten otetuista röntgenkuvista. Kuvista arvioidaan jäljellä olevan ruston määrää nivelrakoja tarkastelemalla. Röntgenkuvissa voi näkyä myös nivelen liikealaa rajoittavia luunokkia. Epäselvissä tapauksissa saatetaan tarvita magneettikuvausta.
Lievän nivelrikon ensisijainen hoito on konservatiinen eli niin sanottu kuntouttava hoito. Se pitää sisällään esimerkiksi niveliä vahvistavaa liikuntaa ja painonhallintaa, joilla pyritään ylläpitämään toimintakykyä ja hallitsemaan kipua.
Nivelrikko on yleensä luonteeltaan aaltoileva ja siihen liittyy tyypillisesti jaksoja, jolloin lonkka on poikkeuksellisen kipeä ja ärtynyt. Silloin rasituksen keventämien on paikallaan, mutta yleisesti ottaen liikunnan on osoitettu vähentävän nivelrikosta aiheutuvia oireita ja ylläpitävän nivelen normaalia toimintaa. Tämän vuoksi nivelrikkoista niveltä tulisi pyrkiä käyttämään heti kun pahin kipuvaihe on ohi.
Jos nivelrikko on edennyt niin pitkälle, ettei kuntouttava hoito enää auta riittävästi oireisiin, hoidetaan nivelrikkoa lääkkeillä tai leikkauksella.
Nivelrikkopotilaan lääkehoito suunnitellaan yksilöllisesti ja lääkkeitä pyritään käyttämään kuuriluonteisesti. Parasetamoli on nivelrikon hoidossa ensisijainen lääke sen turvallisuutensa vuoksi. Tämän lisäksi kivun hoidossa voi käyttää joko suun kautta otettavia tulehduskipulääkkeitä tai niiden paikallisvalmisteita eli iholle levitettäviä voiteita. Tulehduskipulääkkeillä saavutetaan yleensä parempi kivunlievitysteho kuin parasetamolilla.
Lonkan nivelrikon hoidossa käytetään hyvin harvoin niveleen ruiskutettavia pistoshoitoja.
Leikkaushoitoa harkitaan, kun kuntouttava hoito ja kipulääkitys eivät riitä lievittämään kipua ja nivelrikon aiheuttamaa toiminnan vajausta. Tekonivelleikkaus on vakiintunut vaikeaoireisen lonkan nivelrikon hoitomuoto.
Päätös tekonivelleikkauksesta tehdään yksilöllisen hoitoneuvottelun pohjalta. Tekonivelleikkaus ei ole varhaisvaiheen nivelrikon hoitomuoto vaan yleensä edellytetään, että nivelrikko aiheuttaa merkittävää kipua ja toiminnallista haittaa, ennen kuin leikkausta harkitaan. Tyypillisesti potilaan kävelymatka on rajoittunut rasitusriippuvaisen lonkkakivun vuoksi, kipua voi tuntua myös levossa eikä kivun hoidossa saada riittävää vastetta lääkehoidolla. Röntgenkuvissa tulee näkyä selkeä nivelraon kaventuma rustokuluman merkkinä.
Tekonivelleikkauksella kuluneet rustot korvataan metalli- ja muoviosilla. Komponentit ovat joko pinnaltaan karhennettuja, jolloin luu kasvaa niiden pintaan tai ne kiinnitetään luusementillä. Nykyisten lonkan tekonivelmallien pitkäaikaisennuste on erittäin hyvä.
Lue lisää: Lonkan tekonivelleikkaus
Nivelrikon hoidossa saat apua seuraavilta asiantuntijoilta: