Kämmenen kalvokutistuma on etenevä sidekudossairaus, joka aiheuttaa koukkusormisuutta. Kalvokutistumaa ei voi parantaa, mutta sitä voi hoitaa leikkauksella.
Kämmenen kalvokutistuma eli dupuytrenin kontraktuura tai kämmenkalvon kurouma on etenevä sidekudossairaus, jossa kämmenen sidekudos eli faskia paksuuntuu ja kiristyy. Kämmenen ihon alle kasvaa siis eräänlaista arpikudosta, joka pyrkii supistumaan. Tämä johtaa sormien koukistumiseen kämmentä kohti, mikä vaikeuttaa käden normaalia käyttöä.
Kämmenen kalvokutistuman tarkkaa syntysyytä ei tiedetä, mutta sen puhkeamiseen voi vaikuttaa ainakin geneettinen alttius. Myös elämäntavat, kuten tupakointi ja runsas alkoholinkäyttö, voivat altistaa kalvokutistumalle. Vaiva on yleisimpi iäkkäillä ihmisillä, mutta kalvokutistumaa tavataan myös lapsilla.
Varaa aika kämmenen kalvokutistuman asiantuntijalle verkkoajanvarauksestamme.
Dupuytrenin kontraktuura kehittyy yleensä hitaasti vuosien aikana, mutta joskus oireet voivat ilmetä nopeastikin. Ensimmäisiä merkkejä ovat yleensä kämmenen ihon alle ilmestyvät pienet ja kiinteät kyhmyt, jotka voivat aristaa. Vähitellen kyhmyt muuttuvat paksuiksi sidekudosnauhoiksi, jotka kiristävät sormia kämmentä kohti. Lopulta käden aukaiseminen on vaikeaa: erityisesti nimetön ja pikkusormi pysyvät koko ajan koukussa.
Kämmenen kalvokutistuma ei aiheuta kipua, mutta koukkusormet rajoittavat merkittävästi käden normaalia käyttöä.
Vaikka kämmenen kalvokutistuma on kiusallinen vaiva, on tärkeää muistaa, että se ei ole vakava tai vaarallinen. Omalla toiminnalla ei voi vaikuttaa oireiden puhkeamiseen tai pahenemiseen, joten elämää ei kannata niiden pelossa rajoittaa.
Miten kämmenen kalvokutistuma todetaan?
Lääkäri diagnosoi dupuytrenin kontraktuuran oireiden ja fyysisen tutkimuksen perusteella. Käden ja sormien liikkuvuus, kämmenen kyhmyt ja sidekudosnauhat sekä sormien taivutuskulmat kertovat lääkärille yleensä selvästi, mistä on kyse.
Joskus lapsipotilailta voidaan oireiden alkuvaiheessa ottaa magneettikuva diagnoosin varmistamiseksi.
Kämmenen kalvokovettumaan ei ole juurikaan itsehoitokonsteja. Esimerkiksi käden jumppaaminen, venyttely tai lastoittaminen eivät saa sormia aukenemaan, mutta oireiden alkuvaiheessa erilaiset liikkeet, hieronta ja venytykset voivat helpottaa kipua.
Kämmenen kalvokovettumaa voidaan hoitaa vain leikkauksella. Leikkaukseen on kaksi tapaa:
Leikkauksen jälkeen kuntoutus on oleellinen osa paranemisprosessia. Leikkaus aiheuttaa kämmeneen arpikudosta, jota toimintaterapeutti tai fysioterapeutti voi pehmentää. Kädessä voidaan käyttää myös toipumista helpottavia silikonilevyjä ja ojentavaa yölastaa.
Kämmenen kalvokutistumaa ei voi parantaa, mutta leikkauksen avulla käden toimintakyky kasvaa. Kalvokovettuman uusiutumisriski on suuri. Kymmenen vuoden sisällä leikkauksesta useimmilla potilailla vaiva on palannut, mutta yleensä oireet ovat lievempiä kuin ennen leikkausta. Leikkaus voidaan tarvittaessa uusia, mutta jokainen operaatio aiheuttaa kämmeneen lisää arpikudosta ja muuttaa käden anatomiaa.
Varaa aika kämmenen kalvokutistuman asiantuntijalle verkkoajanvarauksestamme.