Kun lonkkakipu haittaa arkea, liikkuminen on vaivan vuoksi vaikeaa eikä kuntoutus tuota toivottuja tuloksia, lonkkakipuun harkitaan leikkaushoitoa. Leikkaus tehdään selkäydinpuudutuksessa, ja kotiutumaan pääset usein jo saman päivän aikana.
Jos haluat arvion tilanteestasi tai olet hakeutumassa lonkkaleikkaukseen, varaa aika ortopedille verkkoajanvarauksesta tai soittamalla asiakaspalveluumme 010 312 010.
Lonkkakivun ensisijainen hoitomuoto on kuntoutus, mutta Pihlajalinnan lääkäri arvioi lonkkaleikkauksen tarpeen aina tapauskohtaisesti.
Yleisin syy lonkan tähystysleikkaukseen on lonkan lonkkapinne eli ahdaslonkkaoireyhtymä (FAIS) ja sen aiheuttamat vauriot, kuten lonkkamaljan rustoisen renkaan repeämät. Muita tähystysleikkauksella hoidettavia vaivoja voivat olla lonkan alueen jännevaivat ja -vammat sekä lonkkanivelen sisäiset vammat ja näiden jälkitilat. Harvinaisempia syitä ovat esimerkiksi hyvänlaatuisten kasvainten poisto ja iskiashermon vapautus.
Leikkaus voi olla ensisijainen hoitomuoto, jos kyseessä on nivelrikko tai tapaturmainen lonkkavamma tai -murtuma. Leikkausta harkitaan myös silloin, kun kuntoutus ei tuota toivottuja tuloksia, lonkkakipu haittaa arkea, liikkuminen on vaivan vuoksi vaikeaa tai kun muu hoito ei tehoa ahdaslonkkaoireyhtymän aiheuttamaan kipuun.
Lonkkanivelen tähystysleikkaukset tehdään pääsääntöisesti selkäydinpuudutuksessa. Yleensä toimenpide on päiväkirurginen, joten kotiin pääset jo saman päivän aikana.
Lonkkanivel sijaitsee syvällä voimakkaiden lihasten ja nivelsiteiden sisällä, ja alaraajaan johtavat verisuonet ja hermot ovat lonkkanivelen läheisyydessä. Siksi instrumentit viedään tähystysleikkauksessa ihon alle pienten reikien kautta, irrottamatta lihaksia lonkkanivelen ympäriltä. Lonkan ympärille jää tähystyksestä kahdesta neljään 1–2 senttimetrin pituista haavaa.
Tähystyksessä poistetaan ylimääräinen luu ja kiinnitetään revennyt rustoinen rengas takaisin paikalleen. Samalla pyritään korjaamaan mahdollista rustovauriota.
Toipumisaika lonkan tähystysleikkauksesta on pidempi kuin monissa muissa niveltähystyksissä. Sairasloma on yleensä noin 4–6 viikkoa, jonka jälkeen voi pääsääntöisesti palata takaisin normaaliin arkeen. Kontaktilajien osalta harrastuskielto on kolme kuukautta reisiluun kaulan murtumariskin minimoimiseksi.
Täydellinen toipuminen kestää 6–12 kuukautta. Ammattiurheilijat voivat kuitenkin palata esimerkiksi palloilulajien pariin jo noin puolen vuoden kuluttua leikkauksesta.
Aktiivinen kuntouttaminen alkaa lähes välittömästi tähystysleikkauksen jälkeen omatoimisilla harjoitteilla, joiden kuormaa ja vaativuutta nostetaan vähitellen. Kotiutuessasi saat mukaasi kyynärsauvat, joita käytetään lääkärin ja fysioterapeutin ohjeiden mukaan.
Lonkkavaivoja hoidetaan fysioterapialla jo ennen leikkaushoitoa, vaikka leikkaus olisikin todettu jo tarpeelliseksi. Hoidossa keskeistä ovat lonkan ja lantion lihastasapainon sekä kävely- ja juoksurytmin palauttaminen alaraajoihin erikoistuneen fysioterapeutin ohjauksessa.
Varaa aika ortopedille verkkoajanvarauksesta tai puhelimitse asiakaspalvelustamme 010 312 010. Asiakaspalvelumme auttaa ajanvarausasioissa joka päivä ympäri vuorokauden.
Teemme yhteistyötä myös vakuutusyhtiöiden kanssa eli hoidamme korvausasiat puolestasi helposti ja kätevästi.
Pihlajalinnassa ortopedit tekevät tiiviisti yhteistyötä muiden asiantuntijoiden kanssa. Moniammatilliset tiimit tuki- ja liikuntaelinsairauksien huippuyksiköissä hoitavat sinut kokonaisvaltaisesti kuntoon.