Virtsankarkailu eli inkontinenssi on yleinen vaiva, jota esiintyy jopa kolmasosalla naisista. Virtsankarkailu voi olla lievää ja hetkellistä, mutta se voi myös merkittävästi heikentää elämänlaatua ja estää tekemästä asioita. Virtsankarkailua voidaan hoitaa kuntoutuksella, lääkityksellä ja toimenpiteillä.
Kärsitkö virtsankarkailusta? Varaa aika gynekologille verkkoajanvarauksesta tai asiakaspalvelumme numerosta 010 312 010.
Virtsankarkailu on yleinen vaiva naisilla. Yleisimmät syyt virtsankarkailulle ovat raskaus ja synnytys, jotka heikentävät lantionpohjan toimintaa. Myös vaihdevuodet ja sen myötä estrogeenituotannon väheneminen aiheuttavat luontaisesti sidekudosten heikentymistä. Vaihdevuosiin ja imetykseen liittyvä limakalvojen kuivuminen voi aiheuttaa myös virtsankarkailua.
Liikkumattomuus ja tietyt elämäntavat voivat altistaa virtsankarkailulle. Runsas istuminen ja passiivisuus heikentää lantionpohjan lihaksia. Virtsankarkailua voivat aiheuttaa myös lantionpohjalihasten kireystilat. Lisäksi virtsankarkailulle altistavia tekijöitä ovat ylipaino, ummetus ja runsas tupakointi.
Virtsankarkailuoireet voivat vaihdella kuukautiskierron mukaan. Estrogeenitasot laskevat loppukierrosta, mikä voi tehdä myös pidättämisestä vaikeampaa tiettyyn aikaan kuukaudesta.
Äkillisesti alkaneen virtsankarkailun syy voi olla virtsatietulehdus.
Ponnistusinkontinenssi on yleisin virtsankarkailun muoto, jossa virtsa karkaa esimerkiksi nostaessa, ponnistaessa, aivastaessa tai yskiessä. Ponnistusinkontinenssissa lantionpohjan tukilihakset eivät toimi kunnolla. Virtsankarkailun muodoista se on yksinkertaisimmin lievitettävissä.
Pakkoinkontinenssista eli yliaktiivisesta virtsarakosta puhutaan, kun virtsaamisen tarve on äkillistä ja tiheää, vaikka virtsarakossa ei virtsaa olisikaan. Ponnistusinkontinenssi voi aiheuttaa pakkoinkontinenssia, kun virtsankarkailua yritetään kontrolloida käymällä tiheästi vessassa. Pakkoinkontinenssille voivat altistaa lisäksi tietyt lääkeaineet, ummetus ja liika juominen. Tiheä virtsaaminen voi olla myös opittu tapa, johon auttaa rakkokoulu, jossa virtsaamista opetellaan viivästyttämään. Myös rentouttavaa tai nestettä vähentävää lääkitystä voidaan käyttää apuna.
Ylivuotoinkontinenssista eli tiputteluinkontinenssista puhutaan, kun virtsarakko on täysi, mutta hermosto ei ilmoita virtsaamistarpeesta tai virtsarakon tyhjentäminen on hermostohäiriöiden takia vaikeaa. Vaivaa hoidetaan hoitamalla juurisyytä, joka voi olla esimerkiksi hermostoon liittyvä neurologinen vaiva.
Virtsankarkailua voi hoitaa monella tapaa, ja lisäksi vaiva voi mennä ohi itsestään ajan myötä. Palautuminen raskaudesta ja synnytyksestä kestää noin kaksi vuotta, jonka aikana myös raskaudesta alkanut virtsankarkailu voi loppua kokonaan.
Terveelliset elämäntavat, kuten tasapainoinen ruokavalio ummetuksen ehkäisemiseen ja painonhallinnan tueksi, tupakoinnin lopettaminen ja fyysinen aktiivisuus helpottavat sekä ennaltaehkäisevät virtsankarkailun oireita.
Lantionpohjan lihasten harjoittaminen on tärkeä taito virtsankarkailun hoitamisessa ja ennaltaehkäisemisessä. Omaan lantionpohjaan tutustuminen ja lihasten tunnistaminen on tärkeää lantionpohjan terveyden sekä lihaksia aktivoivien että rentouttavien harjoitusten kannalta. Lantionpohjan fysioterapiasta saa käytännönläheistä ohjausta lantionpohjan harjoittamiseen.
Gynekologin vastaanotolle voi hakeutua virtsankarkailun huolestuttaessa milloin vain. Ammattilainen osaa arvioida kokonaiskuvaa sekä suositella tilanteeseen sopivaa hoitomuotoa.
Lääkäri voi myös määrätä virtsankarkailua aiheuttavien tekijöiden lievittämiseksi lääkityksen. Limakalvojen kuivuudesta johtuvia oireita esimerkiksi esivaihdevuosien tai vaihdevuosien aikana voidaan helpottaa estrogeenilääkityksellä. Lisäksi virtsanerityksen vähentämiseen sekä virtsarakon rentouttamiseen on olemassa lääkkeitä, mitä käytetään virtsankarkailun hoidossa tarpeen mukaan.
Mikäli ponnistukseen liittyvä virtsankarkailu on vaikeaa, voidaan harkita virtsankarkailun toimenpiteitä. Gynekologi arvioi ja suunnittelee sopivan hoitomuodon vastaanotolla.
Virtsankarkailun korjausleikkauksessa eli nauhaleikkauksessa verkkomainen polypropyleeninauha kiinnitetään lantionpohjaan. Hoitomuoto on tehokas, ja 95 % potilaista tulee täysin kuivaksi hoidon myötä.
Kärsitkö virtsankarkailusta? Varaa aika gynekologille verkkoajanvarauksesta.
Voit myös soittaa asiakaspalvelumme numeroon 010 312 010. Asiakaspalvelumme auttaa ympäri vuorokauden.