Kohonnut verenpaine

Kohonnut verenpaine on länsimaisessa yhteiskunnassa yleistä. Korkeaa verenpainetta ei voi havaita ilman mittausta, sillä se ei yleensä aiheuta tuntuvia oireita. Kohonneen verenpaineen aiheuttamia sairauksia ovat mm. sepelvaltimotauti, aivohalvaus ja muistisairaus, mutta niiden riskiä voidaan merkittävällä tavalla vähentää hyvällä hoidolla. Kohonnutta verenpainetta voi alentaa elintapamuutoksilla sekä verenpainelääkityksellä.

Varaa aika kohonneen verenpaineen asiantuntijalle verkkoajanvarauksesta tai soittamalla asiakaspalveluumme 010 312 010.

Pihlajalinna Kansantautiklinikka tarjoaa kohonneen verenpaineen erikoisosaamista ja hoitoa myös etänä.

Verenpaineen viitearvot

Verenpaineen mittauksessa esimerkiksi puoliautomaattisella mansetillisella verenpainemittarilla saadaan ylä- (ensimmäinen luku eli systolinen verenpaine) ja alapaine (toinen luku eli diastolinen verenpaine). Verenpaineen yksikkönä on käytössä mmHg (millimetriä elohopeaa) muistona ajasta, kun verenpaine mitattiin elohopeamittarilla.

Verenpaineen viitearvot (Kohonnut verenpaine Käypä hoito suositus 2020)

  • Alle 120/80: Ihanteellinen verenpaine.
  • Alle 130/85: Normaali verenpaine.
  • 130-139/85-89: Tyydyttävä verenpaine. Verenpaineen alentaminen elintapahoidolla suositeltavaa. Lääkehoitoa voidaan harkita potilailla, joilla on paljon muita riskitekijöitä kuten esim. diabetes.
  • 140-159/90-99: Lievästi kohonnut verenpaine. Lääkehoito on yleensä perusteltu, mikäli elintapahoidolla ei saada verenpainetta laskemaan.
  • 160-179/100-109: Kohtalaisesti kohonnut verenpaine. Lääkehoito on lähes aina perusteltu.
  • Yli 180/110: Vaarallisen korkea verenpaine. Vaatii välitöntä hoitoa. Kiireellinen yhteydenotto lääkäriin on perusteltu.

Korkean verenpaineen syyt ja oireet

Korkea verenpaine ei aiheuta tuntuvia oireita, joita voisi itse havaita. Jos verenpaine on kohonnut vaarallisen paljon, se voi aiheuttaa päänsärkyä ja huimausta, mutta joskus ei sitäkään. Kohonnut verenpaine kuitenkin rasittaa valtimoita, sydäntä ja munuaisia, jotka joutuvat normaalia kovemmalle kuormitukselle.

Kohonnut verenpaine johtuu usein elintavoista tai perinnöllisestä taipumuksesta. Verenpaineen kohoaminen on yleistä keski-ikäisillä ja sitä vanhemmilla.

Yleisiä kohonneen verenpaineen syitä:

  • Tupakointi
  • Ylipaino
  • Alkoholin ja suolan runsas käyttö
  • Liikunnan vähäinen määrä
  • Stressi
  • Unihäiriö tai uniapnea
  • Hormonilääkitys, kuten ehkäisypillerit tai vaihdevuosien hormonihoito

Kohonneen verenpaineen itsehoito

Verenpainetta voi alentaa muuttamalla omia elintapojaan terveellisempään suuntaan.

Verenpaineen itsehoito:

  • Tupakoinnin lopetus
  • Alkoholin käytön minimointi
  • Ruokavaliomuutokset: suolan, salmiakin ja lakritsin vähentäminen, kasvisten ja täysjyväviljatuotteiden lisääminen
  • Painon pudotus ylipainoisilla
  • Liikunnan lisääminen
  • Stressin hallinta

Pihlajalinnassa toimii kansantautien ja painonhallinnan moniammatillinen asiantuntijaverkosto, josta saat apua mihin tahansa elintapahoidon osa-alueeseen, oli lähtötilanteesi mikä tahansa. Esimerkiksi ylipainosta johtuva kohonnut verenpaine hyötyy merkittävästi ylipainon tehokkaasta hoidosta.

Kansantautiklinikalla tarjotaan juuri sinulle ja sinun tilanteeseesi parhaiten sopiva elintapa- ja lääkehoito, jossa huomioidaan sydän- ja verisuonisairauksien riskitekijöitä kokonaisvaltaisesti.

Verenpainelääkitys

Noin miljoona suomalaista käyttää verenpainelääkettä. Verenpainelääkkeet eivät paranna verenpainetautia, mutta alentamalla verenpainetta ne pienentävät riskiä sairastua sydän- ja verisuonitauteihin. Nykyaikaisessa verenpaineen lääkehoidossa korostetaan usean lääkkeen yhdistelmähoitoa ja haittavaikutusten riskin vähentämistä.

Verenpainelääkityksellä pyritään yleensä saamaan verenpaine vähintään alle 140/90 mmHg (kotimittauksissa alle 135/85 mmHg). Yksilöllinen tavoite voi olla myös tätä matalampi, etenkin jos siihen voidaan päästä ilman sivuvaikutuksia tai muita haittoja.

Verenpainelääkitys on tarkoitettu säännölliseen käyttöön. Mikäli tehostettu elintapahoito ei riitä palauttamaan verenpainetta normaalille tasolle, verenpainelääkityksen tarve on usein pysyvä. Tehokas painonhallinta vähentää usein verenpainelääkkeiden tarvetta merkittävästi.

Pihlajalinnan Kansantautiklinikalla pyritään löytämään sinulle sopiva lääkeyhdistelmä, johon ei liity sivuvaikutuksia ja joka on mahdollisimman helppo toteuttaa.

Ajanvaraus

Kohonneen verenpaineen hoitoon saa apua kaikista toimipisteistämme. Varaa aika asiantuntijalle verkkoajanvarauksesta tai soittamalla asiakaspalveluumme 010 312 010.

Lisäksi Pihlajalinnan Kansantautiklinikka palvelee etänä ympäri Suomen tai lääkärikeskuksessa vastaanotolla. Varaa aika Kansantautiklinikan lääkärille verkkoajanvarauksesta tai soittamalla asiakaspalveluumme 010 312 010.

Pihlajalinnan muut asiantuntijapalvelut

Huolehdimme sinusta kokonaisuutena. Pihlajalinnassa sinua auttavat lääkärit, painonhallintahoitajat, ravitsemusterapeutit, univalmentajat, fysioterapeutit ja liikunnan asiantuntijat tarpeidesi mukaan. Saat myös painonhallintaan psyykkistä tukea.

Lue myös