HenkilöasiakkaatTyöterveysJulkiset palvelutTietoa meistäTyöpaikatSijoittajat

Kahvia nauttiva nainen.

Crohnin tauti

Crohnin tauti on pitkäaikainen tulehduksellinen suolistosairaus, jossa elimistö hyökkää omaa puolustusmekanismiaan vastaan. Tauti aiheuttaa vatsakipuja ja suolisto-oireita.

Crohnin tauti

Crohnin tauti on pitkäaikainen tulehduksellinen suolistosairaus, jossa elimistö hyökkää omaa puolustusmekanismiaan vastaan. Tauti aiheuttaa vatsakipuja ja suolisto-oireita.

Crohnin tauti aiheuttaa kipua ja häiriöitä ruoansulatuskanavassa

Crohnin tauti eli regionaalinen enteriitti on melko harvinainen kroonisiin tulehduksellisiin suolistosairauksiin (IBD) kuuluva suolistotulehdus. IBD:tä sairastaa noin 60 000 suomalaista. Tauti puhkeaa yleensä 20–30 vuoden iässä, mutta sitä esiintyy myös lapsilla ja vanhuksilla.

Crohnin tauti oireilee koko ruoansulatuskanavassa ja aiheuttaa muun muassa vatsakipuja, vatsan turpoamista, ripulia ja tihentynyttä ulostamisen tarvetta.

Taudin perimmäistä syytä ei tiedetä, mutta sen puhkeaminen liittyy perinnölliseen alttiuteen sekä suolistobakteerien, ravinnon ja ympäristötekijöiden yhteisvaikutukseen. Tupakointi lisää sairastumisriskiä merkittävästi. Crohnin taudista ei voi parantua, mutta oireet pysyvät yleensä hyvin kurissa lääkehoidolla.

Varaa aika vatsan vaivojen ja kiputilojen asiantuntijalle

Voit varata ajan itsellesi tai toisen henkilön puolesta.

Varaa aika suoraan verkosta tai puhelimitse asiakaspalvelumme kautta.

Pihlajalinnan logo ja nimi valkealla seinällä vastaanottotilassa.

Miten Crohnin tauti oireilee?

Crohnin tauti on krooninen eli pitkäaikainen suolistosairaus, jonka oireet alkavat yleensä vähitellen. On tyypillistä, että taudin aktiivisuus vaihtelee: välillä voi olla oireettomia kausia, kunnes oireet jälleen palaavat.

Crohnin taudin tyypillisiä oireita ovat:

  • vatsakivut

  • ripuli ja tihentynyt ulostamisen tarve

  • väsymys

  • laihtuminen

  • kuumeilu

  • veriset ulosteet

  • peräaukon ongelmat

  • kasvun hidastuminen lapsilla.

Tauti voi lisäksi aiheuttaa liitännäisoireita kuten niveltulehduksia, kyhmyruusua, silmien värikalvotulehduksia ja suun aftoja.

Miten Crohnin tauti todetaan?

Lääkäriin kannattaa mennä, jos vatsakivut ovat kovia, ripuli kestää yli viikon tai suolen toiminnassa on selkeitä, pitkäaikaisia muutoksia. Myös veriset ulosteet ja selittämätön laihtuminen on syytä tutkia lääkärin vastaanotolla.

Crohnin taudin diagnosointi ja hoito voi alkaa yleislääkärin vastaanotolla, mutta yleensä hoidon jatkosta huolehtii gastroenterologi.

Tauti todetaan ensin verikokeiden ja ulostenäytteen perusteella. Jos niistä löytyy viittauksia tulehdukselliseen suolistosairauteen, gastroenterologi tekee paksusuolen ja ohutsuolen loppuosan tähystyksen. Sen yhteydessä otettavasta koepalasta varmistuu, onko kyseessä tulehduksellinen suolistosairaus. Lopullisen diagnoosin Crohnin taudista lääkäri tekee laboratoriokokeiden tulosten ja kliinisen oirekuvan perusteella.

Crohnin tauti voi varsinkin alkuvaiheessa muistuttaa ärtyvän suolen oireyhtymää tai haavaista paksusuolitulehdusta, mutta tulehduksen sijainti ja yleinen oirekuva varmistaa diagnoosin.

Miten Crohnin tautia hoidetaan?

Crohnin taudin hoitoon on olemassa lääkkeitä. Gastroenterologi suunnittelee sopivan lääkehoidon aina yksilöllisesti potilaan ominaisuuksien sekä taudin sijainnin, laajuuden ja vaikeusasteen perusteella. Hoidon tavoite on helpottaa oirekuvaa, lamaannuttaa taudin aktiivisuutta ja ehkäistä komplikaatioita kuten suolen seinämään muodostuvia fisteleitä eli paiseita.

Crohnin taudin oireita ei voi helpottaa ruokavaliolla. Tupakoinnin lopettaminen on ehdottoman tärkeää, sillä tupakointi vaikeuttaa tulehdusaktiviteettiä merkittävästi.

Crohnin taudin aktiivisuutta seurataan säännöllisillä, muutaman vuoden välein tehtävillä tähystyksillä.

Koska Crohnin tauti on elinikäinen vaiva, on tärkeää huolehtia myös sopeutumisesta taudin kanssa elämiseen ja pitää huoli psyykkisestä jaksamisesta. Tässä auttaa esimerkiksi Pihlajalinnan Mielen huoli -linja. Valtakunnallinen IBD-sairauksien tukijärjestö (ibd.fi) tarjoaa muun muassa vertaistukea ja edunvalvontaa.

Liittyvät asiantuntijapalvelut Pihlajalinnassa

Pihlajalinnassa on kattavasti palveluja suolistosairauksien tutkimiseen ja hoitoon. Apua saat seuraavista tutkimuspalveluista sekä vastaanotoista.

Vaaleatukkainen lääkäri Pihlajalinnan lääkäritakissa katsoo pitkätukkaista asiakasta hymyillen.

Yleislääkäri

Yleislääkärin vastaanotolle voit tulla minkä tahansa terveysongelman takia.

Valkotakkinen mieslääkäri seisoo Pihlajalinnan käytävällä.

Gastroenterologi

Gastroenterologia on vatsaelinsairauksiin ja niiden hoitoon keskittynyt ala. Gastroenterologilta saat apua esimerkiksi närästyksen, suolen toiminnan tai vatsakipujen vaivatessa.

Vaaleahiuksinen naislääkäri seisoo rusehtavaa taustaa vasten ja hymyilee.

Gastrokirurgi

Vatsaelinsairaudet ja erilaisten suolistovaivojen tutkimukset ja leikkaukset kuuluvat vatsaelinkirurgin eli gastrokirurgin erikoisosaamiseen.

Asiantuntija kuuntelee empaattisesti potilasta.

Ravitsemusterapeutti

Ravitsemusterapeuttimme auttavat sinua ravitsemukseen liittyvissä pulmissa lääkärikeskuksissamme sekä etävastaanotolla.

Hymyilevä terveydenhuollon ammattilainen valkoisessa työasussa istuu pöydän ääressä vaaleanruskean seinän edessä

Ruoansulatuskanavan tähystystutkimukset

Pihlajalinnan kokeneet erikoislääkärit tutkivat ruoansulatuskanavan oireita tähystystutkimusten avulla.

Kaksi hymyilevää Pihlajalinnan hoitajaa pukeutuneina liiloihin työasuihin vaalean persikanvärisen taustan edessä.

Laboratorio

Pihlajalinna tarjoaa kattavat laboratoriotutkimukset. Tutkimukset järjestyvät usein jo vastaanottokäynnin yhteydessä. Saatavilla myös laboratoriotutkimuksia ilman lähetettä.

Vatsaelinkirurgia

Osana vatsaelinkirurgiaa tutkitaan erilaisia vatsaelinsairauksia ja suolistovaivoja. Leikkaamalla voidaan hoitaa myös muun muassa sappikiviä sekä pallea- ja nivustyrää.