Influenssarokotus

Influenssarokote suojaa influenssalta ja sen aiheuttamilta jälkitaudelta. Rokotetta on saatavana myös korkea-annoksisena yli 60-vuotiaille sekä nenäsumutteena lapsille.

Influenssarokotus

Influenssarokote suojaa influenssalta ja sen aiheuttamilta jälkitaudelta. Rokotetta on saatavana myös korkea-annoksisena yli 60-vuotiaille sekä nenäsumutteena lapsille.

Influenssarokotus 51 €

Suojaa itseäsi ja läheisiäsi influenssalta. Rokotushinta sisältää Kanta- ja palvelumaksun.

Miksi ottaa influenssarokote?

Influenssa on tavalliseen flunssaan verrattuna paljon rajumpi tauti. Sairastettu influenssa voi johtaa ikäviin jälkitauteihin, kuten korvatulehdukseen, keuhkoputkentulehdukseen ja keuhkokuumeeseen. Paras tapa suojata itseä ja lähimmäisiä influenssalta on rokotus.

Varaa aika influenssarokotukseen lääkärikeskukseen

Voit varata ajan itsellesi tai toisen henkilön puolesta.

Influenssarokotteen antaa sinulle rokotehoitaja. Saat rokotteen käyntisi yhteydessä, sinun ei tarvitse ostaa sitä erikseen.

Jos olet saapumassa samalle rokotusvastaanotolle useamman rokotettavan, esimerkiksi perheen kanssa, varaa ajanvarauksesta oma aika jokaiselle rokotettavalle.

Tule ilman ajanvarausta Punkkibussiin®

Punkkibussista® saat kätevästi influenssarokotteen ilman ajanvarausta.

Katso aikataulut, rokotehinnasto ja yhteystiedot Punkkibussin® sivuilta.

Onko sinulla työterveys Pihlajalinnassa?

Varaa aika työterveysasiakkaana

Voit varata ajan verkkoajanvarauksen tai oman työterveystiimisi kautta. Tarkasta ohjeet palveluiden käytöstä omalta työterveyshoitajaltasi.

Varaa aika työterveysasiakkaana

Tulossa rokotukseen?

Tutustu valmistautumisohjeisiin.

Tule rokotukseen terveenä, pukeudu olkavarren helposti paljastaviin vaatteisiin ja varaa jokaiselle rokotettavalle oma aika. Lue lisää vinkkejä rokotuskäyntiin lapsen kanssa.

Lue lisää rokotuksessa asioinnista

Kenelle influenssarokotetta suositellaan?

Influenssarokotetta suositellaan riskiryhmiin kuuluville. Riskiryhmään kuuluvat yli 65-vuotiaat, pitkäaikaissairaat, raskaana olevat ja alle yksivuotiaat lapset.

Influenssarokotetta suositellaan myös riskiryhmien läheisille. Erityisesti riskiryhmillä on vaarana saada vakava jälkitauti, joka voi johtaa jopa kuolemaan.

Myös perusterveiden sekä matkailijoiden kannattaa ottaa rokote, sillä se on paras keino suojautua taudilta. Rokotettuna ei myöskään tartuta tautia ympäristöön ennen oireiden alkua tai vähäoireisena.

Milloin influenssarokote tulisi ottaa?

Influenssarokote pitää ottaa joka vuosi, sillä suojateho hiipuu noin vuoden kuluessa, ikäihmisillä jopa aiemmin.

Rokote kannattaa ottaa hyvissä ajoin ennen influenssakauden alkua marras-joulukuussa, jotta rokotteen antama suoja ehtii kehittyä. Kausi alkaa yleensä joulu-tammikuussa.

Rokottamisesta ei ole kuitenkaan haittaa influenssaepidemian aikanakaan. Rokotteen voi ottaa myöhemminkin niin kauan kuin kyseiselle kaudelle valmistettua rokotetta on saatavilla.

Jos on jo saanut influenssatartunnan, rokote ei ehdi estää sairastumista kyseistä influenssavirusta vastaan. Influenssarokote voi kuitenkin suojata muilta myöhemmin kiertäviltä influenssaviruksilta.

Influenssarokotteet ikäryhmittäin

Suomessa on kolmenlaisia influenssarokotteita. Eri rokotteet on tarkoitettu eri ikäryhmille:

Influenssarokotteen suoja ja teho

Influenssarokote suojaa influenssalta ja sen jälkitaudeilta. Maailman terveysjärjestö WHO valitsee vuosittain rokotteeseen ne viruskannat, jotka todennäköisimmin aiheuttavat influenssaa. Tavalliselta nuhakuumeelta influenssarokote ei suojaa.

Influenssarokotteen teho vaihtelee epidemiakaudesta toiseen sen mukaan, kuinka hyvin rokotteessa olevat kannat vastaavat kiertäviä viruksia. Yksittäisen ihmisen kohdalla tehoon vaikuttaa se, kuinka kauan rokotuksen ja tartunnan välillä on ja kuinka voimakas altistus on. Rokotettukin voi saada influenssan, mutta yleensä oireet ovat lievempiä.

Influenssarokotus raskaana

Raskaana olevalla on suurentunut riski sairastua vakavaan influenssaan ja sen jälkitauteihin. Influenssarokotus on turvallinen odottavalle äidille ja syntymättömälle lapselle. Rokotuksesta hyötyvät äiti sekä vauva, jota rokote suojaa ensimmäisten elinkuukausien aikana. Terve äiti ei myöskään tartuta influenssaa lapseensa.

Influenssarokotteen aiheuttamat haittavaikutukset

Kaikki rokotteet voivat aiheuttaa nopeasti ohi meneviä haittavaikutuksia. Influenssarokote voi aiheuttaa punoitusta, kuumotusta tai kipua pistokohdassa. Influenssarokote voi aiheuttaa myös väsymystä, pahoinvointia, päänsärkyä, lihassärkyä tai lämpöilyä.

Influenssarokote on turvallinen. Kausi-influenssarokotteita on valmistettu samalla menetelmällä 70-luvulta lähtien, ja rokotteita on annettu satoja miljoonia annoksia.

Myös lapsille tarkoitettua nenäsumuterokotetta on käytetty yli kymmenen vuoden ajan. Vakavia haittoja ilmenee hyvin harvoin.

Voinko tulla influenssarokotukseen, jos olen flunssainen?

Kuumeessa influenssarokotetta ei kannata ottaa, mutta kuumeettoman flunssan aikana rokottamiselle ei ole estettä. Lapsille ei saa antaa nenäsumuterokotetta vinkuvaoireisen hengitystieinfektion aikana.

Rokotuksesta voi olla hyötyä, vaikka olisit jo sairastanut influenssan, sillä yhden kauden aikana liikkuu yleensä useita eri influenssakantoja.

Hinnasto

Katso rokotusten hinnasto Pihlajalinnan lääkärikeskuksissa: rokotusten hinnasto

Katso rokotusten hinnasto Punkkibussissa: Punkkibussin hinnasto

Rokottaudu joustavasti siellä, missä sinulle sopii

Pihlajalinnassa voit valita juuri sinulle sopivimman tavan hankkia rokotus.

1. Rokotus ajanvarauksella lääkärikeskuksessa. Varaa aika haluamaasi toimipisteeseen ja hanki rokotus silloin kun sinulle parhaiten sopii.

2. Rokotus ilman ajanvarausta Pihlajalinnan Punkkibussissa®. Ympäri Suomea kiertävästä Pihlajalinnan Punkkibussissa® saat punkkirokotteen sekä muutkin rokotteet ilman ajanvarausta nopeasti.

Vaaleatukkainen naishoitaja Pihlajalinnan paidassa katsoo kameraan hymyillen.

Tarvitsetko muita rokotteita?

Pihlajalinnassa saat rokotteet nopeasti ja vaivattomasti itsellesi ja läheisillesi. Tutustu tarkemmin eri rokotteisiimme. Voit tiedustella myös muita rokotteita asiakaspalvelustamme.

Silmälasipäinen ja pitkähiuksinen hoitaja istuu vastaanottohuoneessa työpöydän ääressä.

Koronarokotus

Koronarokotuksella pyritään saamaan aikaan ja ylläpitämään suojaa eri varianttien aiheuttamaa vakavaa koronavirustautia vastaan.

Pneumokokkirokote

Pneumokokkirokote suojaa esim. poskiontelotulehdukselta, keuhkokuumeelta ja aivokalvontulehdukselta. Aikuisten tulee huolehtia rokotesuojasta itse.

Punkkirokote

Punkkirokote suojaa punkkien levittämältä puutiaisaivotulehdukselta. Täysi rokotussuoja edellyttää kolmen rokotuksen sarjaa.

Vyöruusurokote

Vyöruusu on hyvin yleinen ja ikävä tauti. Vyöruusurokote on ainoa tapa ennaltaehkäistä vyöruusua sekä sen aiheuttamaa kivuliasta ja pitkittynyttä hermosärkyä.

Lasten rokotukset

Rokottaminen on tehokas tapa suojata lapsia tarttuvilta taudeilta.

Matkailijan rokotteet

Oletko matkustamassa ulkomaille? Muista hoitaa rokotukset kuntoon hyvissä ajoin ennen matkaa, jotta ehdit saada tarvittavan rokotussuojan.

Hepatiittirokote

Hepatiitti A- ja B-virukset aiheuttavat maksatulehduksen, jota vastaan voi suojautua hepatiittirokotuksella. Hepatiittirokotteita suositellaan varsinkin matkailijoille.

Kolme pikkulasta leikkii leikkikeittiön luona.

Poliorokote

Polio on virustauti, joka tarttuu herkästi. Valtaosa tartunnoista on oireettomia, mutta tauti voi olla luonteeltaan myös hyvin vakava.

Meningokokkirokote

Meningokokki on bakteeri, joka voi aiheuttaa aivokalvontulehduksen, infektion tai vakavan verenmyrkytyksen. Meningokokki-infektio on harvinainen, mutta vakava.

Keltakuumerokote

Keltakuume on hyttysen levittämä vakava virustauti. Keltakuumerokote ei kuulu kansalliseen rokotusohjelmaan.

Japanin aivotulehdus -rokote

Japanin aivotulehdus -rokotteella suojaudut virusinfektiota vastaan. Japanin aivotulehdus voi aiheuttaa vakavan taudin. Rokotus ei kuulu kansalliseen rokotusohjelmaan.

MPR-rokote

MPR-rokote suojaa tuhkarokolta, vihurirokolta ja sikotaudilta. Rokotus tulisi ottaa, jos rokotetta ei ole saanut ja etenkin jos matkustaa riskialueen maihin.

Lavantautirokote

Lavantautirokotetta suositellaan, jos matkasi kohdistuu riskialueille ja kestää useamman viikon. Rokote tulisi ottaa viimeistään kaksi viikkoa ennen matkaa.

Silmälasipäinen ja pitkähiuksinen hoitaja istuu vastaanottohuoneessa työpöydän ääressä.

Jäykkäkouristus-kurkkumätä-hinkuyskä-rokote

Jäykkäkouristusta, kurkkumätää ja hinkuyskää vastaan voi suojautua rokotteella. Rokotetta on tehostettava ja sen on oltava voimassa matkalle lähtiessä.