Psykiatrian erikoislääkäri on erikoistunut mielenterveyden häiriöiden ja sairauksien hoitoon. Psykiatrin vastaanotolle voi hakeutua matalalla kynnyksellä.
Psykiatrian erikoislääkäri on erikoistunut mielenterveyden häiriöiden ja sairauksien hoitoon. Psykiatrin vastaanotolle voi hakeutua matalalla kynnyksellä.
Psykiatrille voi hakeutua matalalla kynnyksellä kaikissa elämän kriisi- tai ongelmatilanteissa. Vastaanotolle kannattaa hakeutua mahdollisimman varhain, jotta hoito voidaan aloittaa ajoissa.
Psykiatrin vastaanotolle kannattaa hakeutua esimerkiksi seuraavissa haasteissa:
suuret elämänmuutokset tai -kriisit
stressi, masennus ja ahdistus
ihmissuhdeongelmat esimerkiksi töissä tai parisuhteissa
riippuvuus tai päihdeongelma
pelot tai paniikkikohtaukset.
Voit varata ajan psykiatrille verkkoajanvarauksesta tai puhelimitse Mielen huoli -linjalta 010 312 023 (hinta pvm/mpm) arkisin klo 8–18.
Mielen huoli -linjan kautta saat myös ensivaiheen apua huoleesi ja sinut ohjataan nopeasti tarvitsemasi avun piiriin.
Voit asioida psykiatrilla myös etänä.
Etävastaanotolla voit keskustella psykiatrin kanssa puhelimitse tai videon välityksellä.
Voit varata etävastaanoton verkkoajanvarauksesta tai puhelimitse Mielen huoli -linjalta 010 312 023 (hinta pvm/mpm) arkisin klo 8–18.
Lastenpsykiatrin vastaanotolle voi hakeutua alle 12-vuotiaita lapsia koskevissa asioissa.
Lastenpsykiatrit diagnosoivat ja hoitavat lasten mielenterveyden häiriöitä ja hoitavat esimerkiksi ylivilkkaus- ja tarkkaavuushäiriöitä, pelkoja, autismia tai Aspergerin oireyhtymää, syömishäiriöitä tai kuormittavan elämäntilanteen aiheuttamia ongelmia.
Nuorisopsykiatri hoitaa usein noin 13-18-vuotiaita nuoria.
Nuorisopsykiatrille voi hakeutua esimerkiksi masentuneisuuden, ahdistuksen tai itkuisuuden takia. Nuorisopsykiatrit hoitavat myös uniongelmia, tarkkaavaisuusongelmia, syömishäiriöitä ja mielialaongelmia.
Psykiatrin vastaanotolla voidaan diagnosoida ja hoitaa mielenterveyden häiriöitä ja sairauksia. Psykiatri voi määrätä lääkkeitä, kirjoittaa sairauslomaa tai erilaisia lausuntoja esimerkiksi työkykyyn liittyen. Psykiatri selvittää tilanteesi keskustelemalla ja hän voi suorittaa erilaisia testejä ja pyytää täyttämään kyselylomakkeita. Psykiatri myös suunnittelee ja ohjaa mielenterveysongelmien hoitoa ja kuntoutusta.
Psykiatrilla voi olla myös psykoterapeutin erikoispätevyys, jolloin hän voi antaa psykoterapiaa.
Psykoterapia-arvioon hakeudutaan usein Kelan tukeman kuntoutuspsykoterapian hakemiseksi. Psykoterapia-arvio tarvitaan niin kutsuttua B-lausuntoa varten.
Psykoterapia-arvio suoritetaan psykiatrin vastaanotolla keskustelemalla. Psykiatri pyrkii selvittämään, millaisesta mielenterveyden häiriöstä on mahdollisesti kyse ja myös minkä asteinen häiriö on. Psykoterapia-arvioon voi tulla lääkärin lähetteellä tai ilman.
Oman mielen esteiden, kuten murehtimisen, ahdistuksen tai muun hankalan tunteen kanssa ei tarvitse jäädä yksin: ammattiapua on ulottuvillasi. Mielen Pihlajalinnasta saat apua pieniin ja suuriin mielen hyvinvointiin liittyviin asioihin.
Mielen huoli -linjan kautta sinut ohjataan tarvitsemasi avun piiriin. Linjalta saat ohjausta ja neuvontaa, mutta linjan työntekijät eivät ole mielenterveystyön ammattilaisia.
Lyhytterapiassa saat työkaluja, joilla voit vaikuttaa elämääsi ja pärjätä oireidesi kanssa paremmin myös terapiajakson jälkeen. Pihlajalinnassa pääset lyhytterapiaan nopeasti.
Psykologi on ihmisen käyttäytymisen, ajattelun ja tunne-elämän asiantuntija. Psykologilta saa apua ja tukea elämän kriisi- ja ongelmatilanteissa.
Psykoterapeutti antaa apua toiminta- ja ajattelumallien työstämiseen tai muuttamiseen. Tarjoamme psykoterapiaa tai lyhytpsykoterapiaa kaikenikäisille yksilöille kuin perheillekin.
Mielen Pihlajalinnan palveluiden hinnat löydät hinnastosta.