Lonkkakipu

Lonkan nivelperäinen kipu tuntuu yleensä syvällä nivusessa tai joskus pakarassa erityisesti rasituksen ja kiertoliikkeiden aikana. Samalla lonkassa voi tuntua napsumista tai rahinaa. Kipu voi tuntua myös istuessa, tietyissä liikkeissä, liikkeelle lähtiessä, heti rasituksen jälkeen tai särkynä öisin.

Lonkkakivun syyn selvittäminen kannattaa aina aloittaa hakeutumalla ortopedin vastaanotolle. Jos vaivaan ei löydy selkeää rakenteellista syytä, ortopedi ohjaa sinut oikealle kuntoutuksen tai liikuntalääketieteen asiantuntijan vastaanotolle.

Varaa lonkan vaivoihin erikoistuneelle asiantuntijalle verkkoajanvarauksesta tai puhelimitse asiakaspalvelustamme 010 312 010.

Mistä lonkkakipu johtuu?

Ilman vammaa oireilevan lonkan taustalla on yleensä anatominen tai toiminnallinen syy. Lonkkanivelen luiset rakenteet kypsyvät vasta teini-iässä, joten lonkan anatomia voi muuttua iän myötä. Siksi lonkan ylirasitus tai runsas ääriasentojen harjoittelu kasvuiässä saattaa altistaa lonkkavaivoille myöhemmin elämässä. Myös reisien ja säärien luinen linjaus ja siten toiminnallinen linjaus vaikuttavat merkittävästi pinneoireilun syntyyn.

Lonkkaoireen syy voi olla myös oireettoman alaraajan toiminnallinen tai rakenteellinen ongelma, kuten matala lonkkamalja, ahtaan lonkan oireyhtymä tai nivelrikko.

Lonkkakipua aiheuttavia vaivoja

Alaraajan rakenteelliset poikkeamat

Toiminnalliset puutokset tai lihasheikkoudet keskivartalon ja pakaralihaksiston alueella ovat ylivoimaisesti yleisin syy lonkan seudun jännevaivoille keski- ja vanhuusiässä.

Tulehdukselliset nivelsairaudet

Selässä, lantion luissa tai vatsaontelon elimissä sijaitseva tulehdustila, kasvain tai hermoärsytys aiheuttaa kipua.

Matala lonkkamalja

Matala lonkkamalja ei tarjoa riittävää tukea reisiluun pallomaiselle päälle, jolloin kuorma kohdistuu pienelle alueelle lonkkanivelen rustoa. Koska lonkkanivelen reunusta ei ole tarkoitettu kantamaan kuormaa, se vaurioituu ajan kuluessa ja aiheuttaa revettyään lonkkakipua.

Ahtaan lonkan oireyhtymä

Ahtaan lonkan oireyhtymä (femoro-acetabular impingement syndrome, FAIS) johtuu usein lonkkamaljan ja reisiluun pään rakenteellisesta poikkeavuudesta. Lonkkamalja voi olla liian syvä tai sen reunassa on luinen kyhmy, joka rajoittaa lonkkanivelen liikettä. Jos reisiluun pallomaisen pään ja kaulan välillä on luinen kyhmy tai harjanne, lonkkanivel painautuu kipeästi lonkkamaljan reunaan erityisesti koukistus- ja sisäkiertoliikkeessä.

Nivelrikko

Nivelruston vaurio syntyy, kun lonkkamaljan reunalla oleva rustoinen rengas vaurioituu ja repeää toistuvasta kontaktista. Samalla luinen kyhmy painaa lonkkanivelen kantavaa rustopintaa ja saa usein ruston irtoamaan luupohjasta. Vaurio etenee vähitellen lonkkanivelen nivelrikoksi. Nivelrikko on tyypillinen ikääntyvien ihmisten vaiva.

Lue lisää lonkan nivelrikosta

Milloin lonkkakipu vaatii lääkäriä?

Lääkäriin on syytä lähteä välittömästi, jos lonkkakipu estää painon varaamisen kipeän jalan puolelle, kipu on voimakasta ja jatkuvaa, kipeässä kohdassa näkyy turvotusta tai sinulle nousee kuumetta.

Jos lonkkakipu ei ole seurausta tapaturmasta, aikuiset voivat seurata kipua muutaman viikon ajan. Samalla kannattaa keventää rasitusta ja hoitaa tarvittaessa kipua särkylääkkeillä. Lasten ja nuorten lonkkakipu on kuitenkin syy hakeutua lääkäriin nopeasti ja matalalla kynnyksellä.

Myös vähitellen kehittyvä lonkkakipu vaatii lääkärin tutkimuksia, jos oireet ovat toistuvia tai haittaavat jokapäiväistä elämää.

Miten lonkkakipua tutkitaan?

Pihlajalinnan lonkan alueen hoitoon perehtyneet asiantuntijat selvittävät kivun syyn kliinisillä tutkimuksilla. Lonkkaniveltä tunnustelemalla ja sen liikeratoja tarkkailemalla ortopedi selvittää, onko ongelma nivel-, lihas-, vai hermoperäinen. Jokainen vamma diagnosoidaan tarkkaan, ja hoito ja seurannan tarve arvioidaan tapauskohtaisesti.

Tarvittaessa ortopedi määrää kuvantamistutkimuksia, kuten röntgenkuvaus ja magneettitutkimus, diagnoosin varmistamiseksi. Kuvantamistutkimuksen tulkinnassa ortopedi huomioi myös lonkkanivelen ja alaraajojen rakenteiden yksilöllisen vaihtelun.

Miten lonkkakipua hoidetaan?

Lonkkakivun ensisijainen hoitomuoto on kuntoutus fysioterapialla. Hoitoon voivat kuulua esimerkiksi lonkan rasituksen keventäminen arjessa tai työssä, painonhallinta, sekä pyöräilyn, uinnin ja vesijuoksun kaltaiset lonkalle kevyet liikuntamuodot.

Tapaturmaiset lonkkavammat tai -murtumat saattavat kuitenkin vaatia leikkaushoitoa jo alkuvaiheessa.

Tavoitteemme on löytää juuri sinulle paras mahdollinen hoitomuoto. Pihlajalinnan ortopedit huomioivat hoitomuotoa valitessaan arkesi, harrastustesi sekä työelämäsi haasteet ja tavoitteet. Hoitosuunnitelma perustuu lääkärin kokemukseen ja viimeisimpään tutkimustietoon, mutta päätös lopullisesta hoitomuodosta tehdään yhdessä kanssasi.

Pitääkö kipeä lonkka leikata?

Lonkkaleikkaukseen päädytään, jos lonkkakipu haittaa arki- tai työelämää, liikkuminen on vaivan vuoksi vaikeaa eikä kuntoutus tuo toivottuja tuloksia. Lääkäri pohtii aina yksilöllisesti, hyötyykö potilas lonkkaleikkauksesta. Leikkauspäätöstä ei koskaan tehdä pelkän kuvantamislöydöksen perusteella: se vaatii oirekuvauksen ja kliinisen tutkimuksen.

Nivelrikolle ei ole parantavaa hoitoa, ja pitkälle edenneen nivelrikon ainoa leikkaushoito on tekonivelleikkaus. Sen tarvetta voi olla mahdollista lykätä niveltä säästävällä kirurgialla, joka perustuu luiden rakenteen oikea-aikaiseen korjaamiseen.

Lonkan hoitoon erikoistuneet asiantuntijat

Varaa aika ortopedille verkkoajanvarauksesta tai puhelimitse asiakaspalvelustamme 010 312 010. Asiakaspalvelumme auttaa ajanvarausasioissa joka päivä ympäri vuorokauden.

Tuki- ja liikuntaelimistön sairauksien muut palvelut