Rannekanavaoireyhtymä

Rannekanavaoireyhtymässä käden alueen hermopinne kohdistuu keskihermoon. Hermopinne eli ääreishermon puristus aiheuttaa käden ja sormien puutumista ja pistelyä.

Rannekanavaoireyhtymän syynä voi olla esimerkiksi normaalista poikkeava käsien fyysinen rasitus kuten vasarointi tai suursiivous. Usein pinteeseen ei löydetä mitään yksittäistä syytä.

Mikäli käden tai sormien puutuminen jatkuu tai jos sormien tunto on jatkuvasti alentunut, on suositeltava ottaa yhteyttä lääkäriin.

Varaa aika rannekanavaoireyhtymää hoitavalle asiantuntijalle verkkoajanvarauksesta tai puhelimitse numerosta 010 312 010

Rannekanavaoireyhtymän oireet

Rannekanavaoireyhtymän oireena on tavallisimmin sormien puutuminen. Puutuminen voi olla peukalon, etu- ja keskisormen ja nimettömän alueella. Puutuminen tuntuu siltä kuin veri ei kiertäisi sormissa. Oireet pahenevat usein öisin.

Kyseessä ei kuitenkaan ole verenkierron ongelma, vaan sormia hermottavan hermon toiminnan häiriö.

Rannekanavaoireyhtymän hoito

Mikäli pinteen laukaisijana on poikkeava rasitus, helpoin ja tehokkain hoito on rasituksen vähentäminen. Rannelastojen on todettu helpottavan usein oireita.

Mikäli puutuminen jatkuu tai jos sormien tunto on jatkuvasti alentunut, kannattaa ottaa yhteyttä lääkäriin. Käsikirurgian erikoislääkärit ovat erittäin kokeneita rannekanavaoireyhtymän hoidossa.

Rannekanavaoireyhtymän leikkaus ja toipuminen

Jos muut hoidot eivät auta, on harkittava keskihermon vapauttamista leikkauksessa. Leikkauksessa varmistetaan, että hermon toiminta palautuu normaaliksi. Ennen leikkauspäätöksen tekemistä tehdään usein hermoratatutkimus (ENMG), jonka avulla selviää myös pinteen vaikeusaste.

Toimenpide tehdään yleensä paikallispuudutuksessa ja sen jälkeen pääsee kotiin samana päivänä.

Leikkauksessa haavan päälle asetetaan pehmustettu sidos, joka jättää sormet vapaiksi ja sallii sormien kevyen liikuttelun.

Ompeleet poistetaan yleensä noin kahden viikon kuluttua leikkauksesta. Sairausloman pituus riippuu työnkuvasta, mutta sen kesto on esimerkiksi toimistotyössä usein 2–3 viikkoa.

Lue myös