Lantionpohjan fysioterapia on keskittynyt lantionpohjan toimintahäiriöiden hoitamiseen. Valtaosa asiakkaista on synnyttäneitä naisia, mutta hoidosta hyötyvät kaikenikäiset naiset, miehet ja lapset.
Lantionpohjan fysioterapiassa hoidetaan lantionpohjan toimintahäiriöitä kuten virtsaamiseen ja ulostamiseen liittyviä vaivoja, gynekologisia laskeumia, seksuaalisia toimintahäiriöitä, lantionpohjan lihasten ylijännittyneisyyttä sekä lantionpohjan kiputiloja ja tunnottomuutta. Lantionpohjan fysioterapiasta voi olla apua myös esimerkiksi lasten yökasteluun.
Hoitoon tullaan usein urologin tai gynekologin lähetteellä, mutta lantionpohjan fysioterapiaan voi varata ajan myös ilman lähetettä.
Varaa aika asiantuntijalle verkkoajanvarauksestamme. Voit myös varata ajan asiakaspalvelumme numerosta 010 312 010.
Lantionpohjan fysioterapian tavoitteena on hoitaa ja ennaltaehkäistä erilaisia lantionpohjan lihaksiston toimintahäiriöitä.
Lantionpohjan lihaksiston toimintahäiriöitä ovat esimerkiksi:
Lantionpohjan lihaksiston harjoittaminen vaikuttaa positiivisesti myös seksuaalitoimintoihin. Lisäksi keskivartalon ryhti ja tuki ovat riippuvaisia lantionpohjan lihaksiston kunnosta.
Lantionpohjan fysioterapialla ei voi vaikuttaa sädehoidosta johtuvaan virtsankarkailuun. Moniin sairauksiin liittyvää virtsankarkailua hoito voi kuitenkin helpottaa.
Aluksi fysioterapeutti keskustelee asiakkaan kanssa oireista ja niiden taustoista. Tämän jälkeen hän tutkii lantionpohjaa asiakkaan luvalla manuaalisesti käsin tunnustellen. Tutkimuksessa voidaan käyttää apuna emättimeen tai peräsuoleen asetettavaa elektrodia, joka kiinnitetty EMG-laitteeseen. Sen avulla voidaan mitata lantionpohjan supistusvoimaa ja rentoutuskykyä.
Hoidossa huomioidaan lantionpohjan lisäksi koko keho, sillä esimerkiksi jalkojen virheasennot, pallean toiminta, hengitys, rintarangan liikkuvuus, stressi, purenta ja lihaskireydet voivat vaikuttaa lantionpohjan toimintaan.
Fysioterapeutti ohjaa harjoitteita, joiden avulla asiakas oppii aluksi tunnistamaan lantionpohjalihaksensa. Sen jälkeen niitä opetellaan supistamaan ja rentouttamaan toivotulla, vaivaan sopivalla tavalla. Esimerkiksi kipuun, virtsankarkailuun ja emättimen laskeumiin sopivat erilaiset harjoitteet.
Fysioterapeutti ohjaa myös lantionpohjan toimintaa tukevia muita kehollisia harjoitteita kuten venytyksiä, liikkuvuusharjoituksia ja hengitysharjoitteita. Usein hoitoon kuuluu myös manuaalista terapiaa kuten faskia- eli lihaskalvokäsittelyä sekä hierontaa.
Hoidon lopuksi fysioterapeutti antaa kattavat kotiharjoitteluohjeet. Asiakas voi saada lainaan myös sähkölaitteen, jonka avulla kipuja voi lievittää sisäisesti emättimen tai peräsuolen kautta. Myös yliaktiivista rakkoa voidaan rauhoittaa ulkoisesti annettavalla elektroterapialla lanneselän tai alaraajan tibialis-hermon kautta. Lisäksi fysioterapeutti ohjaa tarvittaessa esimerkiksi ulostamiseen, virtsaamiseen tai seksuaalielämään liittyvissä käytännöissä.
Tarvittavien hoitokertojen määrä riippuu vaivasta. Usein jo yksi hoitokerta ja aktiivinen kotiharjoittelu helpottavat tilannetta.
Lantionpohjan fysioterapiaan päädytään usein lääkärin lähetteellä, ja lantionpohjan fysioterapeutit tekevätkin paljon yhteistyötä gynekologien ja urologien kanssa. Voit varata hoitoajan myös ilman lähetettä, jos sinulla on mitä tahansa lantionpohjan oireita tai haluat ohjausta lantionpohjan vahvistamiseen esimerkiksi ennen synnytystä tai synnytyksen jälkeen.
Lantionpohjan fysioterapeutit ovat erikoistuneet lantionpohjan lihaksiston hoitoon. Jotkut lantionpohjan fysioterapeutit hoitavat esimerkiksi vain naisia tai vain virtsankarkailuun liittyviä vaivoja. Voit tarkistaa fysioterapeutin pätevyyden Pihlajalinnan ajanvaraussivulta tai Suomen Lantionpohjan Fysioterapeutit ry:n nettisivuilta.