Silmälääkärimme palvelevat monipuolisesti kaikenlaisia silmäpotilaita. Vastaanotolla voidaan tehdä perustutkimukset ja tarvittaessa ohjata jatkotutkimuksiin.
Riski silmäsairauksiin kasvaa iän myötä. Alkuvaiheessa silmäsairaudet ovat usein oireettomia. Silmälääkärin vastaanotolla lääkäri tutkii muun muassa näöntarkkuuden, silmänpaineen ja riskitekijät.
Silmänpohjat tukitaan mikroskoopilla ja tällöin käytetään mustuaista laajentavia tippoja. Tutkimuksen perusteella silmälääkäri antaa lähetteen tarvittaviin jatkotutkimuksiin.
Octopus-näkökenttätutkimuksessa kartoitetaan näkökenttäpuutoksia, näkökentän muutoksia, laajuutta ja tarkkuutta. Näkökenttätutkimus tehdään muun muassa silmänpainetautia eli glaukoomaa tai ajoterveyttä tutkittaessa.
Tutkimuksessa voidaan havaita esimerkiksi glaukooma ennen kuin se ehtii vaikuttaa näkökykyyn. Hoitamaton glaukooma vaurioittaa edetessään pysyvästi näköhermoa, joten varhainen diagnoosi on taudin hoidossa tärkeää. Glaukooman etenemistä ei itse välttämättä huomaa, sillä tauti voi olla pitkään oireeton. Pelkkä silmänpaineen mittaus ei riitä diagnoosiin.
Tutkimus on kivuton, helppo ja kestää 30–60 minuuttia.
Tutkimuksessa ei käytetä mustuaista laajentavia tippoja, joten se ei estä autolla ajamista.
Silmän rakennekuvauksella (verkkokalvon hermosäiekerroskuvaus) selvitetään normaalia silmänpohjakuvausta tarkemmin silmien terveydentila. OCT-laitteella otetaan silmästä valokerroskuvia, mikä mahdollistaa silmän kerroksittaisen tarkastelun ja tutkimisen. Sillä saadaan tarkin mahdollinen kuva silmänpohjaa ja näköä vaurioittavista taudeista, esim. silmänpohjarappeumasta ja silmänpainetaudista (näköhermonpään kuvantaminen). Kuvaus on myös tärkeä diabeteksen aiheuttamien verkkokalvomuutoksien toteamiseen ja seurantaan.
Kuvaaminen on mahdollista ilman mustuaista laajentavia tippoja. Silmään ei kosketa kuvauksen aikana, eikä se haittaa normaalia näkemistä heti kuvien ottamisen jälkeen.
Tutkimus on kivuton, helppo ja vie noin 10 minuuttia.
Mittauksella tutkitaan silmän sarveiskalvon pinnanmuotoja ja rakennetta. Mittaus antaa lisätietoa muun muassa laseroitujen silmien sarveiskalvoista sekä hajataitteisuudesta.
Tutkimus on nopea ja kivuton eikä siinä käytetä mustuaista laajentavia silmätippoja.
Pihlajalinna Dextrassa optikot tekevät kattavan esitutkimuksen kaihi- ja linssileikkauspotilaille. Tutkimuksen avulla selvitetään silmien taittovoima, mitataan silmänpaine, tehdään erillinen biometrimittaus sekä arvioidaan erilaisia leikkausvaihtoehtoja. Esitutkimuksessa käydään läpi myös leikkauksen kulku ja annetaan kotihoito-ohjeet.
Ennen silmien leikkausta optikko ja leikkaava silmäkirurgi tekevät tarkan leikkaussuunnitelman saatujen mittaustulosten pohjalta.
Potilaalla on myös mahdollisuus keskustella leikkaavan silmäkirurgin kanssa erilaisista leikkausvaihtoehdoista, leikkauksen riskeistä sekä saavutettavasta lopputuloksesta.
Leikkausajan voi varata samalla kertaa tai jäädä rauhassa miettimään leikkauspäätöstä.
Octopus-näkökenttätutkimukseen, OCT-kuvaukseen ja topografiamittaukseen tarvitaan lääkärin lähete. Jos sinulla on jo lähete tutkimukseen, varaa aika asiakaspalvelumme kautta numerosta 010 312 010..
Optikon suorittamaan kaihileikkauksen esitutkimukseen voit varata ajan suoraan verkkoajanvarauksesta.
Tutkimuksia tehdään Pihlajalinna Dextra Munkkivuoren toimipisteessä Helsingissä.
Jos tarvitset lähetteen tai olet tulossa perustutkimukseen, varaa aika silmälääkärille tai silmäkirurgille verkkoajanvarauksestamme. Perustutkimuksia tehdään silmälääkäreiden ja -kirurgien toimesta myös muissa Pihlajalinnan toimipisteissä.