Pihlajalinnassa tehdään kattavasti erilaisia allergia- ja altistustutkimuksia. Niiden avulla voidaan selvittää, mitkä aineet aiheuttavat iho-, hengitys- ja limakalvoreaktioita. Allergiatestien ansiosta allergeenien välttäminen on helpompaa ja allergiaoireiden hoitaminen tehokkaampaa.
Useimpiin allergia- ja altistustutkimuksiin tarvitaan lääkärin lähete. Lastenallergologi tapaa mielellään ensin lapsipotilaat tai ainakin suunnittelee yhdessä lapsen vanhemman kanssa tarvittavat testit etäkontaktin kautta.
Varaa aika asiantuntijalle verkkoajanvarauksestamme tai puhelimitse numerosta 010 312 010.
Voit myös varata ajan suoraan yksittäisiin laboratoriotutkimuksiin, jos epäilet olevasi allerginen koirille, kissoille, hevosille, timoteille, pujolle tai pölypunkeille. Katso tarkemmat tiedot laboratoriotutkimuksista ilman lähetettä.
Lääkäri suunnittelee tarvittavat kokeet tai testit allergian selvittämiseksi. Testitulokset käydään aina läpi asiantuntijan kanssa.
Ihopistokokeilla voidaan selvittää herkistymistä esimerkiksi eläinpölyille, siitepölyille, hilseelle, pölypunkeille ja ulkohomeelle sekä ruoka- ja lääkeaineille. Ennen ihopistokokeita allergialääkitys tulee laittaa tauolle.
Ihopistokokeessa eli prick-kokeessa iholle tiputetaan pieni määrä epäiltyä allergeenia, minkä jälkeen ihoon tehdään pieni pistos. Jos iho turpoaa allergeenin kosketuskohdassa, tulos kertoo herkistymisestä. Testitulos valmistuu 15–20 minuutissa, ja se voidaan tarvittaessa varmentaa verikokeella. Erityisesti lapsilla tulokset ja niiden tulkinta käydään aina läpi yhdessä hoitavan lääkärin kanssa.
Verikokeesta voidaan laboratoriotutkimuksilla tutkia ja poissulkea monia allergioita. Niiden avulla voidaan myös erottaa mahdollisesti vaaralliset reaktiot vaarattomista. Kokeissa verestä etsitään IgE-vasta-aineita, joita elimistö tuottaa erityisesti allergisen reaktion yhteydessä. Verikoe voidaan tehdä myös ihopistokokeen varmistamiseksi.
Epikutaanitesteillä eli niin sanotuilla lapputesteillä voidaan selvittää viivästyneiden allergiaoireiden kuten ekseemaihottuman ja pitkittyneen käsi-ihottuman aiheuttajia. Testissä selän iholle kiinnitetään pieniä alumiinikupuja, jotka sisältävät erilaisia allergeeneja. Kuvut poistetaan kahden päivän kuluttua ja tulokset tulkitaan viiden päivän jälkeen testauksesta. Jos iholle on ilmestynyt pyöreitä ihottumareaktioita, allergia voidaan todeta.
Viivästyneitä allergiaoireita aiheuttavat muun muassa hajusteet ja säilöntäaineet, joita voi olla esimerkiksi maaleissa, pesu- ja väriaineissa, liimoissa ja kosmetiikassa. Näille allergeeneille voi herkistyä paitsi ihokosketuksen kautta, myös ilmavälitteisesti.
Ihon altistuskokeilla voidaan selvittää viivästynyttä kosketusallergiaa. Suun kautta tapahtuvilla altistuskokeilla voidaan selvittää lääkeaine- ja ruoka-allergioita. Allergisen nuhan ja silmätulehduksen syitä voidaan joskus selvittää silmän sidekalvojen altistuskokeilla. Työperäisen tai allergisen nuhan selvittämiseen voidaan käyttää nenän limakalvojen altistuskoetta. Keuhkoputkien altistuskokeita käytetään astman tutkimiseen.
Altistuskokeessa epäilty allergeeni aiheuttaa reaktion tutkittavalle alueelle. Tutkimustulosten valmistuminen kestää menettelytavasta riippuen 15 minuutista 1–2 viikkoon.
Useimpiin allergia- ja altistustutkimuksiin tarvitaan lääkärin lähete. Lastenallergologi tapaa mielellään ensin lapsipotilaat tai ainakin suunnittelee yhdessä lapsen vanhemman kanssa tarvittavat testit etäkontaktin kautta.
Varaa aika asiantuntijalle verkkoajanvarauksestamme. Voit myös varata ajan allergiaa hoitaville ja tutkiville asiantuntijoillemme puhelimitse numerosta 010 312 010. Asiakaspalvelumme auttaa ympäri vuorokauden.
Jos epäilet olevasi allerginen koirille, kissoille, hevosille, timoteille, pujolle tai pölypunkeille, voit myös varata ajan suoraan yksittäisiin laboratoriotutkimuksiin verkkoajanvarauksesta.