HenkilöasiakkaatTyöterveysJulkiset palvelutTietoa meistäTyöpaikatSijoittajat

Hymyilevä terveydenhuollon ammattilainen valkoisessa työasussa istuu pöydän ääressä vaaleanruskean seinän edessä

Nivustyräleikkaus

Nivustyräleikkauksessa korjataan heikentynyt nivusseutu, johon nivustyrä on työntynyt. Leikkaus tehdään joko tähystämällä tai avoleikkauksella.

Nivustyräleikkaus

Nivustyräleikkauksessa korjataan heikentynyt nivusseutu, johon nivustyrä on työntynyt. Leikkaus tehdään joko tähystämällä tai avoleikkauksella.

Milloin nivustyräleikkaukseen?

Nivustyräleikkaus on suositeltava hoitotoimenpide, jos nivusalueen tyrä aiheuttaa kipua, epämukavuutta tai häiritsee päivittäisiä toimintoja.

Nivustyräleikkaus kannattaa tehdä ajoissa, sillä hoitamaton nivustyrä voi pahentua ajan myötä ja kasvattaa komplikaatioriskiä, kuten tyrän kuroutumista, joka voi vaatia kiireellistä leikkausta. Nivustyrän tilanteen ja leikkauksen tarpeellisuuden arvioi gastrokirurgi vastaanotollaan.

Varaa aika gastrokirurgille

Vatsaelinkirurgiaa tekevät gastrokirurgit. Voit varata ajan gastrokirurgin vastaanotolle arvioon toimenpiteestä.

Onko sinulle jo lähete?

Jos sinulla on jo lähete leikkaukseen, varaa aika asiakaspalvelumme kautta. Asiakaspalvelumme auttaa vuorokauden ympäri.

Mitä nivustyräleikkauksessa tapahtuu?

Nivustyräleikkaus voidaan tehdä joko tähystämällä tai avoleikkauksella. Tähystysleikkauksessa gastrokirurgi tekee vatsalle pienet viillot, joiden kautta heikentynyt nivustaive vahvistetaan pehmeällä verkkomaisella keinomateriaalilla. Keinomateriaali vähentää tyrän uusiutumisen riskiä. Avoleikkauksessa viilto tehdään taas nivusseutuun. Myös avoleikkauksessa tukikudosten väliin asetetaan verkko.

Tähystysleikkaus tehdään aina nukutuksessa ja avoleikkaus selkäydinpuudutuksessa tai paikallispuudutuksessa.

Nivustyräleikkauksesta toipuminen

Toimenpiteen jälkeen pääsee yleensä samana päivänä kotiin. Toipuminen riippuu leikkaustekniikasta ja nivustyrän laajuudesta, mutta yleensä toipuminen on nopeaa. Kipua on harvoin paljon, ja liikkuminen on mahdollista pian toimenpiteen jälkeen. Ponnistelua on vältettävä kahden viikon ajan. Autolla voi ajaa heti, kun se tuntuu hyvältä.

Tavallisimmin sairausloma on 1–2 viikkoa. Raskaaseen työhön voi palata yleensä kahden viikon kuluttua leikkauksesta.

Missä vatsaelinkirurgiaa tehdään?

Vatsaelinkirurgiaa tehdään Pihlajalinnan sairaalapaikkakunnilla Helsingissä, Turussa, Tampereella, Oulussa, Kuopiossa, Joensuussa ja Seinäjoella.

Pihlajalinnan muut vatsaelinkirurgian palvelut

Vaaleahiuksinen naislääkäri, jolla on punaraitainen paita ja Pihlajalinnan lääkäritakki, katsoo kameraan lasisen parvekekaiteen edessä.

Palleatyräleikkaus

Palleatyrä voidaan korjata leikkauksella. Leikkaus lievittää oireita, kuten närästystä ja kipua, ja ehkäisee mahalaukun sisällön nousua ruokatorveen.

Naislääkäri ja mieslääkäri Pihlajalinnan lääkärintakeissa seisovat hymyillen persikanväristä taustaa vasten.

Sappikivileikkaus

Sappikivileikkaus eli sappileikkaus on toimenpide, jossa sappirakko poistetaan. Leikkaus tehdään usein tähystyksellä ja se helpottaa sappikivistä johtuvia oireita ja kipuja.

Pihlajalinnan hymyilevä lääkäri seisoo käsivarret ristissä, pukeutuneena valkoiseen lääkärintakkiin, kuvastaen ammattimaisuutta ja luottamusta terveydenhuollon palveluissa.

Napatyräleikkaus

Napatyräleikkauksessa korjataan navan alueen heikentynyt kudos ja palautetaan ulos työntynyt tyrä vatsaonteloon. Heikentynyt alue vahvistetaan, jotta tyrä ei uusiudu.