Virheasentoon vääntynyt nilkka on kipeä, turvonnut ja vaatii usein tukemista ja fysioterapiaa. Murtunutta nilkkaa voidaan hoitaa myös leikkauksella.
Virheasentoon vääntynyt nilkka on kipeä, turvonnut ja vaatii usein tukemista ja fysioterapiaa. Murtunutta nilkkaa voidaan hoitaa myös leikkauksella.
Nilkan vammat, kuten nyrjähdykset ja murtumat, ovat yleisiä urheilussa ja tapaturmissa. Yleisin vamma on nilkan nivelsiteiden venähdys, joka paranee usein ilman leikkausta, mutta vakavammat vammat saattavat vaatia kuvantamista ja leikkaushoitoa. Hoitona suositellaan yleensä tukemista, aktiivista kuntoutusta ja tarvittaessa fysioterapiaa vamman parantamiseksi.
Voit varata ajan itsellesi tai toisen henkilön puolesta.
Varaa aika suoraan verkosta tai puhelimitse asiakaspalvelumme kautta.
Pihlajalinnan päivystyksissä lääkärit sekä muut asiantuntijat auttavat äkillisen sairauden tai tapaturman yllättäessä.
Päivystyksistämme lyhyesti:
Pihlajalinnassa sinua palvelevat yleislääkäripäivystys, tapaturmapäivystys ja lasten päivystys.
Voit tulla päivystykseen toimipisteestä riippuen joko ajanvarauksella tai ilman.
Hoidamme kaikissa päivystyksissä myös lapsipotilaita.
Pihlajalinnassa asioit helposti vakuutuksen kanssa. Palvelemme kaikkien vakuutusyhtiöiden asiakkaita sairauden tai tapaturman hoidossa.
Ohjeita asiointiin:
Voit varata ajan suoraan verkkoajanvarauksesta tai asiakaspalvelustamme.
Varmista vakuutusehdoistasi tai vakuutusyhtiöltäsi, mitä palveluita vakuutuksesi korvaa.
Voit aina maksaa käynnin ensin itse ja hakea korvausta vakuutusyhtiöltäsi jälkikäteen.
Nilkan nyrjähdys on yksi yleisimmistä urheiluvammoista. Nyrjähdyksiä sattuu usein myös ulkona tai sisällä tapahtuvan liukastumisen tai kompastumisen seurauksena.Nyrjähdyksessä on tyypillisesti kyse nilkan ulkosyrjän nivelsiteiden venähdyksestä tai repeämästä, joka usein paranee hyvin ilman leikkaushoitoa. Yleisimmin nilkka vääntyy sisäänpäin, ja turvotus ja kipu tuntuvat nilkan ulkosyrjällä. Hankalamman vääntymisen seurauksena voi nilkan kehräsluihin tai muihin luihin tulla murtumia, rustovaurioita tai jännevammoja.
Nilkan nyrjähdysvamma on syytä tutkia hyvin heti alkuvaiheessa. Suurin osa vääntövammoista on lieviä nilkan nivelsiteiden venähdyksiä, mutta vamman seurauksena voi syntyä heti alkuvaiheessa leikkaushoitoa vaativia vammoja kuten murtumia tai jännevammoja.
Erikoislääkäri arvioi nilkan nivelsiteiden tukevuuden kliinisellä tutkimuksella. Tyypillisin kuvantamistutkimus on seisten otettu röntgenkuvaus. Kuvauksessa voidaan todeta selvät murtumat sekä arvioida nilkan nivelhaarukan asento. Tarvittaessa lisätutkimuksena voidaan jo heti alkuvaiheessa tehdä joko tietokonetomografia- tai magneettitutkimus.
Nilkan nivelsidevamman hoitosuositus pitää tyypillisesti sisällään lyhyen tuennan nilkkatuella sekä aikaisin aloitetun aktiivisen kuntoutuksen. Puutteellinen alkuhoito altistaa helposti oireiden pitkittymiselle. Nilkan liikelaajuutta ylläpitävä harjoittelu aloitetaan heti, ja tasapainoa korjaavat harjoitteet aloitetaan muutaman viikon kuluttua fysioterapeutin ohjauksessa. Juoksuharjoitukset aloitetaan arviolta 4–6 viikon kuluttua. Jäykkyyden tunnetta ja turvottelua voi esiintyä melko pitkään vamman jälkeen, ja oikein toteutettu kuntoutus on avainroolissa paranemisen nopeuttamiseksi.
Nivelsidevamman seurauksena voi nilkkaan jäädä joskus nivelsiteiden löysyyttä, etenkin jos alkuhoito on ollut puutteellista. Tarvittaessa nivelsiteisiin voidaan tehdä korjaava leikkaus, jolla saadaan nilkka tukevoitettua.
Hyväasentoiset, tukeviksi arvioidut nilkkamurtumat voidaan hoitaa joko kipsillä tai nilkkatuella. Yleensä jalalle saa tuen kanssa alkaa varata painoa heti kivun sallimissa rajoissa. Osa murtumista vaatii leikkaushoitoa, jossa murtuma kiinnitetään levy- ja/tai ruuvikiinnityksellä, jota seuraa tyypillisesti 4–6 viikon kipsihoito. Fysioterapeuttinen jälkikuntoutus on tärkeä osa hoidon kokonaisuutta murtuman jälkeen.
Nilkan vääntövamman seurauksena voi ilmaantua myös jännevammoja tai rustovaurioita, joista osaa voidaan alkuun seurata kuntouttamisella, mutta osa voi vaatia myös välitöntä leikkaushoitoa. Tarkka kuvantaminen määrittelee hoitolinjan valinnan.
Ortopedi on tuki- ja liikuntaelinten vaivojen ja tapaturmien leikkaushoitoon erikoistunut lääkäri. Ortopediltä saat apua akuutteihin ja kroonisiin tuki- ja liikuntaelinvaivoihin.
Satutitko itsesi tai onko pitkittynyt kipu pahentunut? Tapaturmalinjan vastaanotolla pääset keskustelemaan videoyhteydellä suoraan ortopedin kanssa, missä ikinä oletkin.
Fysioterapia kehittää hyvinvointia, toimintakykyä ja liikkumista. Sen avulla voidaan hoitaa ja ennaltaehkäistä tuki- ja liikuntaelinten vaivoja, kiputiloja sekä rasitusvammoja.
Pihlajalinnan toimipisteissä tarjoamme monipuolista kuvantamisen osaamista nykyaikaisilla laitteilla.
Tapaturmapäivystyksessä hoidetaan äkillisiä vammoja. Hakeudu mahdollisimman pian hoitoon, jos loukkaannut tapaturmaisesti töissä, kotona, vapaa-ajalla, matkalla tai harrastuksissa.