Vyöruusu on vesirokkoviruksen aiheuttama rakkulainen ihomuutos. Vyöruusun aiheuttaa vesirokkovirus, joka on jäänyt elimistöön lapsena sairastetun vesirokon myötä.
Varaa aika vyöruusurokotukseen asiakaspalvelumme kautta puhelimitse numerosta 010 312 010. Vyöruusua tutkivan ja hoitavan asiantuntijan vastaanotolle voit varata ajan suoraan verkkoajanvarauksestamme.
Vyöruusu on yleinen tauti, jonka riskiryhmään kuuluvat kaikki lapsena vesirokon sairastaneet. Vyöruusu ei tartu ihmisestä toiseen, vaan sen aiheuttaa infektion jälkeen pysyvästi elimistöön jäänyt vesirokkovirus, joka aktivoituu puolustuskyvyn heikentyessä joko iän tai taudin takia.
Vyöruusuun voi sairastua minkä ikäinen tahansa, mutta riski kohoaa merkittävästi erityisesti työikäisillä jo 50 vuoden iästä alkaen. Maailmanlaajuisesti 90 %:lla aikuisista on riski sairastua vyöruusuun.
Vyöruusu oireilee usein yllättävänä kipuna kyljessä tai kasvoissa. Alkuvaiheessa ulkoisia tunnusmerkkejä ei välttämättä näy, mutta kipu tai kirvely kovenee vähitellen. Kipu voi pysyä ainoana oireena tai sen lisäksi iholle ilmaantuu rakkuloita. Rakkulat näyttävät vesikelloilta ja rajoittuvat yleensä kehon jommallekummalle puolelle. Tyypillisesti rakkuloita muodostuu iholle noin viikon ajan.
Rakkulat voivat lähteä pois iholta itsestään muutaman viikon kuluessa tai viruslääkityksen jälkeen. Vyöruusu voi tulla uudelleen yleensä samaan kohtaan kuin ensimmäisellä kerralla.
Vyöruusu ei ole hengenvaarallinen sairaus, mutta osa vyöruusun sairastaneista saa vaivakseen pitkittyneen ja kipeän hermosäryn. Vyöruusun aiheuttama hermosärky saattaa tuottaa herkkyyttä jopa vähäiselle, esimerkiksi vaatteiden aiheuttamalle kosketukselle. Hermosärky saattaa pahimmillaan jäädä pysyväksi kiputilaksi, joka vaatii jatkuvaa seurantaa. Riski yli kolme kuukautta jatkuvalle kivulle kasvaa iän myötä ja on 50-vuotiailla noin 10 % ja 80-vuotiailla 20 %.
Silmän alueella esiintyvä vyöruusu on näkökykyä uhkaava vakava sairaus, joka vaatii elinikäistä seurantaa.
Lievästi oireileva vyöruusu menee ohi itsestään muutaman viikon kuluttua. Kipuun tai kirvelyyn voi ottaa särkylääkettä. Jos kipu tai kutina on häiritsevää, on syytä olla yhteydessä lääkäriin.
Lääkärin määräämä viruslääkehoito vyöruusuun usein pienentää uusien rakkuloiden ilmaantumista, lievittää akuuttia kipua ja nopeuttaa paranemista, mikäli hoito aloitetaan 72 tunnin sisällä oireiden alkamisesta. Lääkehoito ei estä mahdollista pitkittynyttä hermosärkyä.
Vyöruusua ja pitkittynyttä hermosärkyä vastaan on olemassa vyöruusurokote työikäisille yli 50-vuotiaille sekä yli 18 vuotta täyttäneille, joilla on suurentunut vyöruusun riski sairauden tai lääkityksen takia. Rokote ei kuulu kansalliseen rokotusohjelmaan, ja se on maksettava itse.
Vyöruusun aiheuttaa vesirokkovirus, joka aktivoituu puolustuskyvyn heikentyessä. Puolustuskykyä voivat laskea karttuva ikä, sairaus tai stressaava elämäntilanne. Vyöruusun ilmaantumiseen ei voi kuitenkaan vaikuttaa omilla elintavoilla, sillä ihmisen vastustuskyky luonnollisesti heikkenee ikääntymisen myötä.
Nykyään lasten rokotusohjelmaan kuuluva vesirokkorokotus voi vuosien saatossa alkaa vähentää vyöruusuja, kun vesirokkoa ei enää sairasteta lapsuudessa. Vesirokkorokotusten vaikutusta vyöruusun ilmaantumiseen ei kuitenkaan vielä tiedetä varmasti.
Varaa aika vyöruusurokotukseen puhelimitse numerosta 010 312 010.
Pääset vyöruusua tutkivan ja hoitavan asiantuntijan vastaanotolle varaamalla ajan suoraan verkkoajanvarauksesta tai puhelimitse numerosta 010 312 010. Asiakaspalvelumme auttaa ajanvarauksessa joka päivä ympäri vuorokauden.
Lääkärin tai muun terveydenhuollon ammattilaisen tavoitat myös chatilla Pihlajalinna Terveyssovelluksen kautta.