Pähkinäallergia voi olla siitepölyn ristiallergiaa tai varsinaista pähkinäallergiaa. Allergiaoireet vaihtelevat lievistä vakaviin.
Pähkinäallergia voi olla siitepölyn ristiallergiaa tai varsinaista pähkinäallergiaa. Allergiaoireet vaihtelevat lievistä vakaviin.
Voit varata ajan itsellesi tai toisen henkilön puolesta.
Varaa aika lasten allergian asiantuntijalle suoraan verkosta tai puhelimitse asiakaspalvelumme kautta.
Lastenlääkärin chat-palvelussa voit asioida lastenlääkärin kanssa ilman ajanvarausta huollettavanasi olevan alle 12-vuotiaan lapsen puolesta.
Löydät ajanvarauksestamme myös aikuisten allergian asiantuntijat.
Pähkinäallergiaa on kahta eri tyyppiä: siitepölyn ristiallergiaa ja varsinaista pähkinäallergiaa. Noin 80 prosenttia koivuallergikoista saa oireita varsinkin hasselpähkinästä sekä palkokasvien sukuun kuuluvasta maapähkinästä. Oireet ovat yleensä lieviä, esimerkiksi suun ja nielun ärsytystä tai korvien kutinaa. Oireet voivat olla ikäviä, mutta yleensä ne eivät ole vaarallisia.
Varsinainen pähkinäallergia on huomattavasti harvinaisempaa, ja siitä kärsii alle prosentti väestöstä. Varsinaista pähkinäallergiaa sairastava on herkistynyt pähkinöiden sisältämille varastoproteiineille, eikä välttämättä kestä pieniäkään määriä pähkinää ilman vakavia suu-, nielu-, suolisto- tai hengitystieoireita.
Pähkinäallergikko ei välttämättä saa oireita kaikista pähkinöistä, vaan esimerkiksi mantelit ja muskottipähkinät sopivat useille allergikoille. Tyypillisiä allergian aiheuttajia ovat saksanpähkinät, cashewpähkinät, pistaasipähkinät ja pekaanipähkinät. Lisäksi maapähkinät voivat aiheuttaa vaikeitakin oireita.
Toisin kuin useimmat ruoka-aineallergiat, pähkinäallergia on yleensä elinikäinen vaiva. Allergia todetaan yleensä jo lapsuudessa. Noin 10–20 prosenttia pähkinäallergikoista toipuu allergiaoireista nuoruusikään mennessä.
Jos pähkinäallergian oireet ovat lieviä ja tiedossa on siitepölyallergia, pähkinäallergiaa ei ole välttämätöntä todeta allergiakokeilla.
Vaikea pähkinäallergia voidaan erottaa siitepölyn ristiallergiasta verikokeiden avulla. Verikokeilla voidaan myös selvittää, mihin pähkinöihin allergikko todennäköisesti reagoi ja mitä hän voi käyttää turvallisesti.
Pähkinäallergia voidaan todeta myös altistus-välttämiskokeen avulla epäiltäessä vaikeaa pähkinäallergiaa. Altistus-välttämiskoe on tärkeää tehdä lääkärin valvonnassa, jos pähkinästä on tullut anafylaksiaan viittaavia oireita kuten hengenahdistusta tai voimakasta oksentelua.
Lieviä pähkinäallergian oireita voi hoitaa antihistamiinivalmisteilla. Vakavaan pähkinäallergiaan lääkäri voi kirjoittaa reseptin adrenaliinikynään, jolla hoidetaan mahdollista anafylaktista reaktiota.
Pähkinäallergikon on tärkeää välttää niitä pähkinöitä, jotka hänelle eivät sovi. Kontaminaatioriskin takia sopivia pähkinöitä ei kannata syödä esimerkiksi sekoituspusseista. Vaikeasti pähkinäallergisten tulee lääkärin harkinnan mukaan joskus välttää myös sellaisia tuotteita, jotka saattavat sisältää pähkinää.
Jos pähkinäallergia on lievä, saa pähkinöitä käyttää oireiden sallimissa rajoissa. Vaikeassa pähkinäallergiassa ruokavaliossa kannattaa pitää mukana mantelia ja niitä pähkinöitä, joihin ei liity oireita. Näin on mahdollista estää herkistyminen ja sitä kautta allergisoituminen muille pähkinöille.
Pihlajalinnassa on kattavasti palveluja allergian tutkimiseen ja hoitoon. Apua saat seuraavista tutkimuspalveluista sekä vastaanotoista.
Allergia- ja altistustutkimuksilla voidaan selvittää, mitkä aineet ja lasten kohdalla ruoka-aineet aiheuttavat yliherkkyysreaktioita.
Ihon hoitoa pintaa syvemmältä. Ihotautien erikoislääkärit diagnosoivat ja hoitavat yksilöllisesti monenlaisia ihotauteja, allergisia oireita ja muutoksia iholla.
Allergologian erikoislääkärit auttavat kaiken ikäisiä allergisten sairauksien sekä astman hoidossa. Allergologin vastaanotolta saa apua myös ihottuman hoitoon.
Pihlajalinnan mukavien lastenlääkärien ansiosta lääkärikäyntiä ei tarvitse jännittää. Meiltä saa avun niin pieniin kuin suuriinkin vaivoihin – pidämme huolta pienimmistä!
Lastensairaanhoitajat antavat ohjausta, neuvontaa ja tukea vanhemmille lapsen ja nuoren sairauksissa sekä sairaan lapsen hoidossa kotona.