Kohonnut kolesteroli

Kohonnut veren kolesterolimäärä on yleinen kansantauti. Kolesterolin hoidon päätavoitteena on ehkäistä sydän- ja verisuonisairauksien sekä esimerkiksi muistisairauksien riskiä.

Varaa aika kolesterolin hoitoon erikoistuneelle asiantuntijalle verkkoajanvarauksesta tai soittamalla asiakaspalveluumme 010 312 010.

Pihlajalinnan Kansantautiklinikka tarjoaa laadukasta kohonneen kolesterolin hoitoa myös etänä.

Kohonneen kolesterolin syyt ja oireet

Kolesterolin aineenvaihdunnan häiriöitä (dyslipidemia) on erityyppisiä: suurentunut kokonais- tai LDL-kolesterolipitoisuus, pieni HDL-kolesterolipitoisuus sekä suurentunut triglyseridipitoisuus tai näiden yhdistelmä.

HDL-kolesteroli on niin kutsuttua hyvää kolesterolia, jolla on valtimoita suojaava vaikutus. LDL-kolesteroli on huonoa kolesterolia, koska sen suurentunut pitoisuus on vahvasti yhteydessä valtimonkovettumatautiin. Molemmat kolesterolit osallistuvat esimerkiksi solukalvojen rakenteen ja toiminnan säätelyyn.

Länsimainen elintapa (vähäinen liikunta yhdistettynä runsaaseen energiansaantiin) aiheuttaa epäedullisia muutoksia kolesterolin aineenvaihduntaan. Lisäksi riski korkeaan kolesteroliin kasvaa yli 45-vuotiailla miehillä ja yli 55-vuotiailla naisilla. Korkean kolesterolin riskiä lisäävät myös perintötekijät, raskaus, kilpirauhasen vajaatoiminta, maksa- ja munuaissairaudet sekä tietyt lääkkeet.

Kohonnut kolesteroli ei aiheuta tuntuvia oireita. Ylipainoon liittyy usein epäedullisia muutoksia kolesterolin pitoisuuksissa.

Kohonnut veren kolesteroli kuormittaa elimistöä ja voi tukkeuttaa verisuonia. Vuosien saatossa kohonnut kolesteroli lisää vakavien valtimotautien riskiä.

Veren kolesterolin mittaaminen

Ainoa tapa havaita kohonnut kolesteroli on mittauttaa sen pitoisuus verestä.
Veren kolesterolipitoisuuden viitearvot (mmol/l):

  • Kokonaiskolesteroli eli veren kolesterolipitoisuus (fS-Kol): alle 5,0
  • HDL-kolesteroli eli ”hyvä kolesteroli” (fS-Kol-HDL): naisilla yli 1,2 ja miehillä yli 1,0
  • LDL-kolesteroli eli ”huono kolesteroli” (fS-Kol-LDL): alle 3,0
  • Triglyseridit eli rasvahappopitoisuus (fS-Trigly): alle 1,7

Valtimotautien riski kasvaa mikäli kokonaiskolesteroli, LDL- eli huono kolesteroli tai triglyseridipitoisuus ylittävät viitearvot tai HDL- eli hyvä kolesteroli on alle viitearvojen. Korkean riskin potilailla, kuten sepelvaltimotauti- tai diabetespotilaalla, tavoitellaan huomattavasti matalampia LDL-pitoisuuksia (jopa alle 1.4 mmol/l).

Kohonnut kolesteroli ja ruokavalio

Kolesterolia alentava ruokavalio:

  • Lisää pehmeitä rasvoja, kuten rypsi- ja oliiviöljyjä, pähkinöitä ja kasvimargariinia
  • Lisää kuituja, kuten kasviksia, marjoja, hedelmiä ja täysviljatuotteita
  • Syö kalaa pari kertaa viikossa
  • Vältä kovia rasvoja, kuten voita, lihaa, juustoja ja rasvaisia maitotuotteita

Kolesterolia alentava ruokavalion voi suunnitella yhdessä Kansantautiklinikan hoitajan tai ravitsemusterapeutin kanssa. Lisäksi liikunta lisää HDL-kolesterolia sekä vähentää LDL-kolesterolia ja triglyseridipitoisuutta.

Kohonnen kolesterolin hoito

Kohonnutta kolesterolia hoidetaan elintapahoidolla, johon liittyy mm.

  • terveyttä edistävä ravinto
  • säännöllinen liikunta
  • painonhallinta
  • tupakoimattomuus ja muiden ei-lääkkeellisten nikotiinituotteiden välttäminen
  • liiallisen stressin välttäminen
  • riittävä lepo ja uni

Pihlajalinnassa toimii kansantautien ja painonhallinnan moniammatillinen asiantuntijaverkosto, josta saat apua mihin tahansa elintapahoidon osa-alueeseen, oli lähtöasemasi mikä tahansa. Esimerkiksi ylipainosta johtuva kohonnut kolesteroli hyötyy merkittävästi ylipainon tehokkaasta hoidosta.

Kansantautiklinikalla tarjotaan juuri sinulle ja sinun taudillesi parhaiten sopiva elintapa- ja lääkehoito, jossa huomioidaan sydän- ja verisuonisairauksien riskitekijöitä kokonaisvaltaisesti.

Ajanvaraus

Kohonneen kolesterolin hoitoon saa apua kaikista toimipisteistämme. Varaa aika korkean kolesterolin hoitoon erikoistuneelle asiantuntijalle verkkoajanvarauksesta tai soittamalla asiakaspalveluumme 010 312 010.

Lisäksi Pihlajalinnan Kansantautiklinikka palvelee etänä ympäri Suomen tai lääkärikeskuksessa vastaanotolla. Varaa aika Kansantautiklinikan lääkärille verkkoajanvarauksesta tai soittamalla asiakaspalveluumme 010 312 010.

Kolesteroliarvojen laboratoriotutkimukseen voi mennä myös ilman lähetettä. Lue lisää laboratoriotutkimuksista ilman lähetettä.

Pihlajalinnan muut asiantuntijapalvelut

Huolehdimme sinusta kokonaisuutena. Pihlajalinnassa sinua auttavat lääkärit, painonhallintahoitajat, ravitsemusterapeutit, univalmentajat, fysioterapeutit ja liikunnan asiantuntijat tarpeidesi mukaan. Saat myös painonhallintaan psyykkistä tukea.