Polvikipu

Polvikipu voi ilmetä esimerkiksi polven seudun kuumotuksena jäykkyytenä tai vihlontana, ja pahimmillaan kipu voi rajoittaa liikkumista. Polvikipu voi johtua esimerkiksi tapaturmasta, rasitusvammasta tai nivelrikosta. Kipua hoidetaan levolla, kuntoutuksella ja tarvittaessa leikkauksella.

Polvivaivan syyn selvittäminen kannattaa aina aloittaa hakeutumalla polveen erikoistuneen ortopedin vastaanotolle. Jos vaivaan ei löydy selkeää rakenteellista syytä, ortopedi ohjaa sinut oikealle asiantuntijalle kuntoutukseen tai esimerkiksi liikuntalääketieteen asiantuntijan vastaanotolle.

Varaa aika polven vaivoihin ja vammoihin erikoistuneelle asiantuntijalle verkkoajanvarauksesta tai puhelimitse asiakaspalvelustamme 010 312 010.

Mistä polvikipu johtuu?

Yhtäkkinen, akuutti polvikipu johtuu yleensä tapaturmasta. Polvi voi tärähtää, vääntyä tai saada iskun esimerkiksi liikunnan tai liukastumisen yhteydessä. Äkillinen polvikipu voi olla merkki siitä, että esimerkiksi polven nivelsiteet tai nivelkierukka on vahingoittunut.

Polvikipu voi johtua myös urheilun, liikunnan tai raskaan työn aiheuttamasta rasitusvammasta. Myös tietyt kehon rakenteelliset ominaisuudet voivat altistaa rasitusvammoille. Ylirasittuneessa polvessa tuntuu pehmytkudosärsytystä, ja polven alueelle voi tulla ylirasituksen seurauksena jopa rasitusmurtuma.

Jos polvikipu alkaa ja pahenee vähitellen ja tuntuu myös levossa, taustalla voi olla polven nivelrikko. Nivelrikko on erityisesti ikääntyneillä ja ylipainoisilla tyypillinen vaiva, joka johtuu polven nivelruston heikkenemisestä.

Polvikipu voi oireilla myös muun muassa niveltulehdusten, kihdin tai nivelreuman takia. Joskus jatkuva polvikipu voi johtua myös vanhasta polvivammasta, raajojen virheasennoista tai polven seudun kasvaimista.

Tyypillisiä polvikivun syitä:

Milloin polvikipu vaatii lääkäriä?

Katso video: Milloin polvikivun vuoksi on syytä mennä lääkäriin?

Salli toiminnalliset evästeet nähdäksesi sisältöihin liitetyt Youtube-videot


Jos polvikipu on kohtuullista, turvotus maltillista ja pystyt nojaamaan polveesi, voit seurailla oloa kotona muutaman päivän ajan. Tulehduskipulääke ja parasetamoli, kylmähauteet ja -geelit, polven sitominen ja koholla pitäminen sekä ylimääräisen rasituksen välttäminen voivat tepsiä kipuun melko nopeasti.

Jos polvikivun oireet eivät kotihoidossa helpota 1–2 viikossa tai pahenevat hoidosta huolimatta, varaa aika polviin erikoistuneen ortopedin vastaanotolle.

Pihlajalinnan ortopedit ovat kokeneita tuki- ja liikuntaelinvaivoihin perehtyneitä erikoislääkäreitä, joilta saat luotettavan ja nopean diagnosoinnin ja hoidon. Polviin erikoistuneet ortopedit hoitavat polvivaivoja alkututkimuksesta tarvittaessa leikkaukseen ja kuntoutukseen saakka.

Mitä polviortopedin vastaanotolla tapahtuu?

Kun saavut vastaanotolle, polviortopedi haastattelee sinua ja selvittää, miltä kipusi tuntuu ja mistä se mahdollisesti johtuu. Sen jälkeen lääkäri tutkii polvesi ja arvioi sen näkyvät vauriot, turvotuksen, liikeradat, tukevuuden ja virheasennot.

Usein lääkäri haluaa varmistaa diagnoosin röntgen- tai magneettikuvauksella. Kuvantamistutkimus on kivuton ja helppo, eikä sinun tarvitse valmistautua siihen etukäteen.

Miten polvikipua hoidetaan?

Useimpiin polvikipuihin riittävä hoito on kuntoutus. Fysioterapeutti auttaa sopivien kuntoutusliikkeiden löytämisessä ja neuvoo niiden tekemisessä. Lisäksi polvikipua voidaan hoitaa kipulääkkeillä, kortisoni- ja hyaluronaattipistoksilla sekä polvituella. Tarvittaessa ortopedi voi myös poistaa ylimääräisen nivelnesteen polvesta.

Rasitusvammoja hoidetaan keventämällä rasitusta. Nivelrikon oireita voi helpottaa kasvattamalla jalkojen lihaskuntoa ja pitämällä painon kurissa. Turvallisia liikuntalajeja nivelrikkopotilaille ovat muun muassa pyöräily ja vesijuoksu.

Jos polvikipu johtuu tulehduksellisesta nivelsairaudesta, ortopedi ohjaa sinut jatkotutkimuksiin reumasairauksien erikoislääkärille.

Pitääkö kipeä polvi leikata?

Polven leikkaushoitoa vaativat yleensä vain murtumat, jotkut nivelkierukkavammat ja eturistisiteen vammat. Leikkaushoitoon ryhdytään vasta, jos mikään muu ei tepsi.

Useimmat polvileikkaukset tehdään tähystämällä, lähes aina päiväkirurgisina toimenpiteinä. Tämä tarkoittaa sitä, että polvileikkaus ei vaadi pitkiä sairaalajaksoja eikä ihoon jää isoja leikkausarpia.

Kuntoutus alkaa usein jo ennen leikkausta, mutta viimeistään heti leikkauksen jälkeen. Kuntoutuksessa apunasi toimii fysioterapeutti. Polvi toipuu urheilukuntoon viikoissa tai kuukausissa, mutta esimerkiksi töihin palaaminen onnistuu usein nopeammin.

Ajanvaraus

Varaa aika polven vaivoihin ja vammoihin erikoistuneelle asiantuntijalle verkkoajanvarauksesta tai puhelimitse asiakaspalvelustamme 010 312 010. Asiakaspalvelumme auttaa ajanvarausasioissa joka päivä ympäri vuorokauden.

Lue lisää polven vammoista ja kiputiloista sekä niiden hoidosta

Tuki- ja liikuntaelimistön sairauksien muut palvelut

Moniammatilliset tiimit tuki- ja liikuntaelinsairauksien huippuyksiköissä hoitavat sinut kokonaisvaltaisesti kuntoon.