Terve olkanivel on elimistön liikkuvin nivel. Nivelen rakenne selittää liikkuvuuden. Olkanivelessä ei ole luista kuppia, kuten lonkassa, vaan kupin muodostaa rustorengas. Toiminnallisesti olkaluun pitää kupissa kiertäjäkalvosin.
Olkapään toiminnalliseen anatomiaan liittyy koko hartiarenkaan alue. Hartiarenkaaseen kuuluvat lapaluu, solisluu, rintalasta, kylkiluut ja olkaluu sekä edellä mainittujen luiden väliset nivelet, niitä liikuttavat lihakset, niveliä tukevat nivelsiteet ja toiminnallisesti myös kaula- ja rintaranka. Kaularangan alaosan ja rintarangan yläosan myötäliikkeet mahdollistavat olkanivelen täydellisen liikkeen.
Fysioterapeutin vastaanotolla on havaittu olkapää- ja yläraajaongelmien lisääntyneen. Lisääntynyt päätetyöskentely ja mobiililaitteet kuormittavat staattisesti jo hyvin nuoresta alkaen. Myös urheilussa ja liikunnassa olkapäähän kohdistuu valtavia voimia, ja se on anatomiansa vuoksi vammaherkkä.
Yläraajan rasitusperäiset vaivat sekä tapaturmien aiheuttamat vammat vaativat asiantuntevaa kuntoutusta olkapään ja yläraajan toiminnan palauttamiseksi. Olkapään jänneongelmien suhteen tutkimus on osoittanut, että leikkaushoito on suositeltavaa yhä harvemmin. Asiakas ohjataan pääsääntöisesti niin sanottuun konservatiiviseen hoitoon eli fysioterapeutille. Tutkimuksissa on todettu, että pitkäjänteinen ja oikealla tavalla ohjattu harjoittelu auttaa olkapään toimintakyvyn palautumisessa.
Kyynärpään alueen tyypillisimpiä ongelmia ovat lateraalinen epikondyliitti (tenniskyynärpää) ja mediaalinen epikondyliitti (golfkyynärpää). Tyypillisiä olkapää- ja yläraajadiagnooseja ovat muun muassa:
• Olkapään jännetulehdukset (tendiniitit) sekä muut jänneongelmat, kuten tendinoosit
• Kiertäjäkalvosimen repeämät
• Olkapään instabiliteetit (rakenteellinen yliliikkuvuus ja trauman aiheuttaman löysyys, esimerkiksi labrumvammat)
• Leikkausten jälkeinen kuntoutus
• Lateraalinen epikondyliitti eli ”tenniskyynärpää”
• Mediaalinen epikondyliitti eli ”golfkyynärpää”
• Yläraajan hermoperäiset kivut esimerkiksi TOS (Thoracic Outlet Syndrome)
Pihlajalinnan fysioterapeuteilla on keinot opastaa ja hoitaa näitä ongelmia niin, että oireet helpottavat ja pysyvät poissa. Yhteistyömme ortopedien ja käsikirurgien kanssa antaa hyvän pohjan kuntoutumiseen.
Varaa aika asiantuntijalle verkkoajanvarauksestamme. Voit myös varata ajan asiakaspalvelumme numerosta 010 312 010.