Gynekologi on usein luottolääkäri, jonka vastaanotolla on läsnä koko elämä iloineen ja suruineen.
Ensimmäinen käynti gynekologilla on nuorelle usein tärkeä askel kohti aikuisuutta.
Vastaanotolle kannattaa tulla, jos kuukautiset ovat kivuliaat tai häiritsevän runsaat tai jos nuori on täyttänyt 16 vuotta, mutta kuukautiset eivät ole alkaneet. Käynti on ajankohtainen myös silloin, kun sukupuolielämä on alkamassa. Nuori voi tulla vastaanotolle myös hankalan aknen takia, sillä ehkäisypillerit helpottavat usein iho-ongelmia. Hormonaalisen ehkäisyn aloittaminen vaatii aina seurantaa, jonka tiheydestä sovitaan gynekologin kanssa.
Nuori voi tulla vastaanotolle yksin tai ottaa halutessaan mukaan itselleen tärkeän aikuisen. Ensimmäinen käynti jännittää usein ja Pihlajalinnan gynekologit osaavat huomioida tämän. Keskiössä käynnillä on keskustelu nuoren kanssa, sisätutkimusta ei aina tarvita.
Perheen perustaminen on iso elämän taitekohta, mikä näkyy myös gynekologin vastaanotolla. Lääkärin kanssa on hyvä pohtia toisaalta ehkäisyn lopettamista ja perheen perustamista, toisaalta ehkäisyn aloittamista uudelleen raskauksien jälkeen. Tällöin murheena voivat olla myös esimerkiksi kuivat limakalvot tai muut yhdyntöjä hankaloittavat asiat.
Yhä useampi hakeutuu gynekologille, kun lasta ei toiveista huolimatta kuulu. Jos lasta on toivonut noin vuoden ajan, eikä ole raskaana aktiivisesta yrittämistä huolimatta, kannattaa hakeutua gynekologille. Mikäli kärsii esimerkiksi endometrioosista, lääkärikäynti on aiheellinen jo aiemmin.
Jos aikuinen nainen ei käytä hormonaalista ehkäisyä, hänen ei tarvitse käydä gynekologilla vuosittain. Mikäli kuitenkin ilmenee oireita, kuten vuotohäiriöitä, ulkosynnytinten kipua tai alavatsa- tai yhdyntäkipuja, kannattaa varata aika vastaanotolle.
Hormonaalista ehkäisyä tai hoitoa käyttävien on hyvä käydä gynekologin vastaanotolla 1–2 vuoden välein. Verenpainetta ja mahdollista painonnousua on hyvä seurata vuosittain. Osana omaa terveyttä kannattaa lisäksi käydä kuntien järjestämissä maksuttomissa PAPA-tutkimuksissa. 50 täyttäneille on tarjolla myös maksuttomia mammografiaseulontoja.
Kuukautiset loppuvat keskimäärin 45–55-vuotiaana. Jo ennen vuotojen loppumista kuukautiset voivat muuttua epäsäännöllisiksi ja osa kärsii vaihdevuosioireista, kuten yöhikoilusta, mielialamuutoksista ja unihäiriöistä. Pahimmillaan oireet ovat noin vuoden ajan vuotojen loppumisen jälkeen.
Gynekologi osaa kertoa vaihdevuosien eri hoitovaihtoehdoista, kuten hormonikorvaushoidon eduista ja haitoista. Päätöksen hoidon aloittamisesta tekee asiakas.
Jos vaihdevuosioireet, virtsankarkailuongelmat tai painon tunteena ja pullotuksena alapäässä tuntuvat laskeumat haittaavat arkea, on asiaa hyvä selvitellä gynekologin vastaanotolla.
Estrogeenin puute saa emättimen limakalvot ohenemaan ja kuivumaan, mikä voi aiheuttaa kutinaa ja kirvelyä ja saada yhdynnät tuntumaan kivuliailta. Vastaanotolla keskustellaan usein myös seksuaalisuuteen liittyvistä muista ongelmista, kuten haluttomuudesta.
Yläikärajaa gynekologikäynteihin ei ole. Käyntien aiheina ovat usein limakalvojen ohenemiseen, laskeumiin ja virtsankarkailuun liittyvät oireet. Pienellä osalla jatkuvat vielä vaihdevuosioireet. Mikäli kuukautisten loppumisen jälkeen ilmaantuu veristä tai muuten poikkeavaa vuotoa, on syytä hakeutua gynekologin vastaanotolle. Myös alavatsakipujen selvittelyt voidaan aloittaa gynekologin vastaanotolla.
Gynekologin vastaanotolle voit varata ajan verkkoajanvarauksestamme.
Voit myös varata ajan puhelimitse asiakaspalvelumme kautta numerosta 010 312 010.
teksti: Tiina Laaninen