Lehdistötiedote 15.10.2024 klo 12
Huolellinen käsienpesu on erityisen tärkeää flunssakaudella. Käsienpesulla voidaan ehkäistä tehokkaasti eri infektioiden leviämistä. Tänään 15.10. vietetään kansainvälistä käsienpesupäivää, jonka tarkoitus on kiinnittää huomiota hyvään hygieniaan.
Koulujen alkamisesta käynnistyy vuosittainen tautijakso, joka kiihtyy kohti joulua ja jatkuu usein pitkälle kevääseen. Tautien kirjoon kuuluvat erilaiset ylä- ja alahengitystietulehdukset ja vatsatautiryppäät. Jakso sisältää lisäksi usein alkuvuoteen sijoittuvan influenssakauden.
Tällä hetkellä liikkeellä on ylähengitystieinfektioita eli niin sanottua flunssaa, mutta myös alahengitystieinfektiota, eli keuhkoputkentulehduksia ja keuhkokuumeita.
Yleislääketieteen erikoislääkäri Tiina Määttä Pihlajalinnasta sanoo, että yhden päivän aikana ihmisen kädet ovat kosketuksissa satojentuhansien erilaisten mikrobien kanssa.
”Vain pieni osa päivän aikana kohtaamistamme mikrobeista on taudinaiheuttajia, mutta koska törmäämme niihin jatkuvasti, on huolellinen käsienpesu päivän mittaan erittäin tärkeää. Tyypillisesti voimme ehkäistä käsienpesulla ihan tavallisia flunssia ja mahatauteja”, Määttä kertoo.
Tutkimuksien mukaan ihmiset koskettelevat tiedostamattaan kasvojaan keskimäärin muutaman minuutin välein. Tällöin käsissä mahdollisesti olevat virukset voivat päästä kasvojen limakalvoille ja aiheuttaa tartunnan.
”Minuutin välein käsiä ei tietenkään voi eikä tarvitse silti pestä. Erityisen tärkeää on kiinnittää huomiota siirtymiin esimerkiksi ulkoa sisään tullessa”,
Tiina Määttä sanoo.
Pesun tulisi kestää ainakin 20 sekuntia ja se tulisi suorittaa vedellä ja saippualla. Kiinnitä pestessäsi erityistä huomioita sormenpäihin. Joidenkin tutkimuksien mukaan käsienpesu poistaa tehokkaammin viruksia kuin käsien desinfiointi. Kaikki desinfiointiaineet eivät myöskään tehoa esimerkiksi vatsatautia aiheuttavaan norovirukseen.
Pese kätesi aina, kun tulet ulkoa sisätiloihin. Tästä kannattaa erityisesti lapsiperheissä tehdä rutiini ja opettaa se lapselle jo pienestä pitäen. Pese kädet myös ennen kuin alat tehdä ruokaa, alat ruokailla, kun olet käynyt vessassa tai kun olet yskinyt tai niistänyt. Lisäksi käsienpesuun kannattaa kiinnittää huomiota erityisesti paikoissa, joissa olet koskettanut samoja pintoja flunssapotilaan kanssa.
Kosteus vetää ympäristöstä bakteereja enemmän puoleensa. Paras tapa kuivata kädet on kuivata ne kertakäyttöiseen paperipyyhkeeseen. Käsien kuivaaminen parantaa myös lian poistoa. Kotona käsipyyhkeitä tulee vaihtaa usein, ja lisäksi olisi hyvä varata jokaiselle perheenjäsenelle oma pyyhe.
Huolellinen käsienpesu tarkoittaa toisinaan myös ihon herkempää kuivumista. Kuivalle iholle kannattaa käyttää apteekista löytyvää perusvoidetta, joka estää veden haihtumista iholta. Näin iho on kosteampi ja elastisempi. Perusvoiteista saa apua erityisesti talviaikaan, kun iho kuivuu muutenkin tavallista herkemmin.
Käsienpesu tulee suorittaa aina ensisijaisesti vedellä ja saippualla, mutta jos olet tilanteessa, jossa se ei ole mahdollista, käytä käsidesiä. Käsien desinfiointi vähentää infektioiden tartuntariskiä. Huomioi kuitenkin, että desinfektioaine ei toimi tehokkaasti, jos käsissä on likaa, esimerkiksi selviä eritetahroja. Siten sitä tulisi käyttää ainoastaan puhtaisiin käsiin tai käsiin, joilla on kosketeltu vain kuivia pintoja.
Lisätietoja:
Hanna Viskari, viestintäpäällikkö, Pihlajalinna p. 040 837 8403, [email protected]