Lehdistötiedote 27.1.2025 klo 12
Pihlajalinna Sydänkaista -etähoitopolun on tutkittu vähentävän sydän- ja aivoinfarktin uusiutumisen riskiä 40 prosentilla. Vaikuttavuusperusteisilla työterveyspalveluilla on mahdollista vaikuttaa työkykyyn ja hoitovajeen kustannuksiin. Metsäteollisuusyhtiö Stora Enso halusi hyödyntää tätä mahdollisuutta.
Verenkiertoelinten sairaudet ovat suurin kuolinsyy Suomessa. Jopa 40 prosenttia sydän- tai aivoinfarktin sairastaneista saa uusintainfarktin tai kuolee viiden vuoden kuluessa ensimmäisestä kohtauksesta. Silti Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen Sydänrekisterin mukaan 35 prosenttia sydäninfarktin sairastaneista ei ole lainkaan seurannassa.
Tilastokeskuksen mukaan Suomessa kuolee 7 500 työikäistä vuosittain, ja yli 80 prosenttia kuolemista on sairauden aiheuttamia. Verenkiertoelinten sairaudet aiheuttavat yhdessä kasvainten kanssa yli puolet kuolemista.
”Meillä ei ole Suomessa toimivaa järjestelmää, jossa sydän- tai aivoinfarktin sairastaneet henkilöt pääsisivät seurantaan. Yksilötasolla tämä johtaa heikompaan elämänlaatuun ja jopa elinvuosien vähentymiseen”, Pihlajalinna Työterveyden liiketoimintajohtaja Lasse Parvinen sanoo.
”Työikäistä väestöä tarkasteltaessa ongelma on myös yhteiskunnan tasolla suuri, kun uusintainfarktin saaja menettää työkykynsä ja eläköityy ennenaikaisesti. Se tarkoittaa tuottavan yksilön muuttumista kustannuksiksi, ja hinta on iso niin hoidon kustannuksina yhteiskunnalle kuin kertaantuvina työeläkemaksuina työnantajalle”, Parvinen jatkaa.
Pihlajalinna tähtää kumppanuuksiin, joissa ennaltaehkäistään sairauksia ja vaikutetaan näin työkykyyn laajasti yhteiskunnassa. Työikäisestä väestöstä huolehtimalla saamme maahamme myös terveempiä ikäihmisiä ja lisää elinvoimaa eläkevuosiin.
Pihlajalinna Sydänkaista on vaikuttavuusperusteinen palvelu, jossa Pihlajalinna jo palvelun sopimusmallissa sitoutuu hoidon vaikuttavuuteen ja sen todentamiseen tietyn potilasryhmän osalta.
”Työterveysasiakas eli työnantaja maksaa siis aidoista tuloksista, joista me kannamme vastuun. Pihlajalinna Sydänkaista on loistava esimerkki laadukkaasta ja innovatiivisesta tavasta edistää työikäisten terveyttä”, Parvinen sanoo.
Mitattavia hyötyjä – ”Tavoitteemme on luoda kestäviä työuria”
Pihlajalinnan työterveysasiakas, noin 20 000 henkeä työllistävä Stora Enso otti käyttöönsä vuonna 2024 Pihlajalinna Sydänkaista -etähoitopolun työntekijöidensä terveyttä edistävänä ja sairautta ennaltaehkäisevänä työkaluna. Yhtiön työntekijöistä tunnistettiin uusintainfarktin riskissä olevat henkilöt, joilta kysyttiin halukkuutta osallistua etähoitopolulle. Kaikki tarttuivat mahdollisuuteen, mistä Stora Enson Suomen henkilöstöjohtaja Tero Pesu kertoo iloitsevansa lämpimästi.
”Tavoitteemme on luoda kestäviä työuria. Olemme ottaneet aimo loikan eteenpäin, kun tukenamme on nyt työhyvinvoinnillisia toimia, joiden hyödyt ovat mitattavissa. Haluamme osoittaa aidosti välittävämme henkilöstöstämme tarjoamalla heille yksilöllisen tuen vakavan sairauden ennalta ehkäisyssä, ja samalla pystymme myös tehokkaasti vaikuttamaan työkyvyttömyyden kustannuksiin”, Pesu sanoo.
Pihlajalinna Sydänkaistan vastaavan lääkärin Robert Bergholmin mukaan asiakkaiden sitoutuminen hoitoon on poikkeuksellisen korkeaa. Etähoitopolulla keskitytään muun muassa alentamaan LDL-kolesterolia, mikä pienentää uuden infarktin riskiä.
”Pihlajalinna Sydänkaistalla on kiinnitetty erityistä huomiota siihen, että ihmisiä tuetaan heidän päätöksessään seistä projektissa ratin takana. Lopulta valinnan sitoutumisesta toimenpiteisiin, kuten oikeaan lääkitykseen ja tupakoinnin lopettamiseen, tekee aina potilas itse”, Bergholm sanoo.
Pihlajalinna Sydänkaista ylsi Suomen Lääkäriliiton arvostetussa Laatupalkinto 2025 -kilpailussa kolmen parhaan joukkoon. Paikka finaalissa kertoo terveydenhuollon tuloksekkaasta kehittämisestä.
Lisätietoja:
Hanna Viskari, viestintäpäällikkö, Pihlajalinna p. 040 837 8403, [email protected]