28.6.2022
Suomen ensimmäinen kuntamallin mukainen tilapäistä suojelua saava 24 henkilön ukrainalaisryhmä muutti 21.6.2022 Ikaalisiin Joutsenon vastaanottokeskuksesta. Pihlajalinna ja Ikaalisten kaupunki tuottavat vastaanottopalvelut yhteistyössä. Yhteistyömalli on uusi tapa tuottaa vastaanottokeskuspalveluita.
Ikaalinen tarjoaa asiakkaille majoitusta kalustetuissa asunnoissa ja vastaa majoituspalveluun sisältyvän neuvonnan ja ohjauksen tuottamisesta. Lähtökohtana on samantasoinen asuminen, mitä kunta tarjoaisi omille kuntalaisilleen. Majoituksen lisäksi asiakkaalle annetaan ohjausta tavanomaisiin arjen asioihin kuten asumiseen tai palveluihin ohjautumiseen liittyvissä kysymyksissä. Majoitus korvataan kuntamallissa kiinteällä vuorokausihinnalla, joka sisältää kaikki asumiseen liittyvät kustannukset.
Pihlajalinna tuottaa Ikaalisissa asuville vastaanottokeskuksen asiakkaille sosiaali- ja terveyspalvelut sekä palveluiden koordinoinnin kuntakoordinaattorin toimesta. Sastamalassa sijaitseva Pihlajalinnan Karkun vastaanottokeskus on tehnyt kuntamallin mukaisen sopimuksen Ikaalisten kaupungin kanssa. Vastaanottokeskus tukee kaupunkien ja kuntien tekemää ohjaus- ja neuvontatyötä, joten Ikaalinen voi ongelmatilanteissa kääntyä vastaanottokeskuksen puoleen. Maahanmuuttovirasto järjestää vastaanottopalvelut Suomessa yhdessä sopimusyhteistyökumppaneidensa kanssa.
Ensimmäiset ukrainalaiset saapuivat Ikaalisten kaupunkiin keväällä 2022. Nyt kesäkuussa tulleiden 24 uuden asiakkaan myötä kokonaismäärä Ikaalisissa nousi 67 henkilöön. Ikaalisten tavoitteena on saada kaupunkiin 200 ukrainalaista yhteistyössä Pihlajalinnan kanssa.
− Pihlajalinnassa vastaanottokeskustoiminnan tuottaminen nähdään yhteiskunnallisesti tärkeänä toimintana, Pihlajalinnan vastaanottopalveluiden operatiivinen johtaja Marika Nevanpää kertoo.
− Pihlajalinna on ollut aktiivisesti yhteydessä Sastamalan naapurikuntiin tarjoten yhteistyötä kuntamallin mukaisten palveluiden toteutumiseksi. Ukrainan sodan aiheuttama tarve vastaanottopalveluille on ollut kasvava ja uusia palvelumuotoja tarvitaan. Uudessa mallissa tavoitteena on asiakkaiden nopea integroituminen kuntaan. Olemme tehneet Sastamalan kaupungin kanssa hyvää yhteistyötä vastaanottopalveluiden osalta ja haluamme kasvattaa verkostoa Ikaalisiin ja myös Nokialle, jossa kuntamallin mukaiset palvelut toteutuvat, Nevanpää jatkaa.
Ikaalinen on ollut aktiivinen kuntamallin käyttöönotossa ollen Suomen ensimmäinen, joka toteutti kuntamallinmukaisen muuton.
− Haluamme osaltamme olla kantamassa kaupunkina yhteiskunnallista vastuuta. Uusi toimintamalli haastaa vanhoja toimintarakenteita, mutta olemme rohkea, ketterä ja joustava toimija. Hyvän yhteistyön ansiosta olemme saaneet asiat hyvin toimimaan. Tulijat kotoutuvat parhaillaan ja haluamme kaupunkina olla tukemassa heitä. On ollut ihailtavaa huomata, kuinka hienosti ukrainalaisia on työllistynyt paikallisiin yrityksiin. Tätä haluamme jatkossakin edesauttaa. Kaikki päätökset ukrainalaisten vastaanottamisesta Ikaalisiin ovat olleet yksimielisiä, Ikaalisten kaupunginjohtaja Eeva Viitanen kertoo.
Pihlajalinnan Karkun vastaanottokeskuksen johtaja Anne Lehtonen-Vinqvist Pihlajalinnasta kertoo, että uusi ryhmä ukrainalaisia on otettu Ikaalisissa hyvin vastaan.
− Pidimme infotilaisuuden heti uusille tulijoille, jossa kerroimme heille kuntamallista, millaisia palveluja on saatavilla ja esittelimme henkilökuntamme. Vastailimme kysymyksiin myös työn tekemisestä, työpaikoista, sairaanhoidosta, matkustamisesta ja Ikaalisten kaupungista. Tunnelma on ollut odottavan positiivinen. Maahanmuuttovirasto, Migristä olemme saaneet arvokasta tukea uuden palvelun aloituksessa, Lehtonen-Vinqvist iloitsee.
Tiedotimme 4.4.2022 Pihlajalinnan Karkun vastaanottokeskuksen avaamisesta uudelleen − lue uutinen tästä.
Ajanvaraus
Muut lehdistötiedotteet
Toimipisteet
Tietoa meistä