Vastuulääkäri Ulla Litmanen: Työ on hyvin itsenäistä

Halusin vastuulääkäriksi tarjotakseni ikääntyneille laadukasta hoitoa, välttääkseni turhia sairaalakäyntejä ja panostaakseni ennaltaehkäisyyn sekä riskitekijöiden kartoitukseen.

Halusin vastuulääkäriksi, koska koin, että vastuulääkärin työ on laadukasta. Päämääränä on, että ikääntyneet ihmiset saisivat elää mahdollisimman laadukasta elämää kotonaan tai hoitokodissa. Vastuulääkärimallissa pyritään välttämään turhia sairaalakäyntejä, panostetaan ennaltaehkäisyyn, kartoitetaan riskitekijöitä, käydään lääkitykset säännöllisesti läpi ja tehdään hoitolinjaukset kaikille potilaille yhdessä omaisten kanssa.

Lisäksi vastuulääkärin työ antaa vapauden suunnitella omaa työtään. Viikoittaiset puhelinkierrot voi hoitaa oman tilanteen mukaan, joko konttorilla, kotona tai vaikka esimerkiksi kesällä omalla mökkipaikkakunnalla. Myös kolmen kuukauden välein tapahtuvat lähikierrot voi suunnitella omiin aikatauluihin sopivina ajankohtina. Vastuulääkärinä kaksikielisellä alueella olen päässyt käyttämään ruotsia, mistä olen iloinen.

Aloin tehdä aluksi keikkatyötä kotilääkärinä oman työni ohella, tutustuttuani malliin lääkäripäivillä. Elokuussa 2011 aloitin työni vastuulääkärinä länsirannikolla niin sanotulla K5-alueella. Yksiköt Kristiinankaupungissa ja Korsnäsissa ovat edelleen hoidossani. Vuosien varrella olen hoitanut lukuisia muitakin yksiköitä ympäri Suomea. Olen toiminut 26 paikkakunnalla erilaisissa tehtävissä, eli Suomi on tullut tutuksi. On ollut rikastuttavaa tutustua erilaisiin hoitopaikkoihin ja tavata niissä uusia hoitajia, asukkaita ja omaisia. Välillä olen toiminut ainoastaan vastuulääkärinä, mutta tällä hetkellä teen geriatrina sekä vastuulääkärin että muistipoliklinikkalääkärin työtä.

Työ vastuulääkärinä on hyvin itsenäistä. Taustatukena toimistolla toimii upea tiimi koordinaattoreita, jotka auttavat asiassa kuin asiassa. Vastuulääkärinä työaikani on arkisin kello 8–16, ja muuna aikana asiakkaiden lääkäripalveluista pitävät huolen takapäivystäjät. Ilman takapäivystystä ja koordinaattoreita vastuulääkäripalvelu ei voisi mielestäni toimia hyvin.

Vuosiin mahtuu mukaan tilanteita, joissa olen joutunut henkilökohtaisten asioiden vuoksi muokkaamaan työnkuvaani. Siihen on aina suhtauduttu ymmärtävästi tilanteet huomioiden, mistä olen hyvin kiitollinen. Koordinaattorit ovat järjestäneet minulle sijaisen yhdessä rekrytointitiimin kanssa. Esimiehet ovat olleet myös helposti lähestyttäviä sekä aina valmiita kuuntelemaan ja auttamaan.

Yksiköissäni hoitajat ovat omistautuneet vastuulääkärimallille. Se onkin edellytys, että asiat toimivat. Voin luottaa hoitajien ammattitaitoon ja toisaalta heillä on turva, koska tietävät, että saavat lääkärin kiinni aina tarvittaessa. Olen toiminut samoissa yksiköissä niin kauan, että hoitajien kanssa on syntynyt hyvät yhteydet. Käymme lähikiertojen jälkeen välillä syömässä tai avantouimassa yhdessä, mikä antaa työlle vastapainoa.

Jos koet pystyväsi itsenäiseen päätöksentekoon, haluat pysyviä hoitosuhteita, mukavia työkavereita eikä matkustaminen kolmen kuukauden välein päiväksi pariksi vastuulääkäripaikkakunnalle ole ongelma, niin suosittelen lämpimästi kokeilemaan vastuulääkärin työtä. Vastuulääkärinä voi toimia oman työn ohella tai kokopäiväisesti, oman tilanteen mukaan.

Ulla Litmanen, Geriatrian erikoislääkäri

Kiinnostuitko vastuulääkärin työstä? Ota yhteyttä

Laura Iisakka Palvelupäällikkö, lääkäripalvelut 040 573 0517, [email protected] Eveliina Mauno-Tervala Palvelujohtaja, lääkäripalvelut 050 338 1198, [email protected]

Lue lisää lääkäreiden uratarinoita

Vastuulääkäri Kaisu Hämäläinen: Ihana oma vapaus

Vastuulääkärin työ houkutti minua pitkien hoitosuhteiden, itsenäisyyden, mielekkyyden ja vaihtelevuuden vuoksi. Palkkauskin vaikutti tehtävään sopivalta.

Vastuulääkäri Ulla Litmanen: Työ on hyvin itsenäistä

Halusin vastuulääkäriksi tarjotakseni ikääntyneille laadukasta hoitoa, välttääkseni turhia sairaalakäyntejä ja panostaakseni ennaltaehkäisyyn sekä riskitekijöiden kartoitukseen.

Vastuulääkäri Helka Hosia: Laaja näkökulma terveydenhuoltoon

Vastuulääkäri Helka Hosia vastaa Pihlajalinna Etälääketieteen koulutuksesta ja kehityksestä. Kliinisen työn ja kehitystyön yhdistäminen auttaa ymmärtämään kliinisiä haasteita.

Työparityöskentelyä uniklinikalla

Työparityöskentely uniklinikalla on hyvä esimerkki siitä, kuinka kokenut lääkäri ja työuran alkuvaiheessa oleva hoitaja pystyvät yhdessä toimimaan potilaiden parhaaksi.

Lääkärin uratarina: Jussi Hyyrynen

Etsitkö uutta uraa lääkärinä? Muusikon ja lääkärin uran yhdistänyt Jussi Hyyrynen kertoo neljä syytä, miksi lääkärit viihtyvät Pihlajalinnassa.

Lääkäreiden kokemuksia Pihlajalinnan Turun toimipisteistä

Pihlajalinnan lääkärit Helka Koivu ja Janne Luostarinen tapasivat ja vertailivat kokemuksiaan

Vastuulääkäri Marika Kandell: Kaikki langat käsissäni

Parasta työssäni on hallinnan tunne, koska minulla on kaikki langat omissa käsissäni

Tärkeintä on se, että potilas kokee tulleensa kuulluksi

Vastuulääkäri Lisa Pelttari pitää tärkeänä, että potilas kokee tulleensa kuulluksi. Pelttari arvostaa etätyön mahdollisuuksia ja tiimityötä kotisairaanhoidossa.

Vastuulääkäri Josefin Miemois-Foley: Lähempänä ihmistä

Vastuulääkäri Josefin Miemois-Foley arvostaa työn itsenäisyyttä ja potilaiden kokonaisvaltaista hoitoa, mikä parantaa heidän elämänlaatuaan.

Lääkäri Mikko Pelkonen: Työnkuva on monipuolinen ja joustava

Mikko Pelkonen on tyytyväinen siihen, että työnkuva on monipuolinen ja räätälöitävissä

Pediatrit Teemu ja Jouni kertovat työskentelystä Pihlajalinnassa

Jounin ja Teemun mielestä Pihlajalinnassa työskentely on mutkatonta ja sujuvaa, ja työntekijöitä arvostetaan ja huomioidaan

Vastuulääkäri Jan Selenius: Laadukas, järkevä ja palkitseva malli kaikille

Vastuulääkäri Jan Selenius kertoo, miten laadukas ja joustava vastuulääkärimalli parantaa työn mielekkyyttä ja tehokkuutta.