Kaihi eli harmaakaihi aiheuttaa silmän mykiön samenemisen, mikä heikentää näkökykyä. Kaihia voidaan hoitaa vain leikkauksella.
Epäiletkö kaihia tai oletko hakeutumassa kaihileikkaukseen? Varaa aika puhelimitse asiakaspalvelustamme 010 312 010.
Pihlajalinnassa kaihileikkauksia tehdään Helsingissä, Joensuussa ja Tampereella. Helsingissä kaihileikkauksia tehdään myös HUSin myöntämällä palvelusetelillä, ajanvaraus numerosta 010 312 110.
Väestön ikääntyessä yhä useampi sairastuu harmaakaihiin. Suomessa keskimäärin noin kolmasosalla yli 65-vuotiaista ja kolmella neljästä yli 85-vuotiaista on näköä haittaavia kaihimuutoksia. Ikääntymisen lisäksi harmaakaihi voi kehittyä tapaturmien jälkeen, pitkäaikaisen kortisonihoidon komplikaationa tai joihinkin muihin silmäsairauksiin liittyen.
Harmaakaihissa silmän linssi eli mykiö samenee, jolloin näkökyky ja näöntarkkuus heikkenevät. Sameneminen aiheuttaa muun muassa näön hämärtymistä, häikäistymistä ja lukemisen hankaluutta. Oireen perusteella ei voi päätellä koskaan onko kyseessä kaihi vai jonkin muun silmäsairauden aiheuttama oire. Syyn selvittäminen vaatii aina silmälääkärin tutkimuksen.
Taudin kehittymistä ei voi ehkäistä ja sen ainoa hoitomuoto on leikkaus. Kaihileikkausta suositellaan, kun heikentynyt näkö haittaa normaalia elämää, kuten lukemista, television katselua ja autolla ajamista.
Kaihileikkauksen jälkeen kaihi ei uusiudu, vaan tulos on pysyvä. Jälkikaihia voi ilmetä muutama vuosi kaihileikkauksen jälkeen, mutta se hoidetaan nopealla lasertoimenpiteellä.
Kaihileikkauksen yhteydessä on mahdollisuus valita laadukkaan peruslinssin tilalle myös erikoislinssi. Saatavilla on erikoislinssejä, joilla voidaan korjata hajataittoa, sekä monitehotekolinssejä, joilla pyritään pääsemään eroon luku- ja kaukolasien tarpeesta leikkauksen jälkeen. Silmäkirurgi käy esitutkimusvaiheessa potilaan kanssa tarkasti läpi eri vaihtoehdot ja selvittää, onko tietty erikoislinssi kyseiselle potilaalle oikea ratkaisu.
Silmälääkäri tai optikko arvioi kaihileikkaustarpeen vastaanotolla. Ennen leikkausta tehdään esitutkimus, jonka avulla silmälääkäri arvioi, millainen tekomykiö olisi silmään sopiva.
Kaihileikkauksessa samentunut mykiö poistetaan ja tilalle asetetaan uusi tekomykiö.
Kaihileikkaus on yksi yleisimmistä leikkauksista ja yksi nykyajan turvallisimmista toimenpiteistä. Kaihileikkaus on yleensä vaivaton ja kivuton toimenpide, josta toipuu nopeasti.
Kaihi leikataan paikallispuudutuksessa niin sanottuna tippapuudutuksena. Perinteisessä kaihileikkauksessa silmään tehdään hyvin pieni viilto, jonka kautta samentunut mykiö poistetaan ultraäänilaitteen avulla ja tilalle asetetaan tekomykiö. Perinteisessä kaihileikkauksessa kirurgi tekee viillot silmään ja poistaa vanhan linssin kirurgisten instrumenttien avulla.
Leikkausta ei toimenpiteenä tarvitse jännittää liikaa. Leikkausvalo on toki häikäisevä ja tipat hieman kirveleviä, mutta toimenpide sujuu kuitenkin lähes kaikkien potilaiden kanssa vaivattomammin kuin he osasivat odottaa. Leikkauspäivänä sairaalassa kuluu joitain tunteja.
Leikkauksen jälkeen näkö on sumea yleensä muutamia tunteja tai päiviä. Leikkauspäivänä vaivaavat yleensä hankalimpina oireina vetistys, roskan tunne ja häikäisy. Oireet helpottavat huomattavasti ensimmäisen yön aikana. Silmätippoja varaudutaan tiputtelemaan leikkauspäivästä alkaen kolmen viikon ajan.
Jälkitarkastusaika silmälääkärille varataan noin kuukauden päähän leikkauksesta ja silloin sovitetaan myös uudet silmälasit.
Leikkauspäivänä autolla ajoa ei suositella. Sairasloman tarve arvioidaan tapauskohtaisesti.
Kaihileikkauksen jälkeen tekomykiön ympärille saattaa alkaa muodostua arpea, jota kutsutaan kutsutaan jälkisamentumaksi tai jälkikaihiksi. Suurimmalla osalla potilaista arpeutuminen ei aiheuta mitään haittaa, mutta osalla näkö alkaa uudestaan samentua.
Jälkikaihi hoidetaan laserillla pienellä toimenpiteellä, jota varten ei tarvitse valmistautua. Toimenpide tehdään istuvassa asennossa mikroskoopin ääressä ihan niin kuin vastaanotolla silmälääkärin tutkimuskin tehdään. Toimenpide kestää muutaman minuutin ja sen aikana ei tunnu minkäänlaista kipua. Toimenpiteen jälkeen arkea voi jatkaa normaaliin tapaan. Näkö kirkastuu saman tien.
Jälkikontrollia suositellaan parin kuukauden kuluessa toimenpiteestä ja sen voi tehdä oma silmälääkärisi.
Pihlajalinnassa kaihileikkauksia tehdään Helsingissä, Joensuussa ja Tampereella.
Varaa aika puhelimitse asiakaspalvelustamme 010 312 010.
Helsingissä kaihileikkauksia tehdään myös HUSin myöntämällä palvelusetelillä, ajanvaraus numerosta 010 312 110.
Katso kaihileikkausten hinnat hinnastosta.
Julkisen terveydenhuollon kumppanina Pihlajalinna Dextra Munkkivuori suorittaa kaihileikkauksia HUSin antamalla palvelusetelillä.