Pihlajalinnan historia

Vuosituhannen vaihteessa Mikko Wirén työskenteli vastavalmistuneena lääkärinä vahvasti alimiehitetyssä Parkanon kaupungin terveyskeskuksessa. Parkanon kaupunginjohtaja heitti Wirénille haasteen, johon tämä ei voinut olla tarttumatta. Jos Wirén löytäisi avoimiin virkoihin tekijät, hän saisi palkankorotuksen. Wirén hankki lääkärit ja sai samalla liikeidean, josta syntyi monien keskustelujen jälkeen Pihlajalinna vuonna 2001.

Alussa Pihlajalinna keskittyi työvoiman vuokraukseen, mutta vuoteen 2005 mennessä se oli laajentanut toimintaansa erikoissairaanhoitoon ja ulkoistuspalveluihin. Yhtiö perusti myös omia lääkärikeskuksia Pirkanmaan alueelle.

Vuoteen 2007 mennessä Pihlajalinnan palvelut laajenivat työterveyshuoltoon ja hoivapalveluihin. Vuonna 2010 Pihlajalinna voitti ensimmäisen suuren ulkoistussopimuksen, kun Jämsän kaupunki ulkoisti Jokilaakson sairaalan toiminnan kaupungin ja Pihlajalinnan yhteisyritykselle. Vuoden 2010 lopussa Pihlajalinnan liikevaihto oli jo 31,0 miljoonaa euroa. Vuoden 2011 aikana liikevaihto nousi 42,1 miljoonaan euroon.

Yksityisen terveydenhuollon palvelutarjonta kasvoi joulukuussa 2012, kun Pihlajalinna osti Dextran. Pihlajalinnan yksityiset lääkäriasemat ja hieman myöhemmin myös työterveysliiketoiminta siirtyivät Dextra-brändin alle. Vuonna 2012 Pihlajalinnan liikevaihto oli 47,3 miljoonaa euroa.

Kokonaisulkoistukset alkavat

Vuoden 2013 alussa Mänttä-Vilppulan kaupunki ulkoisti sote-palvelunsa Pihlajalinnan ja kaupungin yhteiselle yritykselle. Liikevaihto vuoden lopussa oli 104,4 miljoonaa euroa.

Juupajoki ulkoisti sote-palvelunsa Pihlajalinnalle vuoden 2014 alussa. Vuoden 2014 loppuun mennessä yhtiön liikevaihto oli kasvanut 148,9 miljoonaan euroon.

Vuoden 2015 alusta Pihlajalinna on vastannut Parkanon ja toukokuusta 2015 myös Kihniön sote-palveluiden tuotannosta. Jämsä ulkoisti sote-palvelunsa Pihlajalinnan kanssa perustettavalle yhteisyritykselle syyskuussa 2015, Kuusiokunnat vuoden 2016 alussa ja Soini tuli mukaan vuoden 2017 alussa. Kesäkuussa 2015 Pihlajalinna listautui Helsingin pörssin päälistalle. Loppuvuonna maineikas tamperelainen lääkärikeskus Koskiklinikka (Tampereen Lääkärikeskus Oy) liittyi osaksi konsernia. Vuonna 2015 Pihlajalinnan liikevaihto oli 213,3 ja vuonna 2016 jo 399,1 miljoonaa euroa.

Vuonna 2017 Pihlajalinna julkisti Suomen ensimmäisen tekoälyavusteisen etälääkärisovelluksen. Vuoden 2017 aikana Pihlajalinna siirtyi käyttämään uutta ilmettä ja Pihlajalinna-nimeä myös yksityisissä palveluissa, ja Dextra-nimestä luovuttiin. Pihlajalinna laajentui yrityskauppojen myötä, mm. ostamalla Itä-Suomen Lääkäritalo Oy:n vuoden 2017 alussa. Vuoden 2017 lopussa liikevaihto oli 424,0 miljoonaa euroa.

Lääkärikeskusverkosto laajenee lähes kaikkiin maakuntakeskuksiin

Vuosien 2018–2020 aikana Pihlajalinnan lääkärikeskusverkosto laajentui jo lähes kaikkiin maakuntakeskuksiin. Vuonna 2018 yhtiö avasi uudet lääkärikeskukset Turkuun, Ouluun ja Seinäjoelle sekä vahvisti asemiaan Itä-Suomessa Terveyspalvelu Verson hankinnan myötä. Kymijoen työterveys sekä hämeenlinnalainen Linnan Klinikka Oy liittyivät osaksi konsernia vuoden 2018 alussa. Pihlajalinna myös laajensi toimintaansa hyvinvointipalveluihin ostamalla Forever-liikuntakeskukset. Vuoden 2018 lopussa konsernin liikevaihto oli 487,8 miljoonaan euroa.

Kristiinankaupunki valitsi Pihlajalinnan sosiaali- ja terveyspalveluidensa osittaisulkoistuksen palvelutuottajaksi vuonna 2019. Palvelutuotanto käynnistyi 1.1.2021. Vuoden 2019 lopussa Pihlajalinnan liikevaihto oli 518,6 miljoonaa euroa.

Vuoden 2019 marraskuussa Mehiläinen Yhtiöt Oy julkisti käteisostotarjouksen kaikista Pihlajalinna Oyj:n osakkeista. Ostotarjousta koskeva yrityskauppavalvonta-asia siirtyi Suomen Kilpailu- ja kuluttajaviraston käsiteltäväksi vuoden 2020 alussa. Kilpailu- ja kuluttajavirasto esitti Suomen markkinaoikeudelle Mehiläinen Yhtiöt Oy:n ja Pihlajalinna Oyj:n välisen yrityskaupan kieltämistä syyskuussa 2020. Mehiläinen Yhtiöt Oy tiedotti marraskuussa 2020, että se ei toteuta Pihlajalinnaa koskevaa ostotarjousta.

Jyväskylän kaupunki valitsi Pihlajalinnan tuottamaan Huhtasuon terveysaseman avosairaanhoidon palvelut 2.11.2020 alkaen marraskuuhun 2023 asti. Syksyllä 2020 Pihlajalinna menestyi parhaiten myös oululaisen työterveyspalveluita tarjoavan Työterveys Virta Oy:n osakekannan myynnistä ja työterveyspalveluista järjestetyssä julkisessa kilpailutuksessa. Pihlajalinnan asema Pohjois-Pohjanmaalla vahvistui kaupan johdosta merkittävästi. Kauppa toteutettiin 1.4.2021.

Vuoden 2020 lopussa Pihlajalinnan liikevaihto oli 508,7 miljoonaa euroa.

Yrityskaupat kasvun strategiana

Toukokuussa 2021 Pihlajalinna valittiin Hailuodon kunnan terveyspalveluiden tuottajaksi.

Vuoden 2021 kesäkuussa Pihlajalinna ilmoitti ostavansa Digital Health Solutions Oy:n, jonka päätuote on Digiterveys-palvelukonsepti, jolla tuetaan yritysten ja ryhmien henkilöstön hyvinvointia monipuolisesti.

Heinäkuussa 2021 Pihlajalinna julkisti aikeensa ostaa koko Pohjola Sairaala Oy:n osakekannan. Kauppa tuli voimaan vuoden 2022 helmikuussa. Pohjola Sairaalan hankinta vahvisti Pihlajalinnan toimipisteverkkoa kaikissa maakunnissa ja erityisesti väestötiheillä alueilla. Kauppa vahvisti Pihlajalinnan kilpailukykyä sekä julkisessa että yksityisessä terveyspalvelumarkkinassa.

Vuoden 2021 lokakuussa Pihlajalinna valittiin espoolaisen Piispanportin terveysaseman palvelutuottajaksi. Pihlajalinnan toiminta terveysasemalla alkoi 1.1.2022.

Vuoden 2021 lopussa Pihlajalinnan liikevaihto oli 577,8 miljoona euroa.

Vuoden 2022 helmikuussa Pihlajalinna ilmoitti ostavansa Etelä-Savon Työterveys Oy:n sekä enemmistön Lääkärikeskus Ikioma Oy:n osakekannasta. Yrityskaupan myötä Pihlajalinnan toimipisteverkosto ja erikoissairaanhoidon palveluvalikoima vahvistui Etelä-Savon alueella. Kauppa toteutui 1.4.2022.

Huhtikuussa 2022 Pihlajalinna osti Punkkibussin liiketoiminnan. Kaupan myötä ainutlaatuinen ja tunnettu palvelukonsepti Punkkibussi saatiin osaksi Pihlajalinnan palvelutarjontaa, ja sen toimintaa laajennettiin myös Pirkanmaalle. Syksyllä 2022 Punkkibussin valikoima laajeni, ja bussista saa puutiaisaivokuumerokotuksen lisäksi esimerkiksi influenssarokotteita.

Heinäkuussa 2022 Pihlajalinna ilmoitti ostavansa jyväskyläläiset Seppälääkärit Oy:n ja Seppämagneetit Oy:n sekä kainuulaisen MediEllenin. Yrityskauppojen myötä Pihlajalinnan verkosto kasvoi neljällä uudella toimipisteellä.

Joulukuussa 2022 Pihlajalinna valittiin Hangon alueen terveysasemapalveluiden tuottajaksi. Pihlajalinnan toiminta terveysasemalla alkoi 1.1.2023.

Vuoden 2022 lopussa Pihlajalinnassa työskenteli yli 7000 ammattilaista.

Joustavaa asiointia etäpalveluiden avulla

Vuosien 2021–2023 aikana Pihlajalinna on panostanut vahvasti erilaisten etä- ja digipalveluiden kehittämiseen. Tammikuussa 2021 Pihlajalinna kokosi etäpalvelut yhden konseptin, Etäklinikan, alle. Uusina Etäklinikan palveluina aloitti maaliskuussa 2021 Diabetesklinikka sekä Painonhallintaklinikka marraskuussa 2021. Toukokuussa 2021 avattiin myös Mielen huoli -linja, joka tarjoaa matalan kynnyksen apua mielen hyvinvoinnin haasteisiin.

Toukokuussa 2021 Pihlajalinnan asiakaspalvelun ja Hoitajapalvelun aukioloajat laajenivat ympärivuorokautisiksi.

Pihlajalinna Terveyssovelluksen kehitystä jatkettiin, ja sovelluksen hoitajan ja lääkärin chat-vastaanottojen aukioloajat pidentyivät ympärivuorokautiseksi heinäkuussa 2021. Elokuussa 2021 sovellukseen avattiin lastenlääkärin chat-palvelu, jossa voi asioida lääkärin vastaanotolla alle 12-vuotiaan lapsen puolesta.

Helmikuussa 2022 julkaisimme PihlajalinnaPRO-sovelluksen, joka helpottaa terveydenhuollon ammattilaisten työn hallintaa.

Toukokuussa 2023 etäpalvelut jatkoivat kehittymistään, kun Pihlajalinna toi markkinoille kotiklinikan tehostamaan etävastaanottoja.

Kesäkuussa 2024 avattiin Pihlajalinnan kehittämä Tapaturmalinja, joka on etäpalvelu, jossa asiakas saa videovastaanotolla apua moneen eri ortopediseen vaivaan ilman ajanvarausta.

Koko Suomen lääkärikeskus

Vuonna 2023 hyvinvointialuemuutos muutti sotealan toimintaympäristöä merkittävästi. Vahva kokemus julkisen terveydenhuollon kumppanina toimimisesta auttaa Pihlajalinnaa ratkaisemaan yhteiskunnan tulevaisuuden haasteita yhteistyössä hyvinvointialueiden kanssa.

Vuonna 2023 Pihlajalinna laajensi palveluitaan useilla paikkakunnilla. Maaliskuussa yhtiö laajensi palveluitaan sekä Lappeenrannassa että leikkaustoimintaansa Uudellamaalla Pihlajalinna Tilkassa. Huhti-toukokuussa Pihlajalinnan toiminta laajeni myös Kainuussa, kun uusi toimipiste avattiin Kajaanissa. Lisäksi Pihlajalinna Dextra Munkkivuosi laajeni ja uudisti toimintaansa.

Vuoden 2023 lopuksi Pihlajalinnalla oli yksityisiä lääkärikeskuksia, sairaaloita, liikuntakeskuksia ja ympärivuorokautisen palveluasumisen yksiköitä yhteensä noin 160. Lisäksi Pihlajalinnalla on neljä isoa sosiaali- ja terveydenhuollon kokonaisulkoistussopimusta.

Keväällä 2023 Pihlajalinnan ammatinharjoittajien määrä ylitti 2000 asiantuntijan rajan nostaen Pihlajalinnassa työskentelevien ammattilaisten kokonaismäärän yli 9000.

Vuonna 2023 Pihlajalinnan liikevaihto nousi 720 miljoonaan euroon.

Lokakuussa Pihlajalinnalle myönnettiin ISO 14001 -ympäristösertifikaatti.

Myös tulevaisuudessa toimintamme tavoitteena on laadukkaiden, vaikuttavien ja vastuullisten sosiaali- ja terveyspalveluiden tuottaminen.

Pihlajalinnan perustaja on palkittu kasvuyrittäjä

Mikko Wirén valittiin Suomen Terveydenhuollon vuoden vaikuttajaksi 2013. Wirén voitti myös EY:n Entrepreneur of the Year 2014 Suomen osakilpailun, ja hänet valittiin vuoden kasvuyrittäjäksi. Kesäkuussa 2015 hän edusti Suomea EY:n kansainvälisessä Enterpreneur of the Year -kasvuyrittäjäkilpailussa Monacossa. Wirén luopui Pihlajalinnan toimitusjohtajuudesta elokuussa 2016, ja hän toimii nykyään Pihlajalinnan hallituksen jäsenenä. Konsernin toimitusjohtaja on Tuomas Hyyryläinen.