Liikuntaharjoittelulla pyritään aikaansaamaan positiivisia muutoksia lihasten, verenkiertoelimistön ja keskushermoston rakenteisiin ja toimintoihin. Infektion aikana puolestaan tapahtuu lukuisia muutoksia, joilla on aivan päinvastaisia vaikutuksia. Elimistö on äkillisen infektion aikana ikään kuin kovassa rasitustilassa, ja tämä selittää, miksi infektion aikana harjoittelu ei tuota normaaleja tuloksia.
Kuumeinen infektio heikentää lihasten voimaa ja kestävyyttä. Tähän on kaksi syytä:
Lihaksen täydellinen toipuminen viikon mittaisesta kuumeisesta infektiosta saattaa vaatia peräti kolme kuukautta. Proteiinien hajoamista tapahtuu myös sydänlihaksessa, ja sydänlihas onkin infektion aikana tavallista suuremman rasituksen kohteena.
Jo lyhytkin kuumeinen infektio aiheuttaa huomattavan suorituskyvyn laskun, jonka palautuminen voi viedä useamman viikon. Sydänlihas on erityisen altis infektion aiheuttamille haittavaikutuksille.
Rasittavan liikunnan harrastaminen yleisoireita antavan infektion aikana sisältää vaaroja. Tulehdustaudin kulku voi pitkittyä tai aiheuttaa jälkitauteja, kuten sydänlihastulehduksen.
Tutkimustulokset osoittavat, että virusinfektioissa fyysinen rasitus voi pahentaa sairautta erityisesti sairastumisen alkuvaiheessa.
Pitkällinen vuodelepo ja kevyen liikunnan välttäminen eivät ole sairauden alkupäivien jälkeen perusteltuja.
Kun infektion yleisoireet ovat menneet ohi, voi urheilija palata varovaiseen kevyeen aerobiseen harjoitteluun. Kevennetyssä harjoittelussa tulee pysytellä vähintään yhtä kauan, kuin sairauden oireilukin kesti.
Infektion jälkeen harjoittelun tehon tulee voimistua vähitellen, ei äkillisesti. Liikunnan määrää tulee heti vähentää, mikäli sairauden tunne palaa, ilmenee poikkeavaa väsymystä, huimausta tai harjoitteluhaluttomuutta.
Fyysisen rasituksen potentiaaliset vaarat ovat suurimmat infektion alkupäivinä. Ponnisteluja tulee lisätä vasta, kun infektion yleisoireet, kuume, yleinen sairaudentunne ja kiihtynyt leposyke, ovat väistyneet.
Lievä ylähengitystietulehdus ilman infektion yleisoireita ei estä kevyttä liikuntaa, mutta kilpailutasoisiin ponnistuksiin on varminta osallistua vain aivan terveenä.
Kun oireet ovat voimakkaat tai tauti pitkittyy tai, ota yhteyttä omaan lääkäriisi tai sairaanhoitajaasi.
Kuume: täysi lepo
Yleiset oireet, ei kuumetta: täysi lepo, kunnes oireet hävinneet
Infektion ensimmäiset päivät: erityisvarovaisuutta noudattaen, korkeintaan hyvin kevyttä aerobista liikuntaa
Nuha, ei muita oireita: Varovaista liikuntaa ensimmäiset kolme vuorokautta. Asteittainen paluu harjoitteluun, jos ei uusia oireita.
Nuha, kurkkukipu ja yskä: Seuraa ensin muiden oireiden kehittymistä. Noudata sitten nuhasta annettua ohjetta.
Kurkkukipu, ei muita oireita: Täysi lepo, kunnes oire väistyy
Angiina: Antibioottilääkitys ja täysi lepo 7 vuorokauden ajan
Muut hengitysteiden oireet: Lepo 3 vuorokauden ajan
Poskiontelon- tai keuhkoputkentulehdus: Varovainen liikunta oireiden mukaan.
Mononukleoosi: Vältä maksimaalista rasitusta kahden kuukauden ajan. Vältä kontaktilajeja sekä painonnostoa kuukauden ajan mahdollisen suurentuneen pernan vuoksi.
Keuhkokuume: Täysi lepo