Kuukautiskivut ovat naisten tyypillisin syy alavatsan tai lantion alueen kiputiloihin, mutta osa naisista kokee kroonista ja pahimmillaan invalidisoivaa kipua. Toistuvan tai jopa päivittäisen kivun taustalla on usein endometrioosi. Kivusta huolimatta sairaus ei ole vaarallinen. Pelkälle kipulääkehoidolle on olemassa vaihtoehtoja, toteaa gynekologi Eero Varila.
Endometrioosia on arvioitu olevan noin kymmenellä prosentilla naisista, mutta todellisuudessa luku voi olla korkeampikin. Endometrioosin oireita ovat muun muassa epämääräinen lantion alueen kipu, yhdyntäkivut sekä kivut erityisesti hyppiessä. Endometrioosin aiheuttama kipu johtuu siitä, että kohdun limakalvon kaltaisia pesäkkeitä on esimerkiksi eri puolilla vatsaonteloa tai emättimen pohjukassa.
Endometrioosi voi tunkeutua jopa suolen seinämän läpi ja tehdä arpikudoksia, mutta sairaus ei kuitenkaan ole vaarallinen tai pahalaatuinen. Endometrioosi löydetään yleensä gynekologisessa tutkimuksessa, vatsaontelon tähystyksessä tai toisinaan myös magneettikuvauksessa.
Endometrioosin syntymekanismi on epäselvä, mutta sairaus kulkee usein suvuittain. Jos useilla suvun naisilla on todettu endometrioosi, vähäisiinkin oireisiin kannattaa reagoida ajoissa, jotta sairaus ei pääse leviämään. Endometrioosia todetaan harvoin alle 20-vuotiailla, sillä sairaus on aktiivisimmillaan 35–45-vuotiailla. Omilla elintavoilla ei kuitenkaan voi vaikuttaa sairauden syntyyn tai sen etenemiseen, sillä ainoa vaihtoehto sairauden hallintaan on lääkkeellinen tai leikkauksellinen hoito.
Endometrioosia ei saada häviämään lääkityksellä, mutta sen avulla sairaus ja kipu voidaan pitää kurissa. Lääkkeelliset hoidot voivat kuitenkin olla ongelmallisia, jos nainen on hedelmällisessä iässä ja hänellä on raskaustoiveita, sillä endometrioosin hoitoon käytettävät lääkkeet ehkäisevät hetkellisesti myös raskaaksi tulemista. Lääkkeet eivät kuitenkaan estä raskaaksi tulemista pitkällä aikavälillä, vaan ainoastaan lääkkeiden käytön ajaksi.
Toinen endometrioosin hoitovaihtoehto on leikkaus. Jos endometrioosia esiintyy myös munasarjoissa, leikkauksessa menetetään myös tervettä kudosta. Sen vuoksi leikkaus suoritetaan usein vasta mahdollisen raskauden jälkeen.
Endometrioosi ei kuitenkaan ole elinikäinen tauti, sillä se helpottaa luontaisesti viimeistään vaihdevuosien myötä. Toisin sanoen endometrioosi on estrogeeniriippuvainen, eli sairaus jatkuu yleensä yhtä kauan kuin kuukautisetkin jatkuvat.
Jos lantionpohjan alueella on kipua, eikä endometrioosia ole todettu, kivun aiheuttaja voi olla myös kasvain. Kasvaimet ovat useimmiten hyvänlaatuisia munasarja- tai kohtukasvaimia. Kasvain voi olla pitkään oireeton, mutta isommaksi kasvaessaan se saattaa aiheuttaa painetta ja kiputiloja. Suurimmillaan kasvaimet voivat olla läpimitaltaan jopa 10–20 cm kokoisia.
Muun muassa myoomat, eli hyvälaatuiset kohtukasvaimet, ovat hyvin yleisiä. On arvioitu, että 40-vuotiaista naisista joka neljännellä on jonkinlainen myooma. Hyvänlaatuiset kasvaimet eivät yleensä vaadi hoitoa, mutta mikäli kasvain aiheuttaa kipua tai muita vaivoja, pääsääntöisesti ainoa hoitomuoto on leikkaus. Kuten endometrioosi, myös myoomien aiheuttama kipu useimmiten loppuu vaihdevuosien myötä, kun kasvaimet hiljalleen surkastuvat.
Vaikka naisten kokemat kivut yleensä helpottavatkin vaihdevuosien myötä, kipujen syy kannattaa selvittää jo hyvissä ajoin ennen vaihdevuosia. Yksilöllisesti kartoitettu lääkkeellinen tai leikkauksellinen hoito on aina parempi vaihtoehto kuin jatkuva tulehduskipulääkkeiden käyttö ja kivuista kärsiminen.
Eero Varila
Gynekologi, lääketieteen lisensiaatti
Pihlajalinna
Eeron ja muut Pihlajalinnan asiantuntijat löydät asiantuntijahausta
Pihlajalinnan asiantuntijoiden aiemmat blogikirjoitukset