Uni on tärkeä kulmakivi ihmisen hyvinvoinnille. Uni on tahdosta riippumaton asia, joka on herkkä häiriintymään. Häiriintynyt uni on riskitekijä monenlaisille pidempiaikaisille vaivoille. Valtaosassa unihäiriöistä taustalla on kokemuksellinen stressi. Tällöin puhutaan toiminnallisesta unihäiriöstä, joka voidaan korjata toiminnan muutoksella. Pihlajalinnan univalmennuspalvelu on käyttäytymismuutokseen tähtäävä valmennusohjelma, jonka tavoitteena on löytää hyvän unen perusta.
Valmennus soveltuu kaikille, jotka ovat kiinnostuneet oman unen parantamisesta.
− Univalmennuksessa opetellaan perustietoa unen luonteesta ja siitä, mikä tukee tai häiritsee luonnollista unta. Lisäksi opitaan tunnistamaan tekemisiä ja asennoitumisia, jotka auttavat uneen pääsemistä tai unessa pysymistä. Jopa 80 prosenttia valmennuksen käyneistä on saanut avun ongelmaansa, kertoo työterveyspsykologian palvelupäällikkö Susanna Paarlahti, joka on ollut mukana kehittämässä palvelua.
Unettomuus on yleistä työikäisessä väestönosassa. Paarlahti toteaa, että uni on satsaamisen arvoinen asia myös työnantajayrityksille.
− Työnantajan kannalta on merkittävä etu, että työntekijät saadaan nukkumaan kunnolla, sillä virkeät ja hyvävoimaiset työntekijät ovat tuottavampia ja tehokkaampia, Paarlahti kertoo.
Yksilön kannalta hyvä uni on elämänlaatukysymys. Univaje vaikuttaa merkittävästi aivojen hyvinvointiin ja esimerkiksi havainnointi-, päättely- ja tunteidensäätelykykyyn.
− Maailma on aivan toinen paikka, kun siihen saa herätä levänneenä ja virkeänä eikä tarvitse tarpoa suossa jatkuvan väsymyksen kanssa, Paarlahti sanoo.
Mielenterveysperustaiset sairauspoissaolot ja eläköitymiset ovat olleet viime aikoina maailmanlaajuisesti kasvussa. Paarlahti pitää univalmennusta yhtenä vastatoimena tähän trendiin. Uni vaikuttaa keskeisesti hyvinvointiin ja tasapainon kokemukseen, kun taas stressi pahentaa monia sairauksia. Hyvästä unesta huolehtimalla voidaan myös ehkäistä monia mielenterveyden sairauksia.
− Hyvä uni ja sen saaminen kuntoon tarkoitta sitä, että monet stressitekijät on saatu tasapainoon tai ratkaistua. Tällä on suora linkitys mielenterveyteen, Paarlahti kertoo.
Univalmennuksessa saadut opit voivat olla hyödyllisiä myös muiden mielen ongelmien ratkaisussa.
− Kun oppii huoltamaan unta keinoilla, joilla pystyy lisäämään rentoutumisen hetkiä arjessa, käsittelemään huolia ja tekemään terveyttä edistäviä käyttäytymismuutoksia, juuri muuta ei enää tarvitakaan mielenterveyden tueksi, Paarlahti summaa.
Mikäli haluatte palvelun käyttöön organisaatiossanne, olkaa yhteydessä omaan nimettyyn työterveystiimiinne.