Internet on erilaisia työergonomiaan liittyviä ohjeita pullollaan. Perusohjeista voi olla monelle hyötyä, mutta kestävät ratkaisut vaativat usein syvempää perehtymistä aiheeseen. Työergonomiaan liittyviä pulmia on mahdollista ratkoa tehokkaasti alan ammattilaisen kanssa myös kotitoimistoilla.
Etätyö ei ole toimistotyön kopio, mutta tuki- ja liikuntaelimistö ylikuormittuu ja kipeytyy molemmissa ihan samoista asioista. Työergonomian säätämisessä ja esimerkiksi niska- ja selkävaivojen ehkäisyssä pätevätkin samat periaatteet kotona ja toimistolla, vaikka erityisesti kotona tarvitaan joskus hieman luovuutta.
Koronavirusepidemian vuoksi etätöitä tehdään nyt enemmän kuin koskaan aiemmin, minkä vuoksi monen täytyy nyt kiinnittää erityistä huomiota omaan työergonomiaan. Mielestämme sujuvan ja vaivattoman työskentelyn avaintekijä on oppia hahmottamaan ja tunnistamaan, mikä omaa tuki- ja liikuntaelimistöä kuormittaa ja mikä ei. Niin on mahdollista optimoida oman työpisteen ergonomisuus sen paikasta riippumatta.
Alta löydät työfysioterapeutin perusvinkkejä. Yksilöllistä ohjausta ja perehdytystä työergonomiaan tarjoaa Pihlajalinnassa oma työfysioterapeuttisi.
Työfysioterapeutin viisi perusvinkkiä etätöihin
Pitkäkestoiset ääriasennot (esim. alaselkä pyöreänä istuminen tai niska alas taipuneena) voivat kipeyttää kehoa. Opettele tunnistamaan ja vaikuttamaan näihin tekijöihin jo ennen oireita. Alaselkää voit tukea tyynyllä. Mikäli istut läppäri sylissä, läppäriä voi nostaa esimerkiksi parin tyynyn avulla.
Hartioiden ja niskan lihakset ylivenyttyvät tai jännittyvät helposti, mikäli kyynärvarret eivät ole tuettuina. Huomioi, että työpöydän tulee olla riittävällä korkeudella istumakorkeuteen nähden. Istu lähellä pöytää. Mikäli istut sohvalla, hyvä vinkki on laittaa tyynypino käsivarsien alle.
Työpiste kannattaa sijoittaa siten, että ikkuna ei ole suoraan näytön takana, koska silmiin osuva kirkas valo vaikeuttaa näytölle näkemistä ja rasittaa silmiä.
Hiiren asetusten optimointi ja näppäinkomentojen käyttö vähentävät käsien ja hartioiden kuormitusta myös kotitoimistolla.
Muista liittää liikkumista työpäivääsi. Miltä kuulostaisi pikajuoksulenkki talon tai korttelin ympäri tietyin määräajoin? Tai jos jumppaaminen on juttusi, jumppaa myös työpäivien lomassa!
Mikäli haluat kehittää omaa ergonomiaosaamistasi, suosittelemme ottamaan yhteyttä omaan työfysioterapeuttiin tai työterveyshoitajaan. Ohjaus voidaan toteuttaa myös videon välityksellä, isommallekin ryhmälle kerralla. Tiedustele myös mahdollisuutta yksilöllisen verkkokoulutukseen ergonomisesta päätetyöskentelystä!