Koronavirukset ovat joukko viruksia, joita on todettu sekä ihmisillä että eläimillä. Ne aiheuttavat tavallisimmin lievän hengitystieinfektion. COVID-19-koronaviruksen osalta sairastuneiden oireita ovat olleet kuume, yskä ja hengenahdistus ja oireet alkavat 2–12 vuorokauden (keskimäärin 4–5 vuorokauden) sisällä tartunnasta. Pääosin oireet ovat olleet lieviä ja suurin osa sairastuneista on toipunut hyvin. Monella vakavampia oireita saaneella on lisäksi ollut jokin perussairaus.
Kun COVID-19-tautiin sairastunut yskii, puhuu ja aivastaa, hän tuottaa ilmaan pieniä pisaroita, joissa on tartunnanaiheuttajia. Nämä pisarat leviävät yleensä 1–2 metrin etäisyydelle sairastuneesta. Koronavirus tarttuu ihmisestä toiseen pääasiallisesti pisaratartuntana lähikontaktissa, kuten monet muutkin hengitystieinfektiot.
Koronavirus on julistettu maailmanlaajuiseksi pandemiaksi, ja tautitapauksia on Suomessakin lisääntyvästi. Meidän tulee omalla toiminnallamme ehkäistä epidemian leviämistä, jotta pysyisimme terveinä emmekä levittäisi tautia ihmisille, joille se on vaarallinen.
On tärkeää, että akuutin hengitystieinfektion oireista kärsivä työntekijä sairastaa ensisijaisesti kotona ja hyödyntää omailmoitusta. Mikäli tarvitset apua terveydenhuollon ammattilaiselta, ole tarvittaessa Pihlajalinnaan yhteydessä etäkanavan kautta.
Pihlajalinna noudattaa THL:n ohjeita myös koronavirusepidemiassa.
Pihlajalinnan etäpalvelut
Pihlajalinnan hoitajapuhelinpalvelu palvelee työterveysasiakkaitamme joka päivä klo 6–22.
Ajoittaisen ruuhkan vuoksi takaisinsoittopalvelu saattaa olla pois käytöstä. Toiminnan sujuvoittamiseksi epidemian aikana hoitajapuhelinpalvelun hoitaja voi kirjoittaa hengitystieinfektiossa sairauspoissaoloa 1–5 päivää.
Pihlajalinnan terveyssovelluksen lääkärit palvelevat etänä chatin kautta hengitystieinfektioissa ja muissa akuuteissa asioissa joka päivä klo 7-23.
Terveyssovelluksen lääkäri voi kirjoittaa väliaikaisesti hengitystieinfektiossa sairauspoissaoloa enintään viikon. Sovelluksen voi ladata oman älypuhelimen sovelluskaupasta (GooglePlay/AppleStore).
Suosittelemme asiakastapaamisiin ensisijaisesti etäpalavereita.
Jos sovittuja palavereita voidaan muuttaa etäpalavereiksi, ja esimerkiksi työterveysneuvottelu voidaan hoitaa hyvin etäpalaverissa. Myös videovastaanottoa lisätään entisestään, ja esimerkiksi työterveyspykologin vastaanotto sujuu hyvin videon kautta. Lisäksi osa terveystarkastuksista ja työkyvyn seurantakäynneistä voidaan hyvin toteuttaa myös videovastaanoton kautta.
Ole tarvittaessa yhteydessä omaan työterveyshoitajaasi tai työterveyslääkäriisi, mikäli haluatte lisätietoja esimerkiksi neuvotteluiden järjestämiseen tai henkilöstön suojaamiseen koronavirukselta.
Koronaviruksen testaaminen
Pihlajalinna haluaa olla mukana hidastamassa koronavirusepidemian leviämistä ja on aloittanut koronaviruksen testaamisen Tampereella, Kangasalla, Seinäjoella ja Helsingissä. Keskitämme testauksen tällä hetkellä sosiaali- ja terveydenhuoltohenkilöstöön.
Suosittelemme työnantajia:
• noudattamaan Valtioneuvoston ohjeistuksia epidemian leviämisen estämiseksi ja hidastamiseksi.
• pidentämään esimiehen luvalla tapahtuvaa sairauspoissaolon kestoa vähintään 5 päivään.
• on hyvä tietää, että työnantajan ohjeistama varoaika (esim. ulkomaan matka) on työnantajan ja työntekijän välinen asia, eikä vaadi todistuksia työterveyshuollosta
Muista edelleen tärkeät ohjeet infektioilta suojautumiseen
Tehosta omaa käsihygieniaasi: pese kädet vedellä ja saippualla. Jos niitä ei ole saatavilla, käytä alkoholipitoista käsihuuhdetta.
• Käytä kertakäyttöpyyhkeitä käsien kuivaamiseen.
• Älä käytä yhteispyyhkeitä.
• Noudata valtakunnallisia ohjeita epidemialta suojautumiseen
Pese kätesi aina
• kun tulet ulkoa sisään
• ennen ruoan laittoa ja ruokailua
• wc-käynnin tai vaipan vaihdon jälkeen
• niistämisen, yskimisen tai aivastamisen jälkeen
• kun olet koskenut samoja pintoja kuin flunssainen henkilö.
Muista itse pysäyttää mikrobien leviäminen yskimällä oikein (koskee kaikkia hengitystieinfektioita):
• Suojaa suusi ja nenäsi kertakäyttönenäliinalla, kun yskit tai aivastat.
• Jos sinulla ei ole nenäliinaa, yski tai aivasta puserosi hihan yläosaan, älä käsiisi.
• Laita käytetty nenäliina välittömästi roskiin.
• Hakeutuessasi tutkimuksiin ja hoitoon terveydenhuollon laitokseen sinulle saatetaan laittaa paperinen suu–nenäsuojus suojamaan henkilökuntaa ja muita potilailta tartunnalta, jos yskit ja aivastelet.
Katso THL:n käsienpesu- ja yskimisohje
Usein kysyttyjä kysymyksiä koronavirusinfektiosta löytyy THL:n sivuilta.
Työterveyslaitos on tehnyt toimintaohjeen yrityksille koronavirusepidemiaan varautumisesta, ja se löytyy täältä. Ohje sisältää mm. asiaa hygieniasta, matkustamisesta, etätyöstä ja sairauspoissaolo-ohjeista.
Työterveyslaitos on tehnyt myös ohjeen työntekijöille koronaviruksen tartunnan ehkäisyyn, ja se löytyy täältä.