Uusi eDiabetes-palvelu tuo laatua diabeteksen hoitoon

25.5.2020

Pitkäjänteisyyttä ja järjestelmällisyyttä. Sitä tarjoaa diabeteksen hoitoon kehitetty eDiabetes-palvelu. Tehokas hoito säästää myös kustannuksia.

Pihlajalinna aloitti viime vuonna eDiabetes-palvelun, joka on käytössä jo Mäntyharjulla, Mäntässä, Jämsässä ja Parkanossa. Maaliskuun alussa palvelun käyttäjäksi liittyi Raasepori.

– Diabestespotilaiden hoidon osuus terveydenhuollon kokonaiskustannuksista on noin 10 %, joten on tärkeää, että diabeteksen hoito on kustannustehokasta ja liitännäissairauksia ennaltaehkäisevää, sanoo Pihlajalinnan virtuaalisen diabetesklinikan kehittäjä, sisätautien erikoislääkäri, dosentti Johan Fagerudd.

Diabeteshoitaja ja etälääkäri työparina

Virtuaalinen diabetesklinikka on Fageruddin kehittämä diabeteksen hoitomuoto perusterveydenhuoltoon. Pihlajalinnan lääkärillä on kokonaisvastuu palvelun avulla hoidettavien potilaiden diabeteksesta.

– Lääkärin työparina terveyskeskuksessa toimii kunnan nimeämä diabeteshoitaja, joka tapaa potilaan määräajoin ja on tämän ensisijaisena yhteyshenkilönä lääkärille, Fagerudd kertoo.

eDiabetes-mallissa hoitaja huolehtii myös potilaiden vuosikontrollista, jonka jälkeen hän tekee konsultaation etälääkärille, joka päivittää potilaan hoitosuunnitelman. Hoitajan merkitys on muutenkin keskeinen, sillä hänellä on vastuu siitä, että lääkärin laatima hoitosuunnitelma toteutuu.

– Hoitaja ei jää silti yksin, vaan hänelle on aina työparinaan kokenut, diabetekseen perehtynyt Pihlajalinnan lääkäri, Fagerudd kertoo.

Suurin osa postilaista hoidetaan niin, että lääkäri on yhteydessä vain hoitajaan, mutta tarvittaessa lääkäri voi soittaa potilaalle. Toisinaan apuna on hoitoneuvottelu, johon osallistuvat potilas, hoitaja ja etäyhteyden kautta eDiabetes-lääkäri.

Mäntyharjulla hyvät kokemukset

eDiabetes-hoitajana Mäntyharjun terveyskeskuksessa työskentelevä Anneli Vornanen kertoo potilaiden ottaneen uudenlaisen hoitomuodon vastaan hyvillä mielin.

– Vaikka valtaosa potilaista on ikäihmisiä, he eivät ole kaivanneet perinteistä lääkärinvastaanottoa, vaan kiittäneet, että eDiabetes-lääkäri on ottanut kokonaisvaltaisen vastuun heidän hoidostaan, Vornanen sanoo.

Mäntyharjulla eDiabetes-päiviä ovat keskiviikko ja perjantai. Tämä tarkoittaa, että Vornanen täyttää näille päiville lääkärille valmiiksi ajanvarauskirjan, joka sisältää konsultaatioita, videovastaanottoja, hoitosuunnitelmien läpikäyntiä ja usein myös puheluita suoraan potilaalle. Hoitaja saa tarvittaessa lääkärin kiinni myös muina päivinä puhelimitse tai sähköisesti.

– Hoitajana arvostan sitä, että työparinani on diabetekseen perehtynyt lääkäri, johon saan helposti yhteyden. Tärkeää on myös se, että lääkäri ei vaihdu yhtä mittaa, mistä tulee kiitosta myös potilailta.

Tavoitteena ennaltaehkäistä liitännäissairauksia

Kun kunta ottaa eDiabetes-palvelun käyttöönsä, lääkäri tekee jokaiselle diabetespotilaalle yksilöllisen, tuoreimpiin hoitosuosituksiin ja tutkimuksiin perustuvan hoitosuunnitelman. Insuliinin sijasta tavoitteena on löytää potilaalle lääkitys, joka pitää verensokerin hallinnassa ja auttaa lisäksi painonhallinnassa.

– Ylipaino ja liitännäissairaudet ovat tyypillisiä kakkostyypin diabeetikolle ja juuri näiden asioiden ennaltaehkäisy on tärkeää ja uusien lääkkeiden myötä yhä useammin mahdollista, Fagerudd toteaa.

Fageruddin mukaan kakkostyypin diabeteksen hoitoon satsaaminen on kunnille tehokas tapa suitsia terveydenhuollon menoja, sillä esimerkiksi dialyysihoitopotilaista valtaosa on diabeetikkoja.

– Palvelun ansiosta potilaan on mahdollista saada asuinpaikkakunnastaan riippumatta laadukasta ja viimeisimpään tietoon perustuvaa hoitoa. Tämä tuo elämänlaatua potilaalle, Fagerudd toteaa.

teksti: Tiina Laaninen