FC Inter pelaa Veikkausliigan kotipelinsä Turun Veritas-stadionilla. Vain kivenheiton päässä sijaitsee Pihlajalinna Turku Kupittaa, jonne pelaajat pääsevät tutkittavaksi tarvittaessa myös viikonloppuisin. Joukkuelääkärin Tero Silton mielestä tämä on merkittävä vahvuus, sillä peleissä sattuu ja tapahtuu.
Fysiatrian erikoislääkäri Tero Silto on työskennellyt FC Inter jalkapallojoukkueen kanssa jo viiden kauden ajan. Urheilijoiden parissa työskentely on Siltolle tuttua jo pitkän ajan takaa, sillä ennen lääkäriksi valmistumistaan hän työskenteli fysioterapeuttina.
Nykyisessä työssään joukkuelääkärinä Silto tekee tiivistä yhteistyötä joukkueen kahden fysioterapeutin kanssa. Toisinaan joukkueen tilannetta päivitetään myös padel-pelien yhteydessä. Oman fysioterapeuttitaustansa ansiosta yhteistyö on sujuvaa ja vuoropuhelu on helpompaa molemmin puolin.
– Fysioterapeutit tapaavat pelaajat päivittäin, minkä ansiosta he näkevät myös pelaajien henkistä puolta. Henkisen puolen haasteet linkittyvät usein loukkaantumisiin, ja siksi niihin on reagoitava nopeasti, Silto painottaa.
Terveystarkastuksen yhteydessä ennen kauden alkua Silto tapaa jokaisen joukkueen pelaajan henkilökohtaisesti. Tuttujen pelaajien kanssa sen hetkinen tilanne päivitetään, ja uusien pelaajien kanssa tutustutaan vastaanoton aikana sekä keskustellaan aiemmasta sairaushistoriasta. Kauden kuluessa kaikki pelaajat ovat Siltolle niin tuttuja, että pelaajat voivat itse ottaa yhteyttä suoraan lääkäriin. Yhteydenottoja tulee myös FC Interin junioreilta ja stadionin henkilökunnalta.
– Saatan esimerkiksi sopia pelaajan kanssa etukäteen, että nähdään pelin yhteydessä. Menen aina ajoissa kotipeleihin, jotta loukkaantuneiden tilanteet ehditään kartoittamaan jo ennen peliä. Tarvittaessa pelien jälkeen hoidetaan myös muita asioita, Silto kertoo.
Mikäli pelin aikana tapahtuu loukkaantuminen, lääkärin ensimmäinen tehtävä on katsoa, minkälainen vamma on kyseessä ja voiko pelaaja jatkaa peliä. Jos loukkaantuminen vaatii pelin keskeytymisen, pelaaja saa ensiavun heti penkin laidalla.
– Jo kentän laidalla syntyy ajatus siitä, tarvitseeko vamma lisähoitoa tai jatkotutkimuksia. Pelit ovat tyypillisesti illalla, joten vastaanottoajat menevät usein seuraavalle päivälle, Silto kertoo.
Silto hoitaa kaikki pelaajien vammat ja sairastumiset – oli kyseessä sitten influenssa tai rasitusvamma. Akuutit ja isommat vammat ohjataan suoraan kyseisen alueen vammoihin erikoistuneelle ortopedille. Heistä tärkein yhteistyökumppani on Pihlajalinnan ortopedi, Ari Itälä, joka myös tarvittaessa tuuraa Siltoa joukkueen kotipeleissä.
Joukkueelta tulee keskimäärin muutamia yhteydenottoja viikossa ja joskus pelaajia käy myös vastaanotolla. Silto korostaa yhteistyön merkitystä, sillä Pihlajalinnassa Turku Kupittaalla on tukena tiimi, johon kuuluu muun muassa lääkäreitä, fysioterapeutteja ja hoitohenkilökuntaa.
– Viime kausina joukkueella on ollut europelejä, joissa on ylimääräistä vaivaa. Peleissä on Uefan asettamat tarkat lääkintämääräykset. Esimerkiksi heinäkuun kotipelissä vaadittiin omanlainen lääkintähuone, tietyt tarvikkeet ja myös ambulanssit oli tilattava valmiiksi paikan päälle, Silto kertoo.
Tällä hetkellä työ on lähes rutiininomaista, mutta korona-aika oli lääkärin näkökulmasta erityisen haastava. Pahimpina aikoina työ oli todella intensiivistä ja Silto joutui olemaan yhteydessä useisiin eri viranomaisiin. Toisinaan pelaajat haluavat keskustella myös läheistensä asioista. Silton mukaan joukkuelääkärinä toimiminen ei kuitenkaan ole tuntunut rasitteelta, vaan hän on mielellään osa pelaajien ja valmennuksen arkea.
– Usein puhutaan Inter-perheestä, ja sellaisena olen kyllä joukkueen kokenutkin, Silto korostaa.
Kuvat: Tara Jaakkola
Lääkäri kentän laidalla -blogin aiemmat julkaisut