Ihottuma, flunssa, silmätulehdus, allergiaoireet, vatsatauti, ötökän pistos ja moni muu kesäinen vaiva hoituu kätevästi etänä. Ota yhteys hoitajaan, lääkäriin tai lastenlääkäriin Pihlajalinna Terveyssovelluksen chatin kautta, ja saat tarvitsemasi hoito-ohjeet ja useimmat reseptit näppärästi matkustamatta vastaanotolle. Etälääkäri voi tarvittaessa kirjoittaa myös sairauslomaa.
Yhä useampi vaiva hoituu kätevästi kännykän avulla. Pihlajalinna Terveyssovelluksessa hoitajat, lääkärit ja lastenlääkärit voivat auttaa esimerkiksi silmätulehduksissa, allergiaoireissa, päänsäryssä, vatsavaivoissa, ihottumien ja hyönteisten puremien hoidossa sekä flunssaoireissa. Etävastaanoton Mielen huoli -linjalta saa apua myös mielenterveysongelmiin.
– Etävastaanotolla vaivoihin saa apua nopeasti, luotettavasti ja henkilökohtaisesti – etävastaanotolla palvelevat mukavat ja asiantuntevat lääkärit ja hoitajat, kuten Pihlajalinnan muissakin asiointipisteissä, sanoo Pihlajalinna Etäklinikan palvelupäällikkö Eeva Tukiainen.
Chat-vastaanotolla vaivat hoituvat nopeasti ja mutkattomasti. Kynnys yhteydenottoon on matala, ja apua saa joka päivä. Etäpalvelut ovat myös vastaanottokäyntejä edullisempia. Chat-vastaanotosta laskutetaan hinnaston mukaisesti.
– Etenkin lapsiperheille ja kesäaikaan on suuri etu, kun ei tarvitse lähteä ajamaan vaikkapa syrjäiseltä mökiltä kymmeniä kilometrejä vastaanotolle. Yhteyden lääkäriin saa käytännössä mistä tahansa, Tukiainen sanoo.
Pihlajalinnan etävastaanotolla päivystävät lääkärit ovat kliinisen työn ammattilaisia, ja he osaavat hoitaa monia tyypillisiä vaivoja kohtaamatta potilasta fyysisesti. Chat-palvelun kautta lääkärille voi lähettää kuvan esimerkiksi tulehtuneesta silmästä tai ihottumaoireesta. Kuvan näkeminen helpottaa diagnoosin tekemistä.
– Kuten tavallisella vastaanotolla, lääkäri voi chat-vastaanotolla tehdä diagnoosin, kirjoittaa reseptejä ja antaa kotihoito-ohjeita. Mikäli lääkäri arvioi, että asiaa ei voi hoitaa etänä, hän ohjaa potilaan lähivastaanotolle.
Aivan kaikki vaivat eivät hoidu etänä. Esimerkiksi murtumat ja venähdykset vaativat lääkärin fyysistä tutkimusta. Myös poskiontelontulehdus ja korvatulehdus vaativat yleensä käyntiä perinteisellä vastaanotolla. Lisäksi hätätilanteissa tulee aina ottaa yhteys hätänumeroon 112.
Chat-vastaanotto toimii Pihlajalinna Terveyssovelluksessa. Sovelluksen voi ladata puhelimeen AppStoresta tai Play Kaupasta. Luotettava sovellus vaatii vahvan tunnistautumisen verkkopankkitunnuksilla, minkä jälkeen hoitajan, lääkärin ja lastenlääkärin chat-palveluihin pääsee yhdellä klikkauksella. Lastenlääkärin palvelut on tarkoitettu alle 12-vuotiaan lapsen puolesta asioivalle huoltajalle.
– Sovellus kertoo arvioidun odotusajan – yleensä etävastaanotolle pääsee nopeasti. Lääkäri liittyy keskusteluun, ja tarvittaessa hän voi chatin kautta avata myös videopuheluyhteyden. Lääkärin kirjaukset, hoito-ohjeet, reseptit ja sairauslomatodistukset tallentuvat sovellukseen, ja yksityisasiakas voi maksaa palvelusta heti vastaanoton jälkeen maksukortilla, Tukiainen listaa.
Terveyssovelluksen lisäksi pääset etävastaanotolle myös muita reittejä pitkin. Ajanvarauksen voi tehdä Pihlajalinnan verkkoajanvarauksessa tai puhelinnumerossa 010 312 010.
Jo 38 prosenttia Pihlajalinnaan saapuvista yhteydenotoista hoidetaan etänä. Etäpalvelut keräävät paljon kiitosta nopeudesta, vaivattomuudesta ja helposta saavutettavuudesta. Siksi palveluvalikoimaa laajennetaan jatkuvasti.
– Koronapandemia jätti jälkeensä yhä kehittyvän etäpalvelukulttuurin. Monipuolinen chat palvelee useimpia asiakkaita, ja keväästä 2023 alkaen Pihlajalinnasta on voinut hankkia kotiin myös TytoHome-etätutkimuslaitteen, jonka avulla voi tutkia muun muassa potilaan sydäntä, keuhkoja, korvia ja nielua, mitata lämpöä ja ottaa kuvia ihomuutoksista. TytoHome tuo helpotusta erityisesti lapsiperheiden arkeen, Tukiainen kertoo.
Lue myös: Pihlajalinna Terveyssovelluksella apua moneen vaivaan