Lapsen korvatulehdus

Korvatulehdus on varsin yleinen pienten lasten vaiva. Sen merkittävin oire on kipeä korva. Vanhemman voi olla vaikea tunnistaa tulehdusta, koska vasta noin 2–3-vuotias lapsi osaa paikallistaa kivun ja kertoa siitä. Korvatulehdus vaatii usein lääkärikäynnin ja antibioottihoidon.

Lapsen korvatulehduksen toteaminen vaatii lääkärikäynnin. Varaa aika Varaa aika lapsen korvatulehdusta hoitavalle asiantuntijalle verkkoajanvarauksesta tai puhelimitse numerosta 010 312 010.

Voit myös kysyä neuvoja korvatulehduksen kotihoitoon nopeasti ilman ajanvarausta Pihlajalinna Terveyssovelluksen chat-palvelussa. Lastenlääkärin chat-palvelussa voit asioida lastenlääkärin kanssa ilman ajanvarausta huollettavanasi olevan alle 12-vuotiaan lapsen puolesta.

Mikä korvatulehdus on?

Välikorvatulehdus on lapsilla yleinen flunssan jälkitauti, joka alkaa oireilla tyypillisesti flunssan kestettyä muutaman päivän. Korvatulehdukset vaivaavat etenkin alle 5-vuotiaita lapsia.

Vauvan tai lapsen korvatulehdus on useimmiten viruksen ja bakteerin aiheuttama sekainfektio. Se kehittyy limaisen hengitystietulehduksen aikana nenänielussa, josta se leviää välikorvaan. Ulkoiset olosuhteet kuten korvien altistuminen viimalle eivät aiheuta korvatulehduksia.

Korvatulehdus itsessään ei tartu, mutta sitä edeltävät virukset ja bakteerit tarttuvat herkästi etenkin päiväkodeissa. Tartuntojen ehkäisyssä hyvä käsihygienia on tärkeää.

Miten korvatulehdus oireilee?

Välikorvatulehduksen tyypillisiä oireita ovat:

  • korvakipu
  • nuha
  • yskä.

Osalla lapsista ilmenee myös seuraavia oireita:

  • kuume
  • kuulon alenema
  • korvan vuotaminen
  • yölevottomuus
  • kiukkuisuus
  • silmän sidekalvotulehdus.

Kaikilla lapsilla ei ilmene kaikkia oireita, ja joskus ainoa oire voi olla pitkittynyt nuha ja yskä. Pienillä lapsilla korvien harominen voi olla merkki korvatulehduksesta.

Välikorvatulehdukseen liittyvä kipu on usein pahimmillaan öisin, kun välikorvaan kertynyt märkä painaa makuuasennossa herkkää tärykalvoa. Korvakipu ei kuitenkaan välttämättä kerro korvatulehduksesta, sillä myös flunssaan liittyvä limaisuus voi aiheuttaa kivuliasta painetta korviin.

Korvatulehduksen toteaminen edellyttää lääkärin tutkimusta korvalampulla tai korvamikroskoopilla, eikä tulehdusta voi todeta kotikonstein.

Miten korvatulehdusta hoidetaan?

Korvakivun ensiapuna voi kotona käyttää kuumelääkettä ja puuduttavia korvatippoja.

Korvatulehdus voi parantua itsekseen, mutta jos kipu on kotihoidosta huolimatta kova ja lapsi voi huonosti, on syytä mennä lääkäriin. Varaa aika lääkärin, lastenlääkärin tai korvalääkärin vastaanotolle verkkoajanvarauksesta tai puhelimitse numerosta 010 312 010.

Lääkäri varmistaa välikorvatulehdusdiagnoosin katsomalla lapsen korviin. Viruksen aiheuttamaa tulehdusta hoidetaan kipulääkkeillä. Jos tulehduksen on aiheuttanut bakteeri ja siihen liittyy korkeaa kuumetta, kovaa kipua, tärykalvon ulkonäön muutoksia tai puhjennut tärykalvo, tauti hoituu antibioottikuurilla.

Korvatulehduksen oireet helpottavat yleensä muutamassa päivässä lääkityksen aloittamisesta. Korvan täydellinen paraneminen vie kuitenkin useita viikkoja.

Jos eritteen määrä ei ajan kanssa vähene, kyseessä voi olla liimakorvatauti. Liimakorvatautia ja joskus myös toistuvia korvatulehduksia hoidetaan korvien putkituksella eli tympanostomialla.

Lue, miten lääkäri hoitaa pientä korvatulehduspotilasta

Lapsi voi palata päiväkotiin tai kouluun heti kun vointi korvatulehduksen jälkeen sen sallii. Myös korvan putkituksen jälkeen hoitoon tai kouluun voi palata jo seuraavana päivänä, jos lapsella ei ole yskää ja nuhaa.

Ajanvaraus

Varaa aika Varaa aika lapsen korvatulehdusta hoitavalle asiantuntijalle verkkoajanvarauksesta tai puhelimitse numerosta 010 312 010. Asiakaspalvelumme auttaa ympäri vuorokauden.

Pihlajalinnan muut asiantuntijapalvelut

Lue myös